Manžel se starším dítětem doma po porodu druhého dítěte. Na co má manžel nárok?

marti89
30. črc 2020

Zdravím, maminky,

potřebovala bych poradit, jak to funguje po porodu druhého dítěte, na co má manžel nárok, aby se mohl postarat o první dítě po dobu mého pobytu v nemocnici, včetně kde se o to žádá / hlásí. V práci mu už zbylo jen 5 dní dovolené (měli nařízeno vybrat kvůli Covidu).

Hrozí mi předčasný porod, ten jsem měla i s prvním dítětem a strávila s ním 3 týdny v porodnici, pokud by se to opakovalo, musel by se manžel o prvního syna postarat, to jsme předtím naštěstí řešit nemuseli, teď bych ale potřebovala vědět možnosti.

jitka_cv
30. črc 2020

@marti89 v porodnici mu vystaví očr na tebe, že se nemůžeš starat o starší dítě z důvodu porodu.

marti89
autor
30. črc 2020

@jitka_cv Já myslela, že se to vystavuje na toho, o koho se fyzicky má starat - tj. dítě..

jane46
30. črc 2020

Manzelovi vystavili OCR v porodnici hned jak me prijali (doma syn 1,5). Byla podle me taky na me a nekde tam byla i kolonka, kde se vyplnovali udaje o diteti. Ale ja byla za 3 dny doma a on presel na tu otcovskou.

cikitkapb
30. črc 2020

@marti89 V porodnici vystaví OČR na tebe, s tím, že ty nejsi schopná se starat o dítě o které jinak pečuješ. Z druhé strany těch dokumentů pak manžel vyplní sebe, a vyplní tam jméno příjmení, rodné číslo dítěte, o které bude doma pečovat (to je to dítě, o které ty nejsi schopná se postarat, což nebudeš). Je to srozumitelné?

fifina86
30. črc 2020

A na OCR bude mit placenych 9 kalendarnich dnu, zbytek uz placeny neni, ale je to omluvenka z prace.

surikata131
30. črc 2020

@marti89 po té OČR kdyby bylo potřeba, tak může mít otcovskou, je to myslím týden, za 60% platu? Už si nepamatuju přesně