Má otec dítěte povinnosti vůči těhotné?

lucie009
3. zář 2015

Zajimalo by me zda ma otec ditete nejake povinnosti vuci tehotne i kdyz spolu neziji. Osaceni tehotne, vybavicka pro miminko a tak... dekuji za odpoved 😎

barulina
3. zář 2015

Pokavad není zapsán na matrice nebude uveden tak tezko

lucie009
autor
3. zář 2015

Zapsan bude... me se jedna o to tehotenstvi na co by mel prispivat a tak...

veronika182
3. zář 2015

já jako laik bych řekla, že povinnosti k těhotné žádné nemá, protože ještě neexistuje RL, kde by byl zapsán a tudíž mu nikdo nedokáže, že je otcem

mvkoty
3. zář 2015

POkud bude uveden jako otec a máš na matrice přiznané otcovství tak máš nárok na to aby to přidal na vše potřebné v těhotenství i na výbavičku....je to tzv slehnutí. Do dvou let věku dítěte máš potom nárok na výživné na neprovdanou matku, stejně tak jako na výživné na dítě.

mvkoty
3. zář 2015

@veronika182 ono stačí přiznání otcovství na matrice u nesezdaných párů a tím vzniká nárok na to aby se podílel na úhradě výdajů spojených s těhotenstvím a narozením dítěte.

mvkoty
3. zář 2015

Výňatek z právní poradny

Vyživovací povinnost k neprovdané matce Má otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím. Nárok může uplatnit žena, jejíž těhotenství skončilo porodem, vůči muži.

Matka pro sebe může soudní cestou vymoci příspěvek na výživu a úhradu nákladů neprovdané matce ( § 95 zákona o rodině). Může podat žalobu, i když není otcovství určeno - odst. 2 zmíněného ustanovení zákona.

lucie009
autor
3. zář 2015

Diky holky..

nov.tere
4. zář 2015

Akorát si musíš všechny účtenky schovávat a k soudu podat dvě žádosti. Jednu o svěření dítěte do tvé péče a druhou pak aby platil na tebe a aby ti zaplatil půlku výbavičky.