Ahoj holky,
prvního syna mám s jiným mužem, než se kterým teď čekám druhé dítě. U syna jsme nebyli sezdáni, takže se šlo asi dva měsíce před porodem na matriku, nahlásili jsme jména a otec syna musel podepsat otcovství a řešilo se příjmení. Teď jsem ale vdaná a s manželem čekáme miminko. Zajímá mě kdy se musí na matriku nejpozději ohledně jmen (příjmení, otcovství je mi jasný, že se neřeší) a taky mě zajímá na kterou. Tam, kde máme trvalý pobyt nebo na matriku porodnice ve které se mimčo narodí? Máme trvalý pobyt Brno-venkov a porodnice je Brno-město. Děkuji moc
Byla jsem na tom úplně stejně, první s jiným mužem, svatba a potom druhé. Nikde jsme u druhého nebyli. A o přijmení dětí se rozhoduje papírama který dokládáš před svatbou.
Na matriku pred porodem manzele nechodi. Jen v porodnici po nas chteli tusim oddaci list a sami posilali matrice oznameni o narozeni ditete. My si pak jen vyzvedli rodny list.
@surikata131 Však v otázce píšu, že příjmení a otcovství je mi jasný, jde mi o nahlášení křestního jména nebo jmen.
@martiniquest Dobře a jména, křestní jste hlásili kam, kdy?
@mishell56 V porodnici, po porodu
*na jmeno (chlapecke ani nechteli, kdyz jsme rekli, ze cekame holku) se ptali uz pri prijmu, ale nebyli jsme si jisti, proto az po porodu. Vubec neni tvoji povinnosti hlasit jmeno hned. Na rozmyslenou mas, tusim, 30 dni (mozna ten termin neni presny, kdyz tak me nekdo opravte)
@mishell56 rodila jsem taky v Brně,v manželství. Křestní jméno jsem řekla až v porodnici, ve všední den přišla do porodnice paní z matriky, chtěla vědět jméno dítěte a oddací list,sama to tam nahlásila. Pokud máte normální jméno pro dítě,tak to nahlasite až při porodu, pokud máte nějaké neobvyklé, cizí jméno,tak to musí odsouhlasit matrika dopředu.
@mishell56 na stránkách fakultky je přímo formulář, kde se jména vyplňují. A plus se hlásí ještě na příjmu. Sebou tvůj rodný a oddací list.
https://www.fnbrno.cz/areal-bohunice/gynekologi...
Je to ten souhlas se jménem.
@palja já ho poprvé taky neměla, asi teď nějaká Novota 🤔🤷🏻♀️
@veroniquecz taky jsme měli vyplněný podobný formulář, podepsaný oběma rodiči
Moc děkuji 🙂
@mishell56 Také jsem křestní jména vyplňovala až na formuláři v porodnici, společně s oddacím listem poslali z porodnice na matriku, matrika na základě těchto podkladů vystavila nový rodný list pro miminko a poslala nám doporučeně (vč. oddacího listu). Případně je možné zavolat, a vyzvednout na matrice osobně.
@mishell56 manželé na matriku před porodem nejdou, jaké budou mít děti příjmení máte přece v oddacím listě, na tom jste se domluvili před sňatkem. V manželství když žena porodí, otcem je automaticky její manžel.