Ahoj, zajímalo by mě jestli nevíte zda se do RL a dítěte může napsat titul rodičů? Chceme jít s manželem na matriku, tak abych věděla. Moc díky.
😀 😀 😀 omlovám se, ale pobavilo mě to
...tomu říkám dotaz, též jsem se pobavila 😀... schválně jsem se ale podívala... v kolonce u rodičů je napsáno jméno, příjmení, popř. rodné číslo... o titulu ani zmínka... takže asi ne, protože titul přeci není ani jméno, ani příjmení 😉 A logicky představ si, že si doděláte další, tak přeci kvůli tomu nepůjdete měnit rodný list dítěte... 😀
Taky se omlouvám, ale BOŽE PROČ??? 😀
Ne, nemyslím si, nejedná se o doklad o dosaženém vzdělání rodičů nýbrž o narození vašeho dítěte 😅 .
Nás se na to teda ani nikdo neptal a nedovedu si jej tam představit uvádět.
Ale můžeš si jej uvést třeba na svatební oznámení, na poštovní schránku - proti gustu... 😅
rodný list dostane jen jeden na celý život, já titul nemám a kdybych si ho udělala dnes, tak pochybuju, že by to někdo předělával kvůli toho 😀
pardon, ale jde o dítě tak koho to zajímá zda máte titul nebo ne v jeho RL? Já tedy svůj neuvádela a ani me to nenapadlo mu to dávat do RL 😀
Ahojky, to presne jsem resila v lete. Ja titul mam a dcerce ho do RL neuvedli. Ptala jsem se proc, kdyz ja tituly svych rodicu v RL mam.... dostala jsem odpoved od matrikarky, ze v soucasnosti se tituly rodicu do RL deti neuvadeji. A vsem, kteri pisi, ze tam tituly nemaji co delat... jak rika moje maminka, ja jsem svuj titul na hnoji nenasla.
Nás se ptali, zda chceme dětem do RL naše tituly uvést, takže to jde. Ale nemají je tam, připadá mi to stejně ujeté, jako mít to třeba na zvonku 😀 Ale každého boj 😉
Chápu, že se někdo vyžívá v tom, že je MUDr, nebo JUDr., ale psát to do rodného listu dítěte? Pokud chcete, můžete to mít uvedeno ve svém OP (já tam titul Ing. mám, manžel je Bc. a DiS. a uvádět to tam nechtěl , na tituly si nepotrpí a naopak vyloženě nesnáší, když ho někdo v rámci zaměstnání osloví "pane bakaláři", to mi přijde dost ujeté)
Nepise se tam. Mne osobne to teda vubec nevadi, ze ho tam nemam, ale kdyz jsem nad tim tak premyslela, tak by tam asi byt mel, protoze je i v obcance a uvadi se na vsech urednich dokumentech, takze proc ne v RL 🙂
@hollybelly RL nemusi byt jeden na cely zivot, da se predelat, ja jsem si vzala otce ditete az po jeho narozeni a syn pak dostal novy RL s mym novym prijimenim 🙂
Nechápu, proč se tu objevují posměšky na tuto otázku?? My byli s přítelem na Matrice v HK a paní se nás ptala, zda máme nějaký titul... 😎
😎 taky mě to pobavilo, tudíž chápu zbytek, co se baví. Nevím, jak to je. Sice titul mám, ale kromě práce, ho nikde uvedený nemám a ani v občance, nepřipadá mi to důležitý...
v česku se na titulech příliš lpí, nikde ve světě se tituly nikdo neohání tak jako češi. Jestli máš pocit, že je pro tvé dítě důležité mít v rodném listě uvedeno jestli se narodilo inženýrovi, magistrovi, bakalářovi nebo jiné titulované hlavě, klidně na matrice na uvedení titulu trvej, ale k účelu, ke kterému rodný list slouží je naprosto zbytečné aby tam bylo uvedené, jestli rodiče studovali, titul si koupili nebo šli makat hned po základce.
Ano, ja tiez nechapem posmesne reakcie, lenkalenka666 chcela odpoved na jej otazku a nie nazory na uvadzanie titulov kadetade. Dcerky v ceskych RL nase tituly nemaju uvedene, v slovenskych RL maju (bez nasej iniciativy). Titul je predsa oficialna sucast mena, tak nechapem, preco by som ho nemala uviest, ked to uznam za vhodne. Nijako tym nevyjadrujem svoj postoj voci ludom, ktory na VS nestudovali a titul nemaju. Vela ludi bez VS titulu je nadpriemerne sikovnych vo svojej pracovnej oblasti, ako aj vela ludi s titulom je mimo.
titul je oficiální součást jména ? no to mě podrž 😀 odteď už se všude a vždycky budu podepisovat včetně tiutulu 🙂 🙂 otázka mě taky pobavila. odpověď neznám a hlavně si myslím, že v rámci rodného listu jsou tituly rodičů naprosto nepodstatná věc.
Nemůže 😉
INFORMACE č. 20/2014
Zapisování akademických titulů do matričních dokladů
S ohledem na četné dotazy ve věci zápisů akademických titulů rodičů
do rodného listu dítěte sdělujeme tento právní názor.
Podle ustanovení § 14 odst. 1 zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu
a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
(dále jen „zákon o matrikách“) se do knihy narození zapisuje
a) jméno, popřípadě jména a příjmení dítěte,
b) den, měsíc a rok narození dítěte,
c) rodné číslo, místo narození a pohlaví dítěte,
d) jméno, popřípadě jména, příjmení, popřípadě rodná příjmení, data a místa
narození, rodná čísla, státní občanství a místo trvalého pobytu rodičů,
e) datum zápisu a podpis matrikáře.
Dále, podle ustanovení § 29 zákona o matrikách rodný list obsahuje
a) jméno, popřípadě jména, a příjmení dítěte,
b) den, měsíc a rok narození,
c) rodné číslo, místo narození a pohlaví dítěte,
d) jména, příjmení, popřípadě rodná příjmení, datum a místo narození a rodná
čísla rodičů dítěte; v případě osvojení dítěte se namísto uvedených údajů
o rodičích dítěte uvádějí tyto údaje o osvojiteli, popřípadě osvojitelích dítěte,
e) datum, jméno, příjmení a podpis matrikáře, označení matričního úřadu a otisk
razítka matričního úřadu, který doklad vydává.
Z citovaných ustanovení zákona o matrikách vyplývá, že akademické tituly
rodičů dítěte se do knihy narození nezapisují; nemohou být proto uvedeny ani
na výpisu z ní, tj. na rodném listu dítěte.
Totéž platí pro uvádění akademických titulů do knihy manželství, úmrtí
a registrovaného partnerství a na výpisu z nich, tj. oddacích a úmrtních listech
a dokladech o registrovaném partnerství. Jak vyplývá z ustanovení § 24a zákona
o matrikách, rodným listem se prokazuje narození, oddacím listem se prokazuje
uzavření manželství, dokladem o partnerství se prokazuje vznik partnerství
a úmrtním listem se prokazuje úmrtí, nikoliv dokladem o absolvování vysoké školy
a oprávnění užívat akademický titul.
Žádáme, aby s obsahem shora uvedeného byly seznámeny všechny matriční
úřady v působnosti krajských úřadů, obecních úřadů obcí s rozšířenou působností
a magistrátů měst Brna, Ostravy, Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy.
JUDr. Václav Henych
ředitel odboru
podepsáno elektronicky
Vyřizuje: JUDr. Jana Hálová
tel. č.: 974 817 427
e-mail: jana.halova@mvcr.cz
Podle me se neuvadi. Ale k diskuzi obecne, mam za sebou par luxusnich zazitku s uredniky, kdy se chovani otocilo o 180stupnu, jakmile zjistili, ze titul mam a cim se zivim. Je to hnus, ale porad je takovych lidi dost.
My s manželem máme tituly oba dva, v rodném listě je nemáme a rozhodně jsem se nepídila po tom, jestli to jde🙂
U nás dcera tituly v RL nemá, ani se nás nikdo neptal (také HK, ale paní matrikářka byla v porodnici🙂 ) Jinak doplnění - tituly se na OP již neuvádí, kolonka zmizela, stejně tak jako některé další údaje (jako např. rodné příjmení apod.) - již nejsou ani jako volitelná položka.
Tak si ho napiš alespoň na čelo, když to do RL nejde.
ježiš, ale to je zas trapárna... To se na mě nezlob, ale proč??? Jedná se o rodný list dítěte, ne o dokazování si jak jste vy dva (myšleno rodiče) šikovní, že jste vystudovali VŠ... Aby sis nemyslela, že snad z mé strany závist, mohu ubezpečit, že ne, já i přítel jsme inženýři, ale tuhle potřebu fakt nemám... Ani se tak nikde nepodepisuji, jelikož titul zas nepovažuji za něco extra...
Pobavilo mě, jak je zde uváděno, že dotyčná nenašla titul na hnoji 😀
Ja jsem tedy taky Ing. ale vubec by mne nenapadlo abych si to u male v rl rvala pred jmeno 🙂))))
@pouzarovaj úplně ot, ale nemáš pravdu. Já mám novou občanku 10 dnů a titul na ní stále je. Není tam už jméno manžela, pouze stav. Titul mi tam napsali, i když se mě neptali zda ho tam chci (dělala jsem novou OP kvůli změně TP, takže paní čistě opsala údaje z občanky staré a zřejmě předpokládala, že na titulu trvám). K tématu obecně-dávat tituly rodičů na RL mi přijde samozřejmě taky blbost, já tam tituly svých rodičů taky nemám a to jsem ročník na zdejší poměry relativně archivní, takže ani tehdy se to tam neuvádělo vždy.
tak tohle by mě teda nikdy nenapadlo 🙂 , ale musím říct, že jakmile hlavně sestry z novorozeneckého v porodnici zjistily, že mám titul, tak se jejich chování rapidně změnilo k lepšímu, předtím se chovaly, jakoby sežraly všechnu moudrost světa, a z nás prvorodiček dělaly úplně neschopný, prostě léčily si ego ☹
No já padám. Prej nenašel jsem ho na hnoji, tak ho chci mít všude. No, bohužel, i takhle to funguje. Že pro někoho jsou důležitější než samotné vzdělání ta tři písmenka či více před jménem. Ono pak podle toho vypadají často i ty znalosti. Kdo má titul a je v něčem dobrej, tak má na většinou zvonku jen Novák. Sběratel titulů má JUDr. PUDr. Ing. PIng. Novák, TBC. 😀
To jen pro odlehčení. Jinak vyčerpávající info je fakt přímo v zákonné úpravě. 😉
Teda, já bych titul do rodného listu taky nedávala, neuvádím ho nikde🙂 Ale třeba když jsme teď kopírovali můj a přítelův RL, tak přítel má u svého otce zapsán titul Ing. (RL z roku 1986) 🙂
Taky moc nechápu proč chtít titul na RL.... A tituly na zvoncích, svatebních oznámeních apod. mi přijdou docela trapas 😉 Ale přiznám se, že v jednom případě svůj titul taky "zneužívám". Před těhotenstvím jsem si ho nechala napsat na kartičku zdravotní pojišťovny a musím říct, že od té doby je to s doktory a zdravotním personálem úplně jiná komunikace🙂 Sice Ing. není Mudr., ale aspoň něco 😉
a na neco takoveho se pta clovek s titulem? 😀
nasla jsem toto http://www.kr-karlovarsky.cz/krajsky-urad/sprav...
a ja osobne bych titul do rl ditete nedavala, prijde mi to zvlastni..