Ahoj,
budeme se s partnerem brat a jeho byvalka uz nevi, jak by nam to zprijemnila, tak zacala vyhrozovat, ze pokud si me vezme, zmeni jejich dceri (12) prijmeni na sve - nebyli vzati. Zda se mi to jako blbost, ale clovek nikdy nevi, co je u nas mozne. Co kdyz dcera tohle prani podpori? Muzou to bez jeho souhlasu udelat?
Ne, pokud není v RL, pokud je v RL tak musí být souhlas
Ahoj, myslím, že bez souhlasu může jen opravdu vyhrožovat. Realitou může ale taky být, že ukecá dceru, aby tu změnu "chtěla" a slečna bude hučet do táty, aby to dovolil. Pak bude na něm, jak moc na tom jméně lpí. Na druhou stranu já tohle třeba nechápu, vzít si ji nejspíš nechtěl, ona ji odnosila a porodila, proč vůbec dávala jeho příjmení...🤷
Ne nemůže to udělat, ale nechápu, proč dávala příjmení po chlapovi, když ono měla jiné. Pokud bychom nebyli manželé, dala bych své. Nechtěla bych se jmenovat jinak než mé děti.
Bez souhlasu otce zapsaneho v RL prikmeni změnit nemůže. Ale nebránila bych ji, má to logiku.
Je-li otec v RL, pak musí matrice doložit souhlas otce nebo pravomocné soudní rozhodnutí, které může souhlas otce nahradit.
Nemůže. Je to trubka, že dceru nechala pojmenovat po otci. Ted uz má smůlu.
Mohl by ji to podepsat, jako proč ne. Znám několik maminek,co měnily příjmení děcka na jiné příjmení později.
@martinka_33 Já si myslím, že může, pokud soud uzná, že je to v zájmu dcery. Kamarádka to řešila a soud uznal , je je v zájmu syna, se jmenovat jako úplná rodina.
Pokud dobře rozumím, tak se v jejím životě nezměnilo vůbec nic. Takže vlastně není zásadní důvod, proč příjmení měnit. Dceři by tím max teď zkomplikovala život. To snad ani soud nemůže povolit.
Dceri je 12, takze pokud by to chtela tak proc byste ji branili? Pokud ona sama nebude chtit a vase exka to da k soudu tak ma smolika, pokud uvedou nejaky zavazny duvod, i kdyz vymysleny a bude to podporenou vypovedi dcery ktera to chce tak maji sanci uspet - ale jedine pres soud bez souhlasu.
A dcera chce co?
A proc myslis ze to musi byt nutne naschval? Co kdyz je holce lito, ze se ma jmenovat jako macecha a jinak nez maminka. Proste chce jmenem vic patrit k ni, nez k vam. Nevidim na tom nic extra. Mozna proto, ze mam 14 letou dceru a zrovna vcera mi rikala, jak by se chtela jmenovat jako my (drzi ji to od 6ti let) a jestli je možnost ji prijmeni zmenit. A rozhodne k tomu neni zadny just vuci otci. Ten sice plati, ale extra se nestara a k nam ma proste bliz
Co chce nevime, ale dela vzdy to, co rekne mama. Chce se jmenovat stejne jako tata, ale nechce abych se tak jmenovala i ja
Tady si dost odporujes, nemyslis? Co chce holka nevis, asi jste se neptali, ale uz mas jasno ze je to just vuci tobe 🤦♀️. Timhle stylem davas krasne najevo, ze proste holku nemusis. Ale neboj, timhle zpusobem k vam asi casto a dlouho jezdit nebude. Bude jen polozka trvaleho prikazu na ucte 😕
Prave ze to znam, jen z druhe strany, tak si o tom myslim sve. Hlavne o tech zakazech. Snad maji rozsudek a urcene styky, takze kdyby tatinek chtel, tak dite normalne vida. Ted po letech samozřejmě uz tezko holku donuti, zvlast kdyz i u soudu si muze kdyztak sama rict. Takze ano, máma mohla delat vlny, ale tata kdyby o to opravdu stal, tak by dceru vidal.
@sayast tak on se s ni vida, jen beze mne. Ja mam stale svuj byt a respektuju to.
@superkousky to by asi bylo v případě, že se otec prokazatelně nestará, s dcerou se nevídá, neplatí alimenty, pak by to v zájmu dítěte bylo.
Mate to zvláštně nastaveny. Ale vidim to od začátku jako chybu tatinka. Neměl ji ustupovat uz jako malej s jinyma expartnerkama a nastavit pravidla. Ted uz tezko neco zmenite
Ja myslim, ze by ji to mel tvuj partner podepsat. Pak uz by ho ani jeho exka ani dcera nemely cim vydirat. Presne jako vydirani a manipulace mi to prijde ('jestli si ji vezmes, zmenim dceri prijmeni'. Co to jako je?). Ale holt i takova, s prominuim, pitcha ma volebni pravo. Holt tvuj partner si vybral husu, tak co. S normalni vyzralou zenskou, ktera nema potrebu se chovat jako kur domaci by takove detinske vydirani resit nemusel. Spis se divim tobe, ze mas chut do toho jit. Ten chlap musi mit cenu zlata, ja bych na takovyho, co ma v zavesu vyderacskou bejvalku (a asi i dceru, protoze jaka matka, taka Katka), na takovyho bych nervy nemela. S takovyma si jeste uzijete oba...
Pokud je uveden v rodném listu jako otec, potřebuje jeho souhlas.