Na co potřebují na matrice těhotenskou průkazku?

28. dub 2021

Dnes jsme byli na matrice přiznat otcovství a trochu mne překvapilo že paní na úřadě si docela důkladně pročítala moji těhotenskou průkazku. Není to žádná věda, jen mne to zarazilo, tak mne napadlo se zeptat zde, jestli někdo neví jaké údaje tam hledají 🙂 v průkazce jsou přeci soukromé zdravotní věci jako potraty, váha, nemoci, které podléhají lékařskému tajemství. Napadl mne snad jedině termín porodu, ale i ten by ve finále matriku přeci vůbec nemusel zajímat ne? Ještě jednou zdůrazňuji, nikomu nenadávám, jen mne to překvapilo a zajímá mne jak to je.

katebk
28. dub 2021

Na matrice mi paní řekla, že si můžu těhotenství vymyslet. Ikdyž já už měla buben 😅 je to ověření pro termín porodu, prý to ústně odemne nestačí... Nevím, proč by si to teda člověk vymýšlel 🙄😁

autor
28. dub 2021

@katebk to bych jako i pochopila, ale na druhou stranu přeci pokud se žádné dítě nenarodí protože si to žena vymyslela tak je pak přiznání otcovství úplně bezpředmětné ne? To slouží až pro vydání rodného listu po porodu a ten vám bez dítěte nedají 😄 navíc co kdyby nedejbože došlo k úmrtí ještě v břiše? To pak taky žádné miminko není a vyjde to ve finále nastejno ne ? 🤔omlouvám se za morbidní debatu 🙈😆

katebk
28. dub 2021

No... je to celé postavené na hlavu 😁😅 asi bych řekla, že se tím bere vážnost toho lejstra 🙊😁

ema90
28. dub 2021

Tak treba po nas chtela na matrice jen obcanky. Omluvili sme se, ze sme rodny listy zapomneli doma (nechala jsem je proste lezet v predsini na botniku) a to rikala, ze nepotrebuje. A kdyz jsem zacala vytahovat tehotenskou prukazku z obalu, tak me zarazila, ze tu taky nepotrebuje 🤷🏼‍♀️😀
Aji jsme vyplnovali jmena pouze pro kluky (cekame dvojcata). A kamaradka ktera byla na te stejne matrice, tak musela vyplnit jmeno i pro kluka i kdyz cekaji holku.
Takze podle me zalezi na koho clovek narazi 😀

autor
28. dub 2021

@ema90 také si myslím že záleží jak kdo ... kdyby koukla jen na přední stranu tak to ještě chápu ale ona si fakt pročítala celou prukazku 😳 na VZP když jsem žádala o proplacení screeningu tak ji chtěla také, ale neotevřela ji, jen koukla že ji mám 🤷🏻‍♀️

ema90
28. dub 2021

Tak to byla pani urednice asi jen hodne dulezita, protoze nevim k cemu by ji bylo info jakej mam tlak, jak je na tom muj cipek nebo co uzivam v tehotenstvi za leky 😀

nagojka
28. dub 2021

Chapu tedy dobre ze na matriku musime oba dva s partnerem osobne?🤔kdy je nejlepsi to tak nak zacit resit?mam termin az koncem cervence,ale nejradsi bych to sla vyridit hned ted😂vim ale ze sem bordelar a do porodu bych to jeste mohla mekam zalozit a nenajit😂a pritel tvrdi ze je na to jeste brzo..ovsem na druhou stranu clovek nikdy nevi co se kdy semele...co by bylo pak?kdybych nahodou rodila predcasne a papiry sme nemeli?je mozne to pak doresit na rychlo v porodnici nebo dostane prcek automaticky jmeno po matce?

j.a.n.i
28. dub 2021

@nagojka doresite v klidu po porodu, problém by byl, kdyby se ti neco stalo, jinak je to fuk.

ema90
28. dub 2021

@nagojka No tak kdyz nebudete mit vyrizenou matriku, tak dostane prijmeni po vas automaticky a potom s tim budete mit vyrizovani, aby se dite prejmenovalo po otci.
A ano, musite jit na matriku oba. Jsou potreba podpisy vas obou.
Zalezi jen na vas kdyz tam pujdete 🤷🏼‍♀️ nekdo tam leti v 20tt, nekdo v 39tt.

j.a.n.i
28. dub 2021

@ema90 Ale houby vyřizování, bude to úplně to samy jako pred porodem, dojdou na matriku, podepisi a hotovo.

ema90
28. dub 2021

@j.a.n.i No jasny ale proc to delat potom a tahat se s novorozencem na matriku a menit prijmeni, kdyz to muze byt hotovy pred porodem a dite muze mit rovnou prijmeni po otci? Uplne zbytecna prace 🤷🏼‍♀️ Myslim, ze po porodu maji rodice dost jine prace.
Maji na to celych devet mesicu, tak proc to nechavat az po porodu.

zuzineckah
28. dub 2021

@ema90 přesně tak👍naprostá blbost nechávat to po porodu, pokud jsou okolnosti před porodem v pořádku...

j.a.n.i
29. dub 2021

@ema90 Jake menit prijmeni, to dite nikde jeste příjmení uvedené nema. A jsou matriky, ktete rodne listy neposilaji, takze tam pohedou oba pred porodem a pak jeste jeden po porodu. Nebo oba jednou po porodu. Zas z toho nedelej takovou kovbojku, 15 minutova zastavka pri ceste domu.

somalicats
29. dub 2021

@j.a.n.i To zalezi na konkretni matrice, jak moc je rychla. U dvou dcer jsem mela RL pri odchodu z porodnice, takze ano, tady by se prijmeni v pripade, ze by melo byt po otci, menit muselo - dotazniky nemuzes bez papiru o uznani otcovstvi vyplnit uz s partnerovym prijmenim. Taky by se mi nechtelo tam litat s novosem.

andrejkabarankova
Autor odpověď smazal
Zobraz
ema90
29. dub 2021

@j.a.n.i To ty to zbytecne komplikujes, ne ja 😀 Nejjednodussi je si to vyridit pred porodem a hotovo.

katebk
29. dub 2021

Já jela z porodnice a zrovna u nás pošťačka zvonila s rodným listem, takže to byla rychlost ☺️ to vyřízení je fkt chvilka pro vás oba

martulka88
29. dub 2021

Když jsme šli na matriku, věděla jsem z internetu, že ji budou chtít. Nijak jsem to neřešila. Paní dokonce byla tak milá, že vzala knihu se jmény a přečetla nám, jaký má význam jména našeho syna. Nechali jsme tam napsat i holčičku, ale sama nám řekla, že jména nejsou povinné vyplnit - mohli by jsme si to např. rozmyslet. A k tomu úmrtí - syn se mi narodil mrtvý, rodný list přišel asi za 2 týdny a úmrtní se nevystavuje. A partner je otec, ikdyž syn nebyl živý a já měla klasicky mateřskou dovolenou. jen tak na okraj.

kevi1
29. dub 2021

Tak na mne vobec neslo tehotenstvo vidiet ani v porodnici, takze som sa moc necudovala, ze ju pani chcela. Vtipalci sa najdu vzdy a zbytocna robota asi 😀

ellyem
29. dub 2021

Mně z těhotenské průkazky vypisovala do potvrzení o otcovství datum vydání průkazky 🙂 Nebo alespoň tak nějak mi to vysvětlovala paní na matrice, když jsem se ptala, na co jí je.

hezz17
29. dub 2021

@nagojka hlavne kdyby se stalo nejake nestesti, otec zemrel, tak nema dite nic.