Ahoj, prosím o radu, jsem v 6.měsíci těhotenství, vloni jsem maturovala a pak rok studovala VŠ, studia jsem zanechala - ukončila 27.8.2007, na to jsem se nahlásila na úřad práce, abych si nemusela sama platit soc. a zdrav. poj. Na žádný příspěvek z pracáku nárok nemám, protože jsem ještě nepracovala a ze studia mi chybí 6 měsíců, abych na něco nárok měla. Jsem vdaná, manžel pracuje a já jsem na něm úplně závislá, nedostávám od nikud ani korunu. Chci se zeptat, jestli někdo nevíte, zda budu mít nárok na mateřskou, nebo až na rodičák a kde mám o to žádat? děkuju moc za všechny odpovědi
misalka: ale počítej, že to spíš dostaneš až ten další měsíc zpětně 😉 a na sociální dávky to taky moc nevidím, jestli přítel(manžel)vydělává víc jak deset čistého..tak nárok asi mít nebudeš 😒
děkuji, jsem chytřejší, aspoň se nemusím ptát té neochotné paní na ÚP a na sociálce... A co k tomu ještě budu potřebovat za doklady? JEn občanku, rodný list mimi, ten formulář a ještě něco...?
misalka: no už asi nic jiného 😕 to by mělo být vše..akorát ty se budeš muset rozhodnout hned, jak dlouho budeš chtít být doma..ne, až po tom půl roce, kdy se pobírá mateřská 😉 neotěhotněla jsi v moc dobré situaci teda..jako finanční 😒 ale miminko je důležitější 😉 🙂
tak jsem to brala, měla jsem zdrav. problémy a jsem ráda, že se to vůbec podařilo... nedozrávali mi vajíčka a těhotenství potvrzeno až v 9.týdnu... to byly nervy
misalka: tak už jsi v 26tt...to už na tom pracáku nějak doklepeš..já tam byla ted od prvního července do 21. srpna....a dali mi pokoj 😉 mě zas z práce vyhodili ve 26tt..takže jsem se nalítala všude..tak už nějak vím, jak to chodí a na co máš nárok 😉
dík, jsi moc hodná, baba se na mě podívala a říkala hned, že mne do práce honit nebudou... jsem tam jen kvůli soc. i zdrav. poj.
misalka: a neboj se jich zeptat 😉 i když ony tam taky většinou vědí prd..ale ať pak nemáš s něčím problémy..já třeba nevím, jak oni tě odhlásí, když nenastoupíš na MD..takže na to se zeptej 😉
no jsem zvědavá jak to dopadne... na ÚP jdu 24.9., tak si na papírek napíšu vše, co mne zajímá, ať se paní úřednice nenudí...
misalka: mě odhlásili k datu, kdy jsem nastoupila na MD..ale u tebe to asi bude až narozením dítěte, či přiznáním rodičáku 😕
misalka: na mateřskou bohužel nárok nemáš..takže před porodem nedostaneš ani ň a po porodu hned nastoupíš na rodičák 😉 formulář si vyzvedneš buď na příslušném městském úřadu nebo se to dá stáhnout z netu a vytisknout 😉