Chtěla bych poprosit někoho, kdo má s tímto tématem zkušenosti, o informaci. Od konce roku 2016 do července 2017 jsem byla v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství. Nyní mi končí mateřská a nastupuji na rodičovskou. Má otázka je, zda mi za období, kdy jsem byla v pracovní neschopnosti nabíhala nějaká dovolená či nikoliv. Předem děkuji za případné odpovědi.
Já našla v zákoníku práce, že má li osoba odpracováno v daném kalendářním roce 60 dní, má nárok na dovolenou za celý rok...
Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, zřejmě byste měla nárok na celou výměru dovolené za loňský rok, která se vám však krátí o dobu strávenou na PN, a to 1 den za prvních 100 pracovních dní a pak vždy 1 den za každých dalších cca 21-22 pracovních dní
Za pracovní neschopnost se nárok na dovolenou krátí. Za MD naopak normálně vzniká. A ještě si nezapomeňte zažádat o výběr (zbylé dovolené) a její proplacení bezprostředně po ukončení MD. Tzn. než půjdete na rodičovskou dovolenou...
Dostala jsem info od naší mzdové, že za mateřskou mi dovolená nabíhala. Děkuji ženy za informace.
Za dobu nemoci není nárok na ŘD. Pokud jste v roce neodpracovala alespoň 60 směn, počítá se pouze za každých 21 odpracovaných směn nárok na 1/12 ŘD... Nárok na ŘD vzniká za dobu mateřské dovolené. O její čerpání si zaměstnankyně požádá zaměstnavatele v době mezi koncem MD a nástupem na RD.
@marie100 Ne, nanabíhala.