Mam holky dotaz. Zjistila jsme že ma sestra ma jineho otce než ja. Nikdy sveho biolog. otce nevidela. S nasim tatkou zije od 6 let. Jak je mozne ze ma sveho jakoby nevlsatniho otce v rodnem liste?Jde to dopsat později?diky
jj, jde to dopsat později a přesně jak píše Moravanka, zapíšou i nevlastního otce.
diky za odpovedi
Jiné takové téma jsem tu na koníkovi nenašla, tak jsem se chtěla zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s dopsáním otce do rodného listu, jestli je to chvilková záležitost nebo musí proběhnout nějaký soud, jestli se za to platí... Jde o to, že mám dceru, která nemá v RL zapsaného otce, jako tatínka bere mého nynějšího partnera a protože teď budeme mít druhé a potom se chceme i vzít, tak bychom chtěli, aby dcerka měla mého nynějšího partnera zapsaného i v rodném listě, abychom měli potom všichni i stejné příjmení a obě děti stejná práva. Dík předem za odpovědi.
haninka...já už jsem starší,ale moje matka se vdala,když mi bylo 7 let a dostala jsem nový rodní list s příjmením po nevlastním otci,i když mě nikdy neadoptoval,jenom mi dal svoje jméno.
Bohužel to nestačí na to,aby dítě mělo stejná práva,jako jeho vlastní,buď musí být osvojeno,nebo uvedeno v závěti,určitě ti poradí na matrice. 😉
@frisbee Takhle to měl i můj taťka s dědou, měl po něm jméno, ale v RL dál biologického otce. Přítel by si chtěl malou přímo osvojit. Nechceme, aby mezi dětmi byly nějaké rozdíly.
@haninka,právě...když nevlastní otec zemřel,vůbec se mě netýkalo dědické řízení..já nejsem na peníze,jenom si člověk připadá jako kdyby do té rodiny nepatřil..i když já byla od 13.ti u babičky,ale fakt je to lepší,aby si malou tvůj přítel osvojil..je to takové spravedlivější pro vás,i pro tu dětskou dušičku 😉
ahoj, myslím, že to co chceš se odborně nazývá "nepravá adopce manželem rodiče" je to popsáno např. tady http://www.viod.cz/editor/assets/download/osvoj... .doporučuji obrátit se o radu oddělení sociálně právní ochrany dětí, tam by ti měli přesně poradit, jak postupovat dál.
Tady v tom letáku jsem nic takového nenašla,ale taky bych o tom ráda něco věděla.Ale tedaa,nikdy jsem to neslyšela.
Z letáku: Nepravé osvojení manželem – manžel osvojí dítě druhého
manžela (jedná se tedy o nevlastního otce či matku)
(druhá strana 2. sloupec dole). Teda uznávám, že toho tam moc není. Myslím, že podmínky jsou víceméně stejné jako pokud chcete adoptovat cizí dítě - tj. bud dítě nemá biootce v rodném listě nebo se musí prokázat nezájem biootce o dítě (nezájem - viz leták), v každém případě rozhoduje soud. Ale poradit by měli na úřadu obces rozšířenou působností, tam rozhodují o klasických adopcích, tak by měli poradit si s tímto (na oddělení sociálně právní ochrany dětí, někde to mají pojmenované jako oddělení péče o děti a mládež apod).
treba ji tatka adoptoval.