Vím, že tohle téma sem na koníka asi tolik nepatří, ale vím, že tady bylo pár holek, co měly partnera/manžela cizince, tak by třeba dokázaly poradit. Včera jsem se viděla asi po půl roce se svou sestřenkou, věděla jsem, že si na dovolené v Tunisu začala nějaký románek, ale když mi řekla, jak se to vyvíjelo, tak mě málem trefil šlak...To co vím, je pouze to, co mi ona řekla, takže nevím stoprocentně, že mi o všem řekla pravdu. Ale má se to tak, že on za ní přiletěl z Tunisu v prosinci legálně na turistické vízum přes Francii. Vízum měl platné dva měsíce. Jenže milý chlapec tady zůstal. Polemizovat o tom, jestli je dobře, že s ním chce zůstat atd. to nechci, myslím si o tom svoje, v blbý životní situaci byla ještě než přiletěl, natož ted, nemají peníze, jeho rodiče jim občas něco pošlou, ale stejně...no nic...chtěla bych jí nějak pomoct z té patové situace, ona se strašně bojí jít kamkoliv na úřad, že ho seberou, vyhostí a už ho neuvidí...oni si představují, že on by tu zůstal, pracoval a třeba i dostudoval(je to VŠ student, architektura tuším), případně tedy, že ona by na chvíli odletěla žít tam...no myslím si všelicos, hlavně bych byla ráda, kdyby to nějak řešila, aby jí ve finále nesebrali taky, že ho tady přechovává...co byste radili, tušíte někdo, co by se dělo, když by se přihlásil na cizineckou policii? Jestli by šel třeba do nějakého "sběrhného centra" a pak tady mohl zůstat? Nebo aby se normálně legálně aspon mohl dostat domů? Díky všem za příspěvky k věci, že je pitomá, že tohle dopustila, to si myslím taky, ale o tom asi nemusíme diskutovat 🙂
@soyevita myslím si to samé, co ty..a varianta, že ona si ho vezme, je asi děsiva pro celou rodinu..ona je strašně naivní, je ji 30 a fakt věří, že je všecko, tak jak on říka, přitom oba pořádne anglicky neumi a bavi se spolu takovou divnou směsí češtiny a angličtiny, takže o žádných důležitých tématech spolu ani nepohovori...no...když by ho vyhostili, asi by to pro ní bylo nejlepší
@malinkaelinka obávám se, že tvoje otázka spustí lavinu, kterou budou nakonec muset zastavit admini. nicméně....níže odkaz na stránku, kde můžeš najít odpověď. viz srdíčková témata.
http://www.orbion.cz/diskuse/
Je mi teda trošku líto obou. Pokud ho vyhostí, a stačí aby je někdo naprášil, tak mu můžou zakázat vstup nejen do ČR, ale do celé Evropy. Pro ni by bylo zase náročné jet s ním a tam se za něj provdat. Nevím sice jak se toto řeší, ale četla jsem, že mu by se tady pobyt zlegalizoval, kdyby tady měl příbuzné - tak asi dítě, protože oženit se zde nemůže, když je tu ilegálně...ale dítě bych sestřence nedoporučovala. No lituju oba...
@hvezdnenebe děkuji za odkaz, přeposílam sestřenici... a žádnou lavinu spustit nechci, tak snad ne 🙂 jen ji chci pomoct, aby sama pak neměla problémy s policií...
@malinkaelinka Ve 30letech by mohla mít už rozum,ale jak se říká "láska je slepá" 😉
Teď je tam jazyková bariéra,co potom až si porozumí,aby nebylo pozdě......Už to že přiletí do ČR bez finančních prostředků o něčem svědčí,klidně se nechá od Tvé sestřenice živit.
Je to prostě jiná mentalita.Nemám strach,že Tvoje otázka spustí lavinu 😉
@soyevita ne ne, on si nějaký peníze přivezl a něco jim posílají jeho rodiče, sestřenka ma exekuci na plat a uživí sotva sebe...
Doufám, že to brzo skonči, přeci neudam vlastní sestřenku, ale pro ni by to snad bylo to nejlepší :(
@malinkaelinka a co kdyby si koupil letenku zpátky do Tunisu a odtamtud pak řešil, jak se sem dostat legálně? Nebo by ho při odjezdu z CR zadrželi a vyhostili? Nevím jak to chodí na letišti, možná by se mu jen podívali na pas a letenku a pustili ho dál?
@karlajasmine to právě oni neví, ani já ne, ale obávám se, že by ho zadrželi..on tvrdi, ze když se vrátí, tak další turistické vízum sem, dostane až za několik let...abych pravdu řekla, trochu to na mě působí, jestli doma nemá nějaký průšvih, tak se tady možná chtěl schovat, doufal, že sestrenka mu vse vyridi a on se tu bude mít dobre...no ale moje sestřenka nevyridi nic a peníze nemá ani pro sebe, tak si chlapec asi moc nepomohl...ale to je jen můj dojem z celé situace, možná ji fakt tak strašně miluje, že nedokázal od ni odjet a teď neví, jak to řešit...
@malinkaelinka ať si koupí letenku a v tichosti odletí ... při návratu zpět do jeho vlasti se ho nebudou ptát, zda má vízum, navíc pokud se chystá odletět, tak i kdyby mu na prošlé vízum přišli, nic s tím dělat nebudou a nechají ho odletět, protože se jim nevyplatí držet ho tady a potom ho vyhošťovat ... hlavně ať nedělají se sestřenkou mrtvé brouky, prásknout ho může kdokoli, třeba nějaký soused jen za to, že se na něj nepěkně podíval ... sestřence doporučuji aby potom odletěla ona za ním a pořádně si proklepla jeho rodinu, to jestli opravdu studuje apod. 😠
Zkusila bych se obrátit na Tuniskou ambasádu/cizineckou policii. Ti vám určitě poví víc. Důležité je to řešit, nikoliv to nechat být.
@yume9 s ambasadou pry mluvili, ale prý jim odmitli pomoct, at jdou na cizineckou...tam se sestřenka boji...a tak dělá mrtvého brouka...ufff
Je zde ilegálně, takže pokud se k němu nějak dostane cizinecká policie, tak poputuje do detenčního centra a tam zůstane nějakou dobu než ho vyhostí zpět do rodné země- to může trvat i několik měsíců. Navíc dostane na nějakou dobu zákaz vstupu do zemí EU. Takže bych radila co nejdřív vycestovat a ať si ho vezme v Tunisu. Pak si může on zažádat o nějaké vízum, aby tady mohl žít. jiná cesta bohužel není. Určitě by šlo zjistit jako to je se studentským vízem, či pracovním. Ale netuším, jestli mu při odjezdu neudělají záznam, že zde pobýval nelegálně.
@malinkaelinka Pokud se sami nahlásí, že se to holt stalo a že to chtějí řešit tak mladého nejspíše nesbali (pokud nemá zakázány vstup na území ČR). Nebudou určitě první a ani poslední komu se to stalo. Zkuste kdyztak brnknout sama na CP a zjistit informace pokud se bojí. Je to lepší než nic.
@malinkaelinka Dle mého pokud už tu pobývá ilegálně,tak ho zadrží cizinecká policie a po té vrátí do Tunisu.Pokud chtěl zůstat legálně v ČR,měl podniknout kroky hned,pokud je tak inteligentni-VŠ
Tady asi už nepomůže ani dobrý právník.Musel by se vrátit do země původu a sestřenice si ho vzít v Tunisu.
Což jí neradím,vztah s cizincem i manželství mám už za sebou a to byl Evropan.
Afričan je něco jiného a ještě pokud by byl Muslim,bála bych se ještě víc.Jsou to rozdílné kultury.
Asi jsem moc nepomohla