Ahoj, sestra žije v Itálii a v dubnu se ji má narodit dítě. Má nárok na rodičovskou tady v ČR? Jak to funguje? Děkuji. 🙂
Moc děkuji za odpovědi, jen ji to zajímalo, protože slyšela, že by to mělo jít. Tam právě mají jen porodné a potom mateřskou, ale ona mít žádnou nebude, protože neměla smlouvu. Přesto díky. 😒
@gartneroval No, ono to dřív šlo bez omezení stačilo trvalé bydliště... pak to nešlo, pokud si pobírala něco v jiné zemi EU a teď už je podmínka, že musíš žít tady.
a jak by to měla moje ségra?-žije v itálii,a pojištění si platí tam i tady,k dr si jednou za čas dojede sem a asi by tady i rodila-to by ale záleželo na případných okolnostech,zatím mimi neplánuje,hodlá tam ještě studovat
@j.a.n.i no předpoklad je že otec by byl Ital-pokud se teda nerozejdou☹,žijí spolu už několik let,ségra tam studuje a mimčo dřív plánovali,teď už přítel nějak nechce,má už velkou dceru a on sám je už zdatný 50tník-sice u chlapa žádný věk,ale po jeho bouračce se asi přestává cítit,ale přece jen zadařit se může-ale taky se u nás pro změnu do té doby může změnit legislativa-jinak ségra tady má byt,jak jsem psala pojištění si platí,spoří si-všecko tady,tak jako trvalý pobyt nemá zrušený-je prostě jen češka momentálně žijící v Itálii
Ja se tohle snazim vystudovat na netu a na nic jsem neprisla, z toho co tu pisete holky chapu ze pokud zijeme v jine zemi tak narok nemame automaticky? My zijeme v Egypte (tedy mimo EU, tu zadne davky neexistuji ani), zdravotni pojisteni mam prerusene, ale nahrazene cestovnim pojistenim (tedy tak jak zakon o ZP pozaduje), a pokud bychom meli dite, ja mu vyridila cesky rodny list a zazadala o rodicak, tak mne automaticky odmitnou? Nebo jake dalsi podminky jsou? Diky za radu 🙂
@janiczka2011 Ano, odmítnou, protože další podmínka je žít v ČR, ono je to i logické, žiješ jinde, daně platíš taky jinde, takže ti stát ani nebude žádné dávky platit.
@j.a.n.i no logika je pekna vec, ale nevydelavam nic takze ani nic nedanim a narok na davky v Egypte nemam protoze tu zadne nejsou. Do soc.systemu CR jsem nacpala hodne moc penez ale tak uz to chodi 😖 A to ziti v CR se prokazuje jak? Diky 🙂
Jo na rodičovskú budeš mít nárok ale jenom podtou podmínku že si v Itálii zažádaš o vrátení sociálneho a zdravotního aby si si ho mohla v Čechách vyplatiť.Já jsem Slovenka pracovala jsem v Čechách ale nárok na rodičák mi tady nevznikl.Tak jsem napsala žádosť na zdravotni a socku v ČR a popsala im muj problem a oplatilo se.Pak jsem si na Slovensku zaplatila s toho zdravotni a sociálni a až pak mi Slováci vyplatili rodičák.Je kolem toho hodne papíru a nervu ale někdy se to oplatí.Skús to tak jinak to nepujde.Mne se tady úradníčky ptali proč jsem si zdravotní a sociálni neplatila aj na Slovensku ale bila bych blbbá abych krmila dva štáti.Ono vše de jenom musíš mať na to silu a nervy.Nevím jak to je v Italii ale ja tu v Čechách jsem se teda nedala .držím ti palce
@gartneroval Ahojky,bohuzel ti musim napsat tohle,ze tvoje sestra nemuze mit narok na rodicka,protoze zije v cizine a neplati zdravotni pojisteni v Cr.Ja ziju v Anglii a zamitli mi to,protoze duvod je ten,ze jsem v cizine a nejsem zapsana u doktora a neplatim zdravotni pojisteni.Bohuzel to je ten duvod.Napsali mi dopis i jsem se odvolala,ale i tak bylo zamitnuti.Preji pekny vecer a pozdrav sestru a ze preji klidne a pohodove tehu a at se vykasle na ten jejich rodicak.kdyz chteji pomoci nekomu jinemu,tak at se staraji.Byla jsem z toho nastvana,ze treba v Cr spoluobcane neplati zdravotni pojisteni a stejne dostanou vsechno. 😠