Když budu na dítě sama, na co mám nárok? Jsem studentka

tess15
2. kvě 2015

Chci se zeptat, když budu na dítě sama....na co mám nárok...
Jsem student školu budu ukončovat a odpracovaný rok nemám..
Předem moc děkuji :(

prdecek
2. kvě 2015

budeš mít nárok na rodičovskou dovolenou a asi i na porodné, pak záleží zda budeš bydlet s dítětem sama nebo třeba u rodičů, ohledně příspěvku na bydlení atd. a ještě budeš mít nárok na příspěvek na dítě.

j.a.n.i
2. kvě 2015

@tess15 Na výživné na dítě a 2 roky i na sebe od otce dítěte.

tess15
autor
2. kvě 2015

od otce se toho nedočkám..

maki73
2. kvě 2015

v podstatě vše se posuzuje podle výdělku osob ve společné domácnosti, na co máš nárok určitě, to je porodné a rodičovský příspěvek na 4 roky, jinou dobu si v případě neodpracování 270 dní (cca je to na hodiny, 270 při 8h úvazku) respektive v případě neplacení sociálního pojištění, které platí zaměstnavatel nebo soukromě při živnosti apod. prostě musí být placeno, dá se to brát i na otce dítěte a tedy si potom vybrat rodičovskou na 2 nebo 3 roky, ale to musí otec dítěte spolupracovat. Příspěvek na bydlení, na dítě, popř. na tebe jako na dítě, pokud nepřerušíš studium se vypočítává právě z příjmu ve společné domácnosti, takže hrozně moc záleží na tom, kde budete bydlet, pokud u rodičů, tak počítej, že nic více už pravděpodobně nedostanete, pokud oba pracují, pokud sama pak pravděpodobně budeš mít nárok na příspěvek na bydlení, přídavky na dítě i pomoc v hmotné nouzi, ale jak říkám, je to hrozně individuální...

tess15
autor
2. kvě 2015

mam jenom mamku...tata mi umřel v 16

maki73
2. kvě 2015

@tess15 v tom případě se bude posuzovat její a tvůj příjem, pokud budete bydlet společně, proti nákladům na bydlení - nájem (pokud je), elektřina, voda, plyn, teplo...samozřejmě internet, televize, telefony atd. se nepočítají a podle příjmu máte nárok na určité procento příspěvku na bydlení, aktuální výše životního minima na dvě dospělé osoby a jedno dítě do 6 let věku je 7 710 Kč, pokud příjem domácnosti převyšuje tuto částku, pak nemáte nárok na pomoc v hmotné nouzi a další s ní spojené příspěvky, výše příspěvků na bydlení se vypočítává z nákladů na domácnost a odečítají se příjmy domácnosti vždy za čtvrtletí.

maki73
2. kvě 2015

@tess15 http://www.penize.cz/kalkulacky/zivotni-minimum... zde si můžete orientačně zjistit, na co budete mít nárok v jaké výši 🙂

kamilka007
2. kvě 2015

@tess15 Ja myslim, ze "cekat" na to od otce nemusis, to je jeho povinnost ze zakona, a postihy vymahatelna az pres soud, ne @j.a.n.i ?

j.a.n.i
2. kvě 2015

@maki73 Já jen opravím těch 270 dní, to není cca, ale přesně, délka úvazku nehraje roli.

maki73
2. kvě 2015

@j.a.n.i no právě že hraje, pokud jde o DPD nebo DPP, nedávno jsme to s manželem zjišťovali a tam se to počítá nějak na hodiny, když je smlouva o dílo a ne hlavní pracovní poměr, tak musí stejně splňovat nějaké hodiny a to vychází různě u 8h směn a třeba 12 kolotoč...

maki73
2. kvě 2015

@j.a.n.i nebo nám to alespoň bylo řečeno na úřadě, ale upřímně si nejsem jistá, jestli tomu ty pracovnice zcela rozumí, protože už nám několikrát podaly protichůdné informace...

j.a.n.i
3. kvě 2015

@maki73 To je blbost, stejně jako to se směnama... podstatné je pouze to, aby se z dané práce platilo sociální a zdravotní, pokud ano, tak se počítají všechny kalendářní dny bez ohledu na to zda pracuješ 4, 8 nebo 12 hodin a zda jsou to 3 dny v týdnu nebo 5. Jo a třeba ze smlovy o dílo se sociální a zdravotní neplatí, takže ta se nepočítá vůbec, stejně jako DPP do 10 000,- měsíčně.

maki73
4. kvě 2015

@j.a.n.i no bylo nám řečeno, že se to počítá podle výdělku, když nejde o hlavní pracovní poměr a ten je závislý nad odpracovaných hodinách, tak nevím, aktuálně tuto situaci budeme řešit, právě kvůli nároku na mateřskou, tak jsem zvědavá, co nám nakonec řeknou...

j.a.n.i
5. kvě 2015

@maki73 Ale ten výdělek tam hraje pouze roli pro rozhraní, zda se z toho bude nebo nebude platit sociální a zdravotní, pokud nebude, tak se to nepočítá vůbec, pokud bude, tak se počítají všechny dny, i kdybys pracovala 2 hodiny týdně (a někdo ti za to dal tolik peněz, že ten limit pro odvody překročíš).