Lze sepsat přání, co by mělo být s dětmi po mé smrti?

lonelyy
22. říj 2014

Zdravím.Čekám druhé dítě,vím že je asi hloupé takto vůbec přemýšlet,ale říká se že rodící žena je jednou nohou v hrobě.První dítě je soudně určené v mé péči.Co by se stalo kdybych eventuálně u druhého porodu zemřela?Děti by získal nejspíš otec do péče,je to tak?Je možné sepsat nějaké přání co bych chtěla aby se s mýma dětma dělo potom?Přítel nemá rád mojí rodinu,a bojím se že by pak dělal problémy a mojí rodiče by se s dětma nemohli vídat apod.Prostě tomu nějak předejít..nevím zda to nazvat závětí..nevím..budu ráda za každý názor,děkuji🙂

lv
22. říj 2014

takhle nepřemýšlej..já vím, každému se taková myšlenka vkrade do hlavy, ale nějak víc se tím zaobírat a zařizovat nemá cenu..odpověď nemám, jen je můj názor, že děti nejsou tvůj majetek, abys jim určovala v závěti kdo si je vezme, kdo se s nimi smí a nesmí stýkat..

kaculka46
22. říj 2014

Bohužel nic takového není možné. Děti nejsou domy a podobné věci co se odkazují. Raduj se že přivedeš na svět novýho človíčka raduj se s tím prvním co už máš. Špatný konce si prostě zakaž. 🙂

laska.nezna.hranic
22. říj 2014

děti nejsou majetek, asi proto se o ně lidi soudí a o tom, co je pro ně nejlepší, rozhodují úplně cizí lidi, aniž by se na jejich názor (těch dětí, ne úřadů) někdo ptal. 😝 kdo jiný by se měl zajímat o to, v jakém prostředí budou v případě úmrtí matky, která je má v péči, vyrůstat, pokud otec evidentně ten správný není, když ne ona maminka...? vám by se líbilo, kdyby nějaký chlápek odřízl vaše rodiče od vnoučat jen proto, že je sám nemá rád, pokud by o děti měli zájem? tohle přece není matčina pomsta, ale zodpovědné opatření. u nás doma taky taková otázka padla, neřešila jsem to, ale když nad tím přemýšlím, asi je to na správném místě. nakonec je to na soudci, ale nějaká poslední vůle, kde se situace popíše a přiloží se důkazy pro a proti té či oné straně, nemůže být na škodu. pak už je to na příbuzných, jak o děti zabojují... nicméně radit "nestresuj" bude v případě, že se něco stane, asi prd platné 😅

lonelyy
autor
22. říj 2014

@laska.nezna.hranic Děkuji,alespoň někdo mě tady pochopil.Jen kde se na tohle zeptat?Nejspíš se poradit s nějakým právníkem?Jak tu poslední vůli sepsat,ověřit atd.moc v takových věcech neumím chodit..

kaculka46
22. říj 2014

No nic v téhle diskuzi nemám co dělat.
@laska.nezna.hranic otce svých dětí si snad každá vybíráme sama.To že chlap nemusí tchánovce ještě neznamená,že by byl špatným otcem. O pomstě tady nikdo nepsal. Jasně každýmu se vkrádají černý myšlenky,ale pobíhat po právnících místo obchodů s oblečkama je pro mě zkrátka divný.

odavika
22. říj 2014

@lonelyy To ale žádnou závětí neošetříš. Kdyby se nedejbože něco takového přihodilo, automaticky získá děti do péče chlap. No a pokud by nechtěl tvým rodičům umožnit kontakt s dětmi, tak rodiče by si mohli zažádat soudně. Tak jak jste s ex upravovali soudně jeho styk s dětmi, tak by měli upravený styk i tvoji rodiče. Děti mají právo na to, vídat se se svými prarodiči, takže neboj, bylo by to soudně vymahatelné. Ale dopředu to nezajistíš.

odavika
22. říj 2014

Ještě doplním, že kdyby byl otec dětí neschopný se o děti postarat (alkoholi, feťák, bezdomovec ap.), může samozřejmě zažádat o svěření do péče někdo jiný z rodiny - tvoje sestra/matka nebo někdo z jeho rodiny. Pak už je na zvážení soudu, komu děti "přidělí".

marci81
22. říj 2014

Je to přesně tak, jak píše @odavika

espada
22. říj 2014

@lonelyy souhlasím s @odavika a @marci81 Jsem právník a právně to do budoucna ošetřit nelze.

tesorino1234
23. říj 2014

@lonelyy Vyhledat psychologa pro tebe,evidentne trpis depresema...rodici zena je jednou nohou v hrobe-co to je?to jiste plati i u ridica..kazdej ridic je jednou nohou v hrobe a v druhou v kriminale kdyz seda do auta-co to mas proboha za myslenky?to tet vsichni ridici pred vstupem do auta budou sepisovat posledni prani?tvuj jediny problem je sama se sebou ☹Uz aby se ti to narodilo,prijdes na jine myslenky a na tyhle bludy nebudes mit cas...mit tak tvy problemy

anatanka
23. říj 2014

@lonelyy Rozumim, obcas me napadla stejna myslenka. Co mam Miri, tak se o sebe proste bojim ze stejneho duvodu.
Kazdopadne si myslim, ze v tomto pripade to nijak pravne osetrit nelze a druhy rodic bude mit vzdy prednost pred prarodici apod.

Ale zbytecne se nestresuj 🙂 Porod bude v pohode, tak nemej strach a tes se na miminko.

morgan
23. říj 2014

Zakladatelka žádala o radu ke konkrétní věci a pokud jí nemáte, tak nevím proč jí radíte nestresovat atd. Pokud to bude mít ošetřený, tak právě stresovat nebude! A posílat ji k psychologovi nebo na nákup oblečků? Bezva nápad....
@lonelyy z právního hlediska neporadím jak to udělat a asi ti je jasné, že když něco takového sepíšeš,tak to nemá příliš váhu,ale přesto pokud tě to trápí,tak bych to sepsala,existují právní poradny zdarma a nebo prostě zajít k právníkovi.
Ve svým okolím jsem se už několikrát setkala,že rodiče mají sepsáno, že v případě smrti obou (např autonehoda) mají být děti svěřeni do péče těm a těm lidem a myslím, že by to taky nebylo pro soud příliš závazný,ale např doporučující. Vím že je to jiná situace, ale pokud by se něco takového po smrti matky řešilo,tak v případě závěti by prarodiče jistě u soudu měli větší šance na rozšířený styk s vnoučatama. To tady asi zakladatelka řeší...

tarra27
23. říj 2014

@morgan přesně!!! Navíc dnes jde všechno...proč by u notáře nemohla nechat přání pro všechny případy ? Vždyť k soudu(kdyby to ddošlo tak daleko) se da ten papíru vzít i kdyby ho brali vpotaz...ověřeno,ze to napsala matka, ze si přeje styk děti s prarodicema ....

Určité se porad u notáře nebo právníka...a pokud nevyhovi jeden, určité to alespoň zkus jinde....pro tvůj klid ;)

A já ti rozumim....mám děti dvě a v že myslís na to aby se měly dobře je normální..... ;)

tulikiss
23. říj 2014

@tesorino1234 ty jo nestacim zirat jak nekteri dokazou byt hnusni na uplne cizi lidi.. ale si fakt dobra na to, aby clovek dokazal diagnostikovat deprese, musi 5 let studovat vysokou skolu a pak musi toho dotycneho nejakou dobu osobne videt a mluvit s nim. ale ty to zvladnes takhle pres net z jednoho prispevku...

@lonelyy tvoje pocity jsou uplne normalni, kdyz jsem sla podruhe rodit, tak jsme se taky bala, co by se stalo kdyby to spatne dopadlo a co by bylo s detma...myslim si, ze je to naprosto prirozene, ze ma clovek strach o sve nejblizsi a to ja mam manzela u ktereho vim, ze by se o deti zvladl skvele postarat. Za par dni me ceka operace a taky uz jsme myslela na to jak by to asi deti zvladly ,kdyby to nedopadlo. Ale tohle clovek neovlivni, a stresem jeste ublizis miminku.

lonelyy
autor
23. říj 2014

Holky jste zlaté,chodím tady pravidelně a kvůli takovým lidem jako je tesorino1234 jsem si založila jinou přezdívku přes kterou se ptám na různé věci se kterýma potřebuji poradit...♥

lonelyy
autor
23. říj 2014

Některé tady dokážou být pěkně hnusné,a navíc se to tady ukládá a nelze smazat,proto mám jinou přezdívku,ale to je jedno co jsem potřebovala jste mi řekly a za to moc děkuji🙂

j.a.n.i
23. říj 2014

@lonelyy Asi takhle, pokud tě to uklidní, tak si nějaký papír sepiš, ale objektivně vzato je celkem k ničemu, protože i kdybys jich měla 10, tak se jimi případný soud vůbec řídit nemusí. A tady by hlavně primárně ani k žádnému soudu nedošlo, protože děti mají ještě otce, takže není co řešit.

achjonetusim
23. říj 2014

@lonelyy Mne osobně ty myšlenky přijdou na místě, snad každýho rodiče někdy napadlo co by bylo kdyby. Není to přílišná úzkost, prostě jsi milující a zodpovědná matka. Já jsem šťastně vdaná, čekáme druhý miminko a třebas co by bylo kdyby se nám něco stalo jsme probírali. Umírat nehodlám já ani muž, ale stát se může cokoli. Čistě teoreticky, kdo by se o naše děti postaral, u koho by bydleli, zda by zdědili po nás majetek (a nepřišli o něj pomocí příbuzenstva) a podobně. Takže některý reakce mě tu překvapujou 😖

morgan
24. říj 2014

@j.a.n.i k soudu by právě došlo, pokud by otec nechtěl děti dávat matčiným rodičům a oni by o to žádali soudně, o styk a vnoučatama...

Osobně si ale myslím, že by byl ještě rád, kdyby mu s dětma pomohli, i když je třeba nemá rád, ale to není k diskuzi...

j.a.n.i
24. říj 2014

@morgan To sice jo, ale to už tuplem žádný papír zakladatelky neovlivní...

morgan
24. říj 2014

@j.a.n.i to bych netvrdila, právně by to sice závazný nebylo, ale když už si čistě teoretiky představím situaci, kdy se u soudu sejde o otec a tchán s tchyní a otec bude tvrdit, že neměli s dcerou dobrý vztah a bla bla, prostě by chtěl zamezit styku a existoval by papír nebo závěť nebo jak to nazvat ve prospěch prarodičů, tak by to soudce mohl vzít vpotaz. Prarodiče mohou soudně vymáhat styk s vnoučatama a je to pak na soudci a tenhle papír by určitě nemohl uškodit...

nevimjakyjmeno
Autor odpověď smazal
Zobraz
nevimjakyjmeno
Autor odpověď smazal
Zobraz
nevimjakyjmeno
5. pro 2022

Obnovuji po letech diskusi, protože mě to samotnou zajímá. A překvapuje mě, kolik je tu pověrčivých popíraček reality (smrti). Může to potkat každého na každém kroku. Myslet si, že nemůžu umřít, je naivní. Miluju tyhle "Hlavně nemluvit o potratech a rizicích, když je žena těhotná!" nebo "Ježiš, nemluv o smrti, raději jdi do mimi shopu a kup něco roztomilýho svýmu dítěti." Zde je advokátní názor na věc - poručenství.
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/rodinne-p...
Vzor:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/rodinne-p...

klimesovas
7. srp 2024

@lv so nemyslim..dite ma pravo se stykat s obema rodinama ikdyz matka pri porodu zemre a jak je videt v praxi vetsina "rodicu" co spolu neziji to nedodrzuje..zena by mela mit pravo napsat si podminky peci o dite pokud pri porodu zemre nebo Vy byste chtela aby Vas "ex"zabranoval styku ditete s Vasimi rodici pokud byste zemrela?Asi ne,ze?

klimesovas
7. srp 2024

@lonelyy zajdi za pravnikem na rodinny pravo najdes ho na netu..budu ted resit neco podobnyho je dobre ze si to chces posichrovat co by kdyby..stat se muze vsechno

lv
7. srp 2024

@klimesovas právě tak můj příspěvek měl vyznít, dítě má právo na to stýkat se s rodinou z obou stran, ne že jeden (ať už matka předem v závěti, nebo otec, který by po její smrti měl děti v péči) z rodičů o tom rozhodne