Dobry den , mam dotaz . Nechci zapsat otce dítěte do rodného listu . Problém je ten ze v porodnici si vzali jak můj rodný list tak jeho . Ale on nechce taky bejt uvedený ( důvod je ze ma další dítě aniž bych o tom věděla ). Co tam mam říct nebo jak jim to mam na matrice vysvětlit .
@j.a.n.i
Manželé nejsme a otcovství na matrice jsme nepodepsali
Jen že se jedná ze v porodnici di vzali jeho rodný list . A nechce se mi jim vysvětlovat proč tam nebude napsaný . Je to pro me dost nepříjemné a bolestivé . Jen nechci ho tam mít uvedeného
@ktynatanynets A to ja bych ho tam nechala zapsat. Jako je s tebou v porodnici,jste v kontaktu,proc by nemel byt uvedeny? Jen proto,ze uz nekde dite ma? Nemusite spolu zit,ale proc ho dobrovolne pripravujes o vyzivovaci povinnost? A to nejen k diteti,ale i k sobe. Mas ty i dite pravo na vyzivne. Nechala bych ho zapsat,at on chce nebo ne. On rekne ze ne,protoze nechce platit. A ty bys mu to tak zjednodusila? Ty zvladnes sama z rodicaku dite uzivit? Nebo si pujdes pro davky a dite misto jeho povedeneho tatinka budeme zivit my vsichni danovy poplatnici. Jenom z toho duvodu,ze nekdo se zbavuje sve zodpocednosti (otec) a ty mu v tom vyhovis. Kdyz bude uvedeny,muzes vyzivne vymahat atd. Jinak ne. On rozhodne neni neznamy!
@ktynatanynets zrovna bych ho tam nechala napsat přesně jak se zde píše hlavně teď jsou různé změny na úřadě a když bys te šla žádat o příspěvky může pracovnice chtít aby jste otce uvedla nebo neschválí příspěvky doby kdy to úřadu bylo fuk nebo stačilo říct " otec neznámí " už je dávno pryč jako asi každá tu pochopíme že vás to bolí že má jiné ještě dítě ale výživné je na vás i dítě a vy mu tu cestičku hezky zamete te aby měl klid ...
Chapu tvoji momentalni hrdost. Ale ver, ze az budes na rodicaku a pak jeste nekolik let pote, nebudes moct jako samozivitelka plnohodnotne nastoupit do prace, tudiz budes mit prijem absolutne nedostacujici a kazda koruna se ti bude hodit. S deseti tisici mesicne v dnesni dobe decko ani sebe proste neuzivis.
Jednou je to otec, tak ma zakonnou povinnost se podilet minimalne financne na vychove ditete. Jasne, ze nechce byt v rodnem liste - protoze by musel chlapecek platit, a tak se chce vycurane tomu vyhnout. Urcite ho do RL listu zapsat nech, pokud nejsi milionarka a nepobiras pravidelne mesicni rentu... drzim palce a posilam obeti!
Tak jim normálně řekni, ať ji parnetra RL vrátí, a že ho nebudeš z osobních důvodu uvádět. Ať to respektuji.
Vždyť je to snadný, kde je problem?
Opravdu hodně promysli všechny pozitiva zapsání otce do RL, protože jednou z toho můžeš být nešťastná.
Od výživného pro sebe a dítě, přes péči o něj pokud tobě se něco stane až po otázky proč nemá zapsaného tatínka. Pokud sis tohle všechno v klidu vyřešila, tak stačí říct, že on není otec a hotovo.
Kdyby to byl nějaký kriminálník, násilník atd. tak se vůbec nedivím, že ho nechceš uvádět aby s dítětem nebyl v kontaktu.
Jestli je v hlavní roli to, že už jedno dítě má, tak tím připravuješ dítě o otce jen ze svojí ješitnosti a to není správné.
@ktynatanynets A co bys jim mela vysvetlovat?
@michaela666 A proc by jim mela cokoliv říkat, oni ho bez souhlasného prohlášení zapsat nemohou a to nemaji. Hotovo, vyřešeno.
Děkuji vám všem moc za podporu . Snad všechno dopadne nejlépe ve prospěch dcery. Po sedmi letech zjistit ze jeho nová partnerka rodila o týden dříve než já ve stejný nemocnici . Tak doufám ze matrika to pochopi i přes to že on je Čech ja ale jsem Ukrajinka ale bydlím tady 15 let mam trvalý pobyt a zažádáno o české občanství. Ze s tímhle spis nebude problém .
@ktynatanynets takhle, zapsáním do rodného listu vzniká nejen povinnost výživného na dítě a do 2 let i na jeho matku, ale zároveň vzniká i nárok otce na dítě. Pokud mu dítě nechceš dávat (viz třeba otec je násilník apd.), tak bych spíš volila nezapsaní do rodného listu. Není zapsaný, nemůže si dítě brát. Jakmile je zapsaný, tak ty mu ve styku bránit nesmíš. Ale pokud je to tak, že se nezapsáním chce vyhnout placení, protože si upíchnl dítě ještě jinde a teď se mu vaše společné dítě nehodí, tak tam bych ho zapsala. Jen ať platí jako mourovatej. Žádné slitování s ním. Jo a zapsat do rodného listu a vymáhat alimenty zpětně můžeš ty nebo dítě kdykoliv. Třeba i v 15 letech dítěte z něj můžete vymáhat zpětně všechny alimenty. Takový příspěvek na studium třeba. 🙂
@ktynatanynets A to druhe dite ho ma zapsaneho v rodnem liste? Nebud hloupa,i presto,ze to ted vse boli,mu vsechno hrozne zjednodusis a sobe si finance ublizis. A bita na tom bude i dcera. Neulehcuj mu to! Neustupuj. Mysli na budoucnost,ne na ted,kdy jsi po porodu citove rozpolezena. Jsem socialni pracovnice a fakt si hodne ublizis a jemu naopak ulehcis. A navic,jak je uz psano vyse,uzivit dite z jednoho platu je kumst. Za to by mi hrdost nestala.
@kristyn86
Určitě nemá a přesně proto mi bylo několik krát divný ze mu volali z matriky ať donese nějaký papíry a přizná otcovství a on stále to prodlužoval a říkal že za to můžu já kvůli tomu že nejsem česká . Což mi přišlo nesmyslný já měla totiž komplet papíry . Takže do teď dcera nemá rodný list a rodný číslo díky němu . Takže doufám že nebudu s toho mít ja problém
@ktynatanynets Ne,urcite to neni tim,ze jsi cizinka. Ten se z toho snazi jen vykroutit. Proto nedopust,at mu to vyjde. A zapis ho. On pracuje?
@ktynatanynets No, nevim, jestli ti to tak úplně věřit, matrice je naprosto fuk, ze dite nema otce v rodnem liste a pokud nema podepsané prohlášení, tak prostě vydá rodný list, kde je pouze matka, ale určitě to nebude resit s clovekem, ktery je úplně cizí.
@j.a.n.i Pokud tam volá otec, odevzdá i rodný list, odevzdá rodný list ženy, všichni ho berou za otce, mají ho tam i napsaného a chybí jen to prohlášení, tak se s ním klidně bavit budou. Jenom prostě jim ještě chybí ten jeden papír. Matrikářky na to mají 30 dní, jinak to jde k soudu. Takže občas lidi trošku honí. U nás se otcovství určovalo podle zvláštního paragrafu a tenkrát na to neměli metodiku a vše se muselo řešit až po porodu, tak to vím, protože kupa komplikací a právě mě matrikářka upozorňovala, že pokud to nestihneme, tak by to muselo jít k soudu (a pak chlap zjistil, že nemůže najít rodný list - tím vím, že se duplikát dá vydat i na počkání - zvláště je-li to v sousední kanceláři 🙂 ).
Čili - pokud se do 30 dnů od porodu nedoladí co a jak, jde to k soudu - pokud se tudíž
@ktynatanynets rozhodne tam otce zapsat, tak je dobré se domluvit s matrikou - a ta to automaticky dává k soudu.
Otce uvést či neuvést, to je pak jiná, otec má povinnosti, ale i práva:
- povinnost je platit alimenty, platit i na ženu
- právo má si dítě brát, kdy se domluví, pokud se nedomluví, pak to rozhodne soud
- bez souhlasu otce se s dítětem budeš dost špatně stěhovat kamkoli jinam v rámci ČR
- otec musí schvalovat např. školu, může mluvit do očkování dítěte a podobně
Co ale vnímám jako obří problém je to občanství - jaké občanství má dcera? A jak to je v případě zapsání a nezapsání otce? Co když se v budoucnu cokoli stane - nebude ji někdo chtít vystěhovat na Ukrajinu, i když tam třeba nikdy nebyla? (Nevím, jen se ptám.) - A naopak, kdyby se ti něco stalo, budou se chtít starat příbuzní na Ukrajině nebo někdo tady? Toto je velmi komplikované - uvedením otce do RL to může znamenat, že dcera prostě musí zůstat v ČR. Jeho neuvedením se může stát, že by ji někdo vyhazoval, i kdyby zůstat nechtěla. Nevím, jak to je, pokud máš zažádáno o české občanství - bude se to vztahovat i na dceru?
@kristyn86
Myslím si ze s tim počítá ze nic neudělám
Ano dělá OSVČ
@j.a.n.i
Rozumím 🙂 chápu to ale mě se jen jedna o to aby na matrice nedivili se že v porodnici dá rodný list a pak přijdu tam a ze se nechce hlásit k dceři
@ktynatanynets Matrikářky už toho asi slyšely tolik, že se možná divit budou, ale zapíšou. Spíše i mohou poradit co a jak s vykutáleným tatínkem.
@merope
Dcera je narozena v České Republice
Netýká se to mého trvalého pobytu tady
Dceru na Ukrajinu nemohou odvést protože se to týká pouze me
Me se jednalo o to ze on nechce tam bejt zapsaný a ja to nechtěla taky
Proto jsem chtěla jít na matriku a zapsat dceru jen na sebe
Ale prave to je ono on celou dobu to neřešil a žádné papíry do ted na matriku neodnesl a to mu volali několik krát
Dcera je narozena 5.11 a on do ted to nemá vyřízeny
Jedna se mi o to aby jsem ja s toho nemela problém aby dceru zapsali normálně i kdyby jsem tam byla jen ja
Na matrice chci vysvětlit co se děje aby pochopili ze to ze jim dal rodný list ale nechce nic společného mít s dcerou
@merope
Ano přesně tak taky si myslím ze to pochopi a snad mi poradí co dal s tim
@ktynatanynets Dojdi tam a domluv se s nimi, co a jak. Sama si rozmysli, zda ho chceš v RL nebo nechceš. Pokud nechceš, tak ti to matrika prostě zapíše, jak to je (pořád si to můžeš rozmyslet a dát to k soudu) - tzn. bez otce.
Pokud chceš, tak se matriky poptej, zda je lepší, když to k soudu podá ona nebo ty.
Ale určitě tam zítra skoč, do čtvrtka se to musí nějak vyřešit, jinak to jde k soudu automaticky - a je lepší, pokud to vyřešíš aspoň nějak s matrikou, ať se ví, s čím se to k soudu pošle, kdyby to přecejenom šlo k soudu.
@merope
Dekuji ano zítra tam ráno jdu
Tak se uvidí
@ktynatanynets dcera ale nebude mít české občanství pokud ho neuvedeš v RL. A musíš jí požádat o povolení k pobytu na území ČR.
@veroniquecz
S tim počítám ze to tak jednoduché nebude
@j.a.n.i Pokud matrika do 30 dnů od porodu nevydá RL (z jakéhokoli důvodu), tak to jde k soudu. Čili pokud to nevyřeší toto pondělí či středu, ve čtvrtek nebo v pátek (stejně to nejsou úřední dny, tak to je asi jedno) to matrika posílá na soud.
Proč to tak je, netuším, ale matrikářka z nás už byla trošku nervózní a pak mi právě vysvětlovala, proč.
@ktynatanynets To bych si dost zjistila - právě přesně proto, aby to pak neskončilo tak, že zjistíš, že dcera je tu totální cizinka jen kvůli nezapsanému otci. Kdyby se ti něco stalo, tak by ji tu nechali? Jako občana cizího státu?
@merope Ale ta matrika nema zadny relevantni duvod, proc by ho vydat nemela, takže ho logicky musi vydat a ne to posílat na soud, pokud ma od matky vsechny potřebné doklady.
A jen tak mimochodem, pokud nemaji prohlášení, tak ho nemohou brat jako otce, neb bez toho jednoho papiru, jak pises, je oficiálně naprosto cizi člověk.
@ktynatanynets No, to jestli si vzali nebi nevzali rodny list, neni podstatné. Podstatné je zda jste manželé, pokud ano, tak ho zapisi a nic s tim neuděláš. Pokud ne, tak záleží, zda jste na matrice podepsali otcovství, pokud ano, tak ho take zapíší a taky s tim nic nenaděláš. No a pokud ne, tak ho nemaji na zaklade ceho zapsat.
Ale ani v jednom případě neni co vysvětlovat.