Ahoj holky,
doufám, že tady ta diskuze někde není, ale hledala jsem jak blázen.
Můžete mi prosím některá urgentně poradit (jedná se o rychlou radu pro kamarádku), zda může matka odjet na 14 dní ke svým rodičům přes nesouhlas otce dítěte?
Jedná se o to, že kamarádka má doma už delší problémy a rozhodla se odjet odpočinout k rodičům, nebo spíš utéct a promyslet si, co dál. Manžel jí ale vyhrožuje, že je to na paragraf, když s tím nesouhlasí a bude to řešit. On jí teda celkově vyhrožuje, že když se s ním rozvede, že jí rozhodně dítě nenechá, tak aby neudělala hloupost. Tak bych jí chtěla pomoct a rychle to zjistit. Pokud některá víte, budu ráda za radu.
Moc děkuju.
No to právě ona taky neví :(. A právníka žádnýho neznáme :(.
ahoj, existuje nějaká dohoda (haagská úmluva?), to se týká únosů dětí do zahraničí, dítě nesmí být přemístěno bez souhlasu druhého rodiče do jiného státu. u nás nesmí být omezeno právo druhého rodiče pečovat o dítě, prostě mu musí říct, že jede na dovolenou a kam...jinak si myslím, že v čr není problém.
Děkuji moc všem za odpověď. Budu jí to tlumočit a dám jí kontakt. Myslím, že se určitě ozve. Ještě jednou děkuji.
@neu.sona Jak uz bylo psano vys, po CR neni problem, zvlast pokud otec vi, kde se dite v tu dobu nachazi a ma umozneny pristup k nemu.
Vyhruzky typu, ze dite pujde k nemu do pece apod. jsou celkem beznou zalezitosti. Nekteri otcove moc dobre vedi, na jakou strunu u matky zahrat, aby "nezlobila". Tim bych se nijak zvlast nevzrusovala. Je to pusobive, ale malokdy realne.
@anaranka Je to sice působivé ale v momentě kdy na to matka přistoupí se mnoho otců stáhne, přece jenom zjistí, že starat se o dítě je starost.
Já bych se trošku bála toho, že otec u soudu zapře že mu řekla kde jsou ale to by bylo stejně jen slovo proti slovu.
A viete mi poradit ako by to fungovalo u mna? Mam slovenske obcianstvo a v SR i trvaly pobyt. V CR zijem 2 roky, pracujem, odtial som poberala PPM a teraz budem i RP. Po nasej poslednej nezhode, som i ja uvazovala, ze pojdem k rodicom na slovensko, na dovolenku a aspon uvidia maleho... Je s tym problem, ak by otec dietata nesuhlasil? Manzelia nie sme, ale ako otec je uznany v rodnom liste. Kedze mam na slovensku trvaly pobyt, tak i napriek tomu sa to chape ako "vycestovanie s dietatom do zahranicia"...? 😒 dakujem za rady 😉
myslim si, ze pokud nejede do zahranici, tak je to jedno, ale nevim, to by chtelo se zeptat nejakyho pravnika...