Ahoj, vím, že tady na MK jsou také právničky, ráda bych poprosila o radu.
Bydlíme v domě, který má dvanáct bytů a společné prostory - vytápěnou kolárnu a kočárkárnu a také prádelnu a sušárnu. Byty jsou v osobním vlastnictví včetně podílu na společném vlastnictví. Jedná starší paní (no taková bába 🙂 mi stále vypíná topení v sušárně s tím, že za mě nebudou platit. V našem domě si lidé buď suší prádlo doma na sušáku v obýváku (to já dělat odmítám, nechci mít v bytě jako v sauně a plíseň) a nebo neperou (starší nemají pračky). Na schůzi se nic vyřešit nedá, nebyla už tři roky a asi je to lepší - minule tam padl z úst starších návrh, že když je teplá voda tak drahá, tak ji necháme odpojit. Ve všech okolních domech používá sušárnu celý dům a nikdo proti tomu neprostestuje. Po dobrém se to vyřešit nedá, kohoutem jsem chodila otáčet loňskou zimu třikrát denně a to už dělat nechci. Na balkoně už sušit nemůžu, tak jsem se rozhodla to řešit. Můj dotaz tedy je - mám právo zapnout ve společné sušárně topení? Pokud mi ho někdo vypne a brání mi tak využít společných prstor určených k topení, můžu zavolat policii? Budou se tím vůbec zabývat? Prosím poraďte, jsem z toho fakt zoufalá...
Kajjinko - ano, v té sušárně by mělo být topení na minimum kvůli temperování, prostě aby to trošku zavlažilo sklepy. Je tam normální termokohout, podle vyjádření odborníka by to mělo být stále na stupeň 1-2. Ale to spoluobčané odmítají taky, prostě to tam vždycky úplně vypnou, chodí to tam každý den kontrolovat...
eho, tak v tom pripade aspon na tohle by ses mohla odvolavat u zastupcu spolecenstvi...i kdyz, jaks psala, je to na dve veci, a co to vyuzivat a platit jen ty osobne??? (samozrejme se zabezpecenim, ze netopis a neplatis nekomu jinemu)
eho: no vzhledem k tomu, že se jedná o společné prostory, které má právo využívat každý ze spoluvlastníků, tak přístup ti tam samozřejmě zajázat nemůžou. Pokud si ovšem (nejlépe na schůzi ) většina (dle součtu podílů) odhlasuje, že se tam prostě nebude topit, tak ty proti tomu bohužel nic neuděláš - většina tě prostě přehlasovala. Bohužel kdyby se třeba kvůli odhlasovanýmu netopení něco stalo - např. prasklo potrubí atd. tak to bohužel budete platit všichni z fondu oprav. Je to blbý já vím, ale bohužel se menšina musí podřídit většině.
Můžeš na schůzi třeba navrhnout to co navrhuje kajjinka, tj. že jí budeš využívat jen ty a budeš od ní klíče mít jen ty (případně systém se sešitem a jedním klíčem). Potom ale samo budeš to vytápění platit ty, případně se to rozpočítá podle toho kdo to využívá. V tomto případě bych pak doporučovala vlastní měřáky v tý sušárně, abys platila jen to cose skutečně protopilo.
je mi líto, že ti nemůžu dát příznivější zprávy - soucítím s tebou, ty důchodci jsou fakt někdy magoři co se týká topení. oni by si snad radši tu teplou vodu ohřívali na vařiči, než aby jí platili jako TUV 😠
eho, ja nevim, jak na to z pravniho hlediska, nicmene neslo by to vyresit merakem na topeni a ze by to pak platil ve vyuctovani ten, kdo susarnu vyuziva? tzn. klice bys musela mit jen ty, popripade u nas to bylo resene tak, ze byl neokopirovatelny klic a ten se pujcoval po zaznamu do sesitu...pak se to rozpocitavalo, ale to uz je davno...jeste me napadlo, v te susarne nemusi byt topeni nutne pustene aspon na minimum, aby se udrzovala nejaka stala teplota (napr. pokud je ustredni, nemelo by se uplne vypinat aby neprasklo apod...)