Maminky,jak je to s trvalakem,kdyz bydlime v najemnim byte?Ja i pritel mame trvale stale u rodicu a nevim zda si jde nahlasit trvale do najemniho bytu a taky nevim kam mam k trvalemu pobytu nahlasit miminko.Budu rada za jakoukoliv reakci 🙂
podle nového zákona si můžeš trvalý pobyt nahlásit i do nájemního bytu. dříve jsi musela mít souhlas majitele, dnes ti stačí na úřad přijít s platnou nájemní smlouvou. miminko má adresu automaticky po matce.
omlouvá se, ale taky mam otazečku, muzu trvalé bydliště dítěte napsat na přítelovu adresu nebo musí mít stejnou se mnou?
@blahova_andrea Což je zprzněný zákon jako prase.Nájemník odejde a já ho budu muset odhlašovat jak?To nahrává pouze neplatičům, lidem s exe apod.
Promin Andy, tebe se to netýká, jen jsem reagovala na tvůj koment,
@blahova_andrea
@laurital To jako fakt? Já pronajmu někomu na 3 měsíce byt a on si tam bez mého souhlasu může napsat trvalé bydliště? To vymysleli pěknou kravinu...ale to se snad dá nějak ošetřit smlouvou (?)
@laurital Nevím, jak je to s přihlašováním, ale odhlásit ho můžeš na úřadě bez jeho svolení. Prostě tam dojdeš s občankou-oni vylustrují Tvůj byt, zjistí že jsi majitel-zjistí-zda je tam někdo nahlášený a Ty si sama určíš, jeslti ho tam hlášeného chceš či ne. (aspoň takto mi to bylo vysvětleno)
@whitelilith ale trva to tri mesice, ted to resime
@whitelilith Vzhledem k tomu, že ke známé došli exekutoři cca rok po koupi bytu a nějaká smlouva je nezajímala, nemám o tom valné mínění.
Myslím, že holt se zase začne pronajímat na černo 😝, budou tím biti slušní nájemníci i slušní pronajímatelé.
@lauritalto tam byl jeste rok po koupi nekdo hlaseny? my se ted modlime taky. protoze ouvodni majitel je kreten a uradum odhlaseni na nasi zadost trva 3 mesice :(
@laurital Exekutoři jsou totiž sebranka sama pro sebe a jdou po tom tak, jak je to pro ně nejjednodušší. Ty by bylo potřeba státem redukovat nejvíc.
@whitelilith Souhlasím.
@chris_n To upřímně řečeno nevím, ale exe v bytě zažili.Ono u soudu by měl být výchozí bod ten, kdy se dohodnete při koupi o vystěhování.Jenže domáhej se toho pak u exekutorů.Já sama jsem kdysi zažila exekuci na účet jen na základě duplicitního RČ a nepřála bych to nikomu.Řěšilo se to tři měsíce a nikoho nezajímalo, že dotyčná má úplně jiné jméno i bydliště.Tudíž jsem extrémně opatrná.
@chris_n Já tě nechci strašit ani stresovat, ale tehdy to bylo fakt nepříjemné a trvalo to dlouho.Oni to exekutoři neradi přiznávajá, ale stává se, mmch jsem od nich nikdy nedostala sebeblbější dopis s omluvou, naopak jsem asi po roce řešila, že mají stále neoprávněně zástavu na mých nemovitostech.
Já píši do smlouvy, že nepovoluji nájemníkům trvalé bydlení a upozorňuji na to...pokud by ale byli zákonů a poměrů v této zemi zdatnější, mohli si i dříve bez souhlasu nahlásit trvalé bydliště v mém bytě i přes to, že je tato zmínka ve smlouvě, je to jeden veliký binec. Nejlepší je před exekutory si zdokumentovat, co je v bytě moje, ještě lépe mít od všeho účty (což bohužel také nemám - věci v něm jsou po tatínkovi). Takže jediné co si přát je mít fajné nájemníky.
@laurital
@krakena Holky, to jste mě tedy dostaly. My tedy zatím nepronajímáme, ale plánujeme to a tohle mi opravdu přijde jako jeden z mnoha velkých průšvihů nového zákona.....S exekucí sice nemám zkušenost, ale umím si úplně živě představit, jak má nájemník má nějaké dluhy, přijde exekutor a bude mu úplně jedno, zda je to nájemníka nebo pronajímatele...nehledě na další mnohé problémy....a fakt se mi nechce věřit, že se tomu nedá nijak zabránit...
@laurital jj, máš pravdu. já s tím taky nesouhlasím. jako pokud sama odejdu z nájmu, tak se taky pak nahlásím zas jinde, je to taky v mém zájmu, abych měla adresy v pořádku. ale je fakt, že já jsem ta, co platí a průsery nedělá. máš pravdu, že to nahrává nepoctivým a pronajímatelům to komplikuje život, hodně si myslím rozmyslí celé pronajímání a s těmi riziky si raději nechají peníze ujít a nechají byt prázdný.
@jancip ano, je to tak. nevím kdo a proč to zase takto vymyslel, ale nájemníkům prostě stačí platná nájemní smlouva. a nemusí být na neurčito, protože my ji máme na 5 let a trvalý pobyt v bytě máme. ve smlouvě se to možná ošetřit dá, ale není to vymahatelné. stejně jako to, že lidem zakážeš zvířata, děti nebo kouření v bytě. prý to ve smlouvě může být a pokud budou obě strany slušné a vše dodržovat, tak fajn, ale pokud kápneš na vychcánky, tak pak není jak se domáhat nějakých náhrad a sankcí za porušování atd, protože nově podle zákoníku je to omezování a ty nesmíš ty lidi tímto omezovat. je to kraviny na entou! my se s domácími na všem předem domluvili, obě strany si řekli a sepsali podmínky a ty se dodržují. je fakt, že když jsme hledali byt, tak jsme nevěděli, že už na trvalý pobyt nepotřebujeme souhlas majitele a když jsme se na tento souhlas ptali, tak ho všude odmítli dát. i kdybych o tom zákoně věděla, tak bych do toho ale stejně nešla. neriskovala bych průser mezi námi a domácími, protože by se nám to mohlo fakt nevyplatit. já byla chvíli před porodem a riskovat odpojení kdo ví čeho nebo vyhazovat s novorozencem...no nevím jaké mají domácí práva a jak rychle se jich mohou domáhat, ale já mám raději vše v cajku a v klidu.
@laurital máš pravdu. exekutor totiž může navštívit všechny adresy, na kterých předpokládá pohyb povinného, nemusí tedy jít ani o byt s jeho trvalou adresou. my ale třeba měli v systému u různých adres poznámky, že se tam jezdit nemá, že se před 5 lety odstěhoval apod.
@whitelilith bohužel. exekutoři nejsou jen sebranka. ono to je právě státem řízené, jsou jmenováni soudci, každý dluh, co dostanou k vymáhání, tak mají nařízený od soudu. to není o tom, že si jen tak řeknou, že sem si zajdou a něco zabaví. problém je často v tom, že už ten soud některé věci nevyřeší, nezjistí si a vydá rozhodnutí, kterým se pak další musí řidit, i když s tím třeba nemusí souhlasit. exekutoři jedou podle exekučního řádu a tím se oni musejí řídit a bohužel to je proti lidem nastavené, protože většina povinných nejsou ti slušný, co mají zájem své závazky splatit a nebo splácí 3 miliony po 100,-
@blahova_andrea Tak to je tedy mazec. Copak si jako majitel nemohu říci, že nechci, aby se v bytě kouřilo? Nechápu, kam se ta naše společnost dostala. Ale jak píšeš, je to na domluvě. Slušní lidé se domluví, neslušným smlouva i zákony jsou na nic.
@radushka1 ono by mělo stačit, když máš ve smlouvě nebo dodatku sepsáno a nájemníky podepsáno s čím jim byt pronajímáš. prostě oni od tebe oficiálně převezmou kuchyňskou linku i se spotřebiči, pračku atd...to mít vše přesně popsáno a tím, je doloženo, že to v bytě bylo dřív se tam nastěhovali. bohužel je pak na tobě při problému si toto vše oběhat a doložit.
@jancip no nově jsem to pochopila tak, že nemůžeš nájemníkům nic diktovat. nebo tedy můžeš to zkusit, ale když nebudou slušní a nedodrží to, tak máš smůlu ty a ne oni. my třeba máme ve smlouvě po domluvě povolené jen zvíře do velikosti malého psa, nekouření, nesmíme pronajímat dále (což už prý taky neplatí. prý si pronajmeš byt a nově ho smíš pronajímat dalším, to fakt nepochopím), máme kdo se o co bude starat a do jaké výše nákladů, kontrolu a placení všeho...jako jsme tu dva roky a vše funguje a fakt se nám odsud nebude chtít 😀
Mimčo má automaticky stejný TP jako matka, pokud nenahlásí rodiče něco jiného.