Dobrý den, potřebovala bych poradit na co budu mít nárok a co vše mám zařídit po porodu nebo jeste před. Přítel pracuje v Německu. Tak nevím na co vše mám vůbec tady nárok. Děkuji za rady
@jpapaja no to záleží zda ty jsi pracovala tady nebo v německu. jinak určitě budeš mít nárok na rodičovský příspěvek. pokud máš muže v německu, tak porodné asi těžko 😅 mateřská se odvíjí od tvého zaměstnání...podala jsi málo informací na to, aby ti tu holky poradily 😉
Děkuji. Za zeptani nic nedám, kdyby tu mel nekdo s tím zkušenost. Ja pracovala tady . 😉 Bylo mi řečeno, že trvá dlouho vyřízení rodičáku když přítel pracuje pod německou firmou.
@jpapaja no já nevím, na mateřskou si dokládáš vlastní příjmy. tvého přítele se to prakticky netýká. to samé potom rodičák. chápala bych kdyby jsi nepracovala a chtěla si vyřizovat zkrácený rodičák přes jeho příjmy, že to bude asi na dýl, když se to řeší přes zahranice, ale takto čistě logicky problém nevidím. o žádné další dávky asi žádat nebudete, protože ty se týkají nízkopříjmových a to doufám vy nejste. určitě pracuje mimo čr, protože tam vydělá víc, ne? 😉 tím pádem nikdo nebude jeho příjmy po tobě vlastně vůbec chtít, nikomu do toho nic není.
@blahova_andrea prave kdyz chlap pracuje mimo CR, tak to problem je. Musi dokazovat, ze neberou rodicak z Nemecka ;)
@sisstin v německu dostává rodičák chlap? nebo teda ženská, která pracovala tu, tak má nárok na rodičák tam? 😕
@blahova_andrea Jde o to, že rodinné dávky má vyplácet ten stát, kde má rodina tzv. místo zájmu, což když jeden pracuje a druhý ne, tak se to určuje podle toho pracujícícho, takže to je tak jak píše @sisstin musí se nejdříve řešit, zda není nárok v německu a pak teprve bude případně dostávat rodičák z ČR.
@blahova_andrea muze i chlap, pecovatel je i otec ;)
Je to takto:
- pokud máš trvající pracovní poměr v čechách, žiješ tu, máš tu takzvané středisko zájmů, tak PPM (peněžitá pomoc v mateřství) z čech. Rodičák by pak měl jít též z čech, ale připrav se na to, že se budou cukat a chtít, aby si žádala v nemecku.
- pokud jsi bez pracovního poměru, tak asi rovnou rodičák. A Ihned v Nemecku. Tam je pouze do roka dítěte. Poté by snad melo byt mozné požádat v CZ o doplacení do 220 tisíc.
je to slozitejší. A pokud manzel/partner pracuje v Nemecku, ma nárok na KIndergeld na díte (190€ mesicne)
@blahova_andrea v nemecku může dostávat rodičák i chlap... muze si pozádat o minimálně 2 mesíce. PAk je celková délka vyplácení rodičáku 14 mesíců. Ale dle našich propočtů je to nakonec dost nevýhodné finančně.
jinak jak psala j.a.n.i jde o to, že prostě muž pracuje v zahraničí, tak je tam tento problém. já si tim jednou uz procházela (ale my se k tomu všemu tam stehovali) a ted procházím znova s žádostmi o PPM
tak pokud by pracoval jen muž a ona ne, tak bych to chápala. ale v případě, že zakladatelka pracovala tu a ppm bude pobírat tu, tak mi přijde fakt blbý, aby se jí pak úřad cukal, že jí nedá rodičák 🙄 na základě čeho by jako ona žádala v německu, když s německem nemá nic společného? pochopila jsem, že nejsou manželé a ona žije a pracuje prostě tady.
možná se ptám blbě nebo blbě chápu. omlouvám se. vlastně se mě to ani netýká, ale tak rozšířím si aspoň obzory 😅 hlava mi to prostě nebere, no
@blahova_andrea Na to je pouze jedna lakonická odpověď - nehledej v zákonech logiku... prostě tahle kolonka v žádosti o rodičák je, když budeš lhát, riskuješ problémy, protože je celkem dohledatelné, že pracuje v zahraničí, když ji vyplníš popravdě, budeš mít náročné vyřizování, než ten rodičák získáš, jako pokud tu má zakladatelka práci, tak ho dostane, ale bude to tak jak píše @chris_n
@j.a.n.i no zakladatelka právě psala, že tu pracovala, že bude mít český ppm. takže logiku hledám asi marně 😅 ale i tak díky 😉
@blahova_andrea taky muzes mit PPM, ale uz nebezici pracovní pomer. Proste to chce, aby tam bylo víc těch podmínek splněných. Já to třeba tehdy měla tak, že mi běžel pracovní poměr. A kdybych zůstávala v ČR, tak by musel manžel dávat prohlášení, že jezdí domu na víkendy (prokázání toho střediska zájmů). Pak by mi ho nesebrali. Ale je tam bráno to, že ty jsi na rodičáku jako nezaopatřená osoba, a hlavní živitel je v DE, tudíž se to bere podle něho no ☹
Takže se mám tedy připravit na dlouhé vyřizování jestli chápu dobře 😕 a od září nastupuji na mateřskou, v půlce října mám termín, mám si pak rovnou po porodu začít vyřizovat rodičák nebo než mi pak skončí mateřská? Jsem v tom nějak zamotaná 😁
Děkuji 😉
@jpapaja Jestlize nastupujes na Materskou a ne rovnou na rodicak nemusis zadat v DE a RP ti MUSI vyplacet v CR. Neco jineho by bylo kdyby jsi pred nebyla vydelecne cinna to by jsi pak musela zadat rovnou v DE. Sice odpovidam uz na starsi prispevek, ale ja tohle prave resim vse zpetne a to je teprv na palici
@chris_n pokud mas narok na materskou tak rodicak pobiras v CR pokud chces zazadat v DE muzes a CR ti pak doplaci zbytek. Ale ty nemusis pac jsi byla vydelecne cinna tady a v CR jsi odvadela dane. Oni zkousi vse mozne aby meli co nejmene prace, pak zalezi jak si lidi nechaji sr... na hlavu.
V červnu jsem přecházela z mateřské na rodičák v ČR. Při nástupu na mateřskou mi ale skončila pracovní smlouva u zaměstnavatele a nyní nemám platný pracovněprávní vztah. Úřednice mě ujišťovaly že nárok v ČR na rodičovský příspěvek mám, že mi bude vyplacen, ale peníze stále nepřicházely. Nakonec mi po dlouhých 4 měsících kdy jsem byla bez peněz v září příšel dopis že se spletli a že musím žádat o rodičák v Německu. Nedala jsem se, napsala stížnost na MPSV i ombudsmance do Brna a během 14 dnů jsem měla rozhodnutí, že mi nakonec RP v ČR přiznávají a v září mi ho zpětně vyplatili (proto úřednice do E411 vyplnila že mám nárok v ČR na dávky 6/2016-9/2016) a dále uvedli že mi měsíčně bude klasicky chodit rodičák na účet.
No my teda nejsme manželé. Pojištění jsem vůbec neřešila. Peníze už mi zpětně všechny doplatili a tento měsíc mi přišel klasický rodičák tak jak chodit má. Z okolí vím, že se o rodičák v DE žádá, ale zhruba před rokem rozhodla ombudsmanka, že rodiny NESMÍ zůstat bez příjmu a dokud se nevyřeší dávky v členské zemi, musí ČR dávky klasicky vyplácet a pak se s druhou zemí vyrovnat. Tím jsme se v té stížnosti oháněli, protože mi několik měsíců úřednice tvrdily, že v ČR normálně nárok na RP mám - pochybily, já zůstala bez příjmu. Teď celou mou situaci vyšetřuje MPSV i ombudsmanka, protože jsem o to požádala. A pokud vím, tak Elterngeld se v DE vyplácí do roka dítěte, to máme za necelé 3 měsíce, takže podle mě i kdyby mě hodit německu chtěli, tak se to během 3 měsíců vyřídit nestihne a pak budu mít klasický zákonný nárok pobírat RD stále tady.
Já mám klasicky odpracováno, měla jsem normálně mateřskou, ale jak píšeš, smlouvu už platnou nemám. I tak mi ale před 14 dny zpětně vyplatil úřad práce přes 23 tis. a tento měsíc mi už přišel klasický rodičák tak jak chodit má. Oni to tak rádi říkají, protože si s tím nechtějí otravovat život. Ale evidentně když si člověk přečte pár směrnic a pošle stížnosti na vyšší místa, jde všechno 🙂 ale je to teda šílenost!!!
Takhle to vyresila jedna maminka, ktery dosla trpelivost. :D
@chris_n Tak to je divny pac me dve rozdilny instituce tvrdi uplne neco jinyho 😲 Me bylo receno ze pokud jsi vydelecne cinna pred nastupem na materskou a odvadela jsi dane v CR MUSI ti CR vyplacet RP. V pripade ze si nebyla vydelcna pak musis zadat v DE. A to kdyz jsem si menila prijmeni u me pojistovny tak tam mi primo pani rekla, ze by mi narok v DE ani nevznikl pac jsem nebyla pojistovnou vazana na tehdy jeste pritele. Precti si bod 9 a 3 odstavec. Oni to na lidi zkousi clovek sam poradne nevi na co a kde ma narok
http://www.ochrance.cz/stiznosti-na-urady/chcet...
@chris_n Nemyslim to spatne jen to prave resim a dozvidam se veci, o kterych ti na socialce nereknou pokud na ne neuhodis. Stejne jako hledam nekde neco o tom ze nesmim do vyreseni zustat bez fin. prostredku. A ja diky vine uradu mam uz 4 mesice vse stopnuty o to vic pak clovek patra.
Zařizování - https://www.nutriklub.cz/clanek/co-zaridit-za-d... Jinak na ty nároky bych se urcite došla zeptat na příslušný urad, tam vam to povědi urcite lépe a podrobneji, nez my ženský tady 🙂