Na jaké dávky má nárok samoživitelka?

veru11
25. únor 2016

Ahoj mamči, měla bych na Vás otázku, která se netýká přímo mě, ale mé kamarádky. Kamarádka žila léta v zahraničí s partnerem-cizincem, mají dítě, nyní jdou od sebe a ona se chce vrátit zpět do ČR. Nemá tu žádné zázemí, nikdo ji nepomůže. Proto mě poprosila, jestli bych jí tu nepomohla dopředu sehnat podnájem atp. Prosím Vás o rady, na jaké příspěvky od státu by měla nárok? Alimenty mít nebude (otec není uveden ani v dorném listě dítěte).Vůbec se v téhle oblasti neorientuji, děkuji Vám za každé info.

nonnni
25. únor 2016

@veru11 Po trech mesicich v podnajmu muze zadat o prispevek na bydleni. Potrebuje smlouvu a vyuctovani el a vody atd. Muze zadat o prispevek na dite, coz je 500 mesicne mam pocit.

Pokud nepobirala zadny ekvivalent rodicovskeho prispevku a dite se vekove vejde, tak lze pozadat o nej a vyplaci se 3 mesice zpetne.

Nic jineho, na co by mela narok me opravdu nenapada. Dle veku ditete pak s nim do predskolniho/skolniho zarizeni a ona do prace.

Predpokladam, ze nejak by ji nekdo mel vyrovnat i zivotni minimum, coz je s nulovym prijmmem, ci prijmem 3800 - min rodicak (dle kalulacek) 4 880 pro matku a dite do sesti let. Casem k tomu pribude tedy ten prispevek na bydleni.

Jako nic moc ji nikdo neda.

superkousky
25. únor 2016

O příspěvek na bydlení lze žádat hned.

veru11
autor
25. únor 2016

@nonnni Moc děkuji! Klučíkovi budou v říjnu 4, ona by měla do jeho 4 let pobírat těch 3.800 Kč rodičovský příspěvek. Do školky by měl jít od září. Někde jsem četla zmínky o hmotné nouzi a jednorázovém příspěvku v hmotné nouzi, nevíš podmínky?

j.a.n.i
26. únor 2016

@veru11 No, co tak vím, tak podmínkou pro poskytnutí hmotné nouze je to, že se člověk snaží zvýšit si příjem vlastním přičiněním a mezi to patří i to, že uvede otce dítěte a žádá o alimenty...

veru11
autor
26. únor 2016

@j.a.n.i aha... Tak to u ni bude asi problem, protoze v momente, kdy by ho uvedla v rodnem liste, tak by s tim mela zase velke problemy z hlediska toho, ze by si na neho on mohl delat pravne naroky v zahranici...