Má otec po porodu nárok na paragraf?

gosa22
25. črc 2015

Poradí někdo, jak je to teď aktuálně s nárokem otce po porodu, když už doma jedno dítko máme? Nejspíš stále platí "paragraf" po dobu, co budeme v porodnici...a co další dny, má někdo nějaký tip? 🙂

j.a.n.i
25. črc 2015

@gosa22 Na další dny domluvit dovolenou...

pavlapl
26. črc 2015

Nebo OČR

loupacek
26. črc 2015

Můj teda vezme jen OČR na dobu v porodnici a pak půjde normálně do práce.

j.a.n.i
26. črc 2015

@pavlapl No, tam je otázka, zda někdo to OČR napíše, mnoho doktorů ho na zdravou ženu a zdravé dítě prostě nedá.

pavlapl
26. črc 2015

@j.a.n.i u nás úplně v pohodě.

gosa22
autor
26. črc 2015

s OČR i dovolenou počítám, myslela jsem, jestli někdo nemá informace o nějakých novinkách...asi zatím nic, že?

j.a.n.i
26. črc 2015

@gosa22 žádné novinky nejsou, ono se o nich pravidelně kecá, ale nikdy nic neschválí...

gosa22
autor
26. črc 2015

@j.a.n.i chjo...takže zase po staru, kdy už konečně těm chlapům taky něco přiznají... 😉

j.a.n.i
26. črc 2015

@gosa22 mají přiznaný skoro to samý jako ženy... mohou pobírat mateřskou, rodičák, být na RD... takže vlastně si ještě může v práci nahlásit RD a být s tebou doma jak dlouho bude chtít.

gosa22
autor
26. črc 2015

@j.a.n.i přece si nemůže přihlásit RD, když já jsem na mateřské? to zároveň nejde, ne? měla jsem na mysli...kdy jim přiznají nějaké výhody jen pro ně...ne místo žen-matek...to, co píšeš, je přece jen na matku, nebo jen otce ...

j.a.n.i
27. črc 2015

@gosa22 Na RD může být i když ty si na mateřské, můžete být doma oba dva. Akorát tedy peníze budete dostávat jen jedny.

gosa22
autor
27. črc 2015

@j.a.n.i tak to je jasné 😉 já právě hledám variantu, jak to nejlépe vymyslet finančně 🙂 to jsem měla na mysli těmi nároky pro muže 😉

j.a.n.i
27. črc 2015

@gosa22 Finančně ta dovolená.

hildegarda_terez
28. črc 2015

Jak je to prosím s tím OČR? Na dobu, kdy budu v porodnici ho partnerovi snad vypíší tam, protože se bude starat o starší dceru. Ale pak nevím. Ptala jsem se dětský i na gyndě obě doktorky řekly, že ne, pokud bych nebyla třeba po císaři. Prej mám ještě zkusit obvoďáka. Chápu, že na zdravý mimčo i mamku je to problém, ale partner prostě dovču nejspíš nedostane a já bych byla ráda, aby s náma alespoň týden byl doma. Po prvním porodu bych to sama nezvládla (zánět prsu, horečka...). Druhej prcek bude 18 m od prvního, tak než se sžijem by se to prostě hodilo... Asi prostě záleží na doktorovi, co?

j.a.n.i
28. črc 2015

@hildegarda_terez Ještě si manžel může požádat od RD, na tu má ze zákona nárok.

hildegarda_terez
29. črc 2015

@j.a.n.i díky moc - a to jde i takhle na krátkou dobu? Třeba na ten týden?

j.a.n.i
29. črc 2015

@hildegarda_terez Jo, jde, paragraf 196 zákoníku práce, je tam formulace "v rozsahu, o který zaměstnanec požádá" tedy klidně i týden, je to sice neobvyklé, ale možné. Plus je o ní možné žádat kdykoliv opakovaně, až do 3 let věku.

hildegarda_terez
29. črc 2015

Tak to je velice zajímavé. To by nám opravdu vytáhlo trn z paty. Tak já se poptam na našem UP jak by to přesně fungovalo.

mariii
29. črc 2015

@hildegarda_terez Na UP o rodičovské dovolené pravděpodobně nebudou nic vědět (tam se zabývají RP ne RD), tak aby tě případné informace od nich nezmátly. Velmi bych se divila, kdyby o možnosti jít na RD u otce po porodu něco věděla standardní úřednice...