Dobrý den,
prosím nemáte někdo informaci nebo zkušennost, jestli se dá paragraf napsat na někoho jiného než na matku ? Lze zadat paragraf třeba na někoho kdo hlídá děcko a je to cizí člověk najatý na hlídání?
Děkuju Astra
Je to na benevolenci zamestnavatele komu to uzna. Nekteri uznaji babicku, ktera bydli jinde. Ale vetsina uznava jen ty, kteri maji stejnou trvalou adresu.
Paragraf je na ošetřování člena rodiny, takže asi ne. Jinak placená chůva je při hlídání vlastně v práci, vy můžete tedy taky do práce, tak k čemu paragraf?
@marketaryzi taky mi nejak nedochazi logika veci.
Ale já potřebuju tu chůvu zaplatit z toho paragrafu. Dát jí nějaké peníze.
No, tak takhle to nefunguje. Buď budete pobír
A zamestnavazel chuvy je kdo?
@marketaryzi Buď budete s dítětem doma a dostanete paragraf, nebo půjdete do práce a zaplatíte si chůvu. Pracovat a pobírat nelze, je to dávka za ušlou mzdu při ošetřování toho dítěte.
no to já nevim. 🙂 Já jí chci jen z něčeho zaplatit a to z toho paragrafu. že bych to přepsala místo na sebe tak na ní.
Pokud chcete z něčeho hradit tyto náklady navíc, budete si muset zaplatit nějaké pojištění.
no to asi těžko, chůva by to musela odevzdat svému zaměstnavateli (což je kdo???) a pochybuji že by ji uvolnil z práce kvůli hlídání cizího dítěte.
@marketaryzi : Jenže chůvy jsou drahé a já bych neměla peníze kdybych i pracovala a nebyla na paragrafu. tak jsem myslela, jestli by se z toho paragrafu který by byl napsaný na chůvu jí nezaplatila.
@astra11 No tak bohužel.... Buď budete doma s dítětem vy nebo jeho otec a budete pobírat paragraf, nebo ho prostě nedostanete. Stát, resp. daňoví poplatníci vám hlídání dítěte opravdu platit nebudou. Na to si musí vydělat každý sám.
No takhle to teda opravdu nefunguje.
I kdyz se snazim, porad nechapu. Kdyz pracujete, tak platite chuvu. Chuve je prece jedno, jestli je dite nemocne nebo zdrave, nebo jako cekate v praci bonus za nemocne dite? Nebo jste doma a kdyz onemocni dite, najmete si chuvu, jdete do prace a najdete hlidani na tu nemoc? Boze 😂
Myslim, ze jsem to pochopila. Nekdo jiny nez ty ma davkami v ramci paragrafu zaplatit chuvu, ktera se ti bude starat o nemocne dite. Jenze dle pravni upravy tohle proste nejde. Chuva neni clen rodiny a davky jsou na chuvu neprevoditelne. Je to proste prekombinovany napad.
Btw nebylo by to navic ciste nahodou podvodne vylakani davek?
Tak takato spekulacia by ma teda nenapadla.
@trdelnik234 No, myslela jsem to tak, ze kdyby byla uvedena jako clen rodiny, majici udajne narok na paragraf, treba ta chuva, a ten, kdo davky vyplaci, by o tom, ze neni clenem rodiny, nevedel....
Tazatelka to urcite tak neplanuje, jen mne to napadlo🙂
@ariadna12
V kazdej normalnej krajine to maju iba rodicia.Nenapadlo by ma takto postavit otazku a spelulovat o tom.Pestunky su drahe,to je fakt,sama som jednu skoro na full time,ale tomuto nerozumiem.
Aky je vlastne vymeriavaci zaklad v Cr na Ocr?Pokryje to vobec vydavky na opatrovanie dietata?
@trdelnik234 v urcitych pripadech to jde i na prarodice, nejsem si jista treba u tety/ stryce. Ale je to zavisle na trvalem pobytu. Pokud ma babicka stejny trvaly pobyt, ocr dostane. Pokud ne, muze a nemusi ho dostat- zalezi na dobrovuli zamestnavatele. (Treba maminka samozivitelka v nemocnici a nema se kdo starat o dite). Jinak je to tusim 60% z hrube mzdy. 9 dni pro kazdeho rodice z paru,16 dni pro samozivitelku.
Pokud ma trvaly pobyt tam co dite.