Kdy přijde nemocenská?

5. dub 2022

Prosím o radu jsem prvně na PN šla jsem na ni 22.3
A teď ve výplatě jsem měla o 10tis min úplně jsem se zhrozila … nemocenskou nahlásil ošetřující dr zaměstnavateli elektronicky takže jsem nikde nebyla s žádným papírem a mě zajímá kdy mi ta nemocenská přijde prave ze jsem si myslela ze s výplatou

majena39
5. dub 2022

první dny platí zaměstnavatel, takže ze sociálky ti za březen už nepřijde nic 🙂

jitkacv
5. dub 2022

Musíš se zeptat zaměstnavatele, nejlépe požádat o výplatní pásku. Tam uvidíš jestli ti zaplatili nemocenskou.

krisstina93
5. dub 2022

A máš výplatní pásku? Prvních 14 dní platí zaměstnavatel, má to přijít s následující výplatou, takže pokud ti teď v dubnu přišla za březen, tak už to v tom musí být. Nevím kolik bereš, ale nemocenská je 60% platu, nemáš v tom odměny apod, takže pokud bereš nějakou vyšší částku, tak to klidně může hodit i o desítku min.

autor
5. dub 2022

@krisstina93
@jitkacv výplatnici už mám a zaplacené to není prave takže ty dny v březnu zaplatí zaměstnavatel až v další výplatě ?? Tedy v květnu ?? Jsem z toho jelen ale přece někdo musí zaplatit od toho 22.3 do 1.4 ?!?

jitkacv
5. dub 2022

Zeptej se účetní v práci. Ale správně ti měli dát teď do výplaty od toho 22 do 31.3.

autor
5. dub 2022

@krisstina93
@jitkacv
@majena39 tam holky nedalo mi to a volala jsem na mzdovou a ta mi vše vysvětlila bohužel obvodačka posla lístek na peníze před dvěma dny a už se to nestihlo dat do výplaty takže až příště … ale moc děkuji za info

arkapo
5. dub 2022

Prosím, jak obvoďačka poslala lístek? Přece se už žádný lístek neposílá, ne? Vždyť to jde elektronicky. Nebo to mám lékaři připomenout, že má někde něco odkliknout?

majena39
5. dub 2022

@arkapo posílá se elektronicky stále. Některý doktor na konci měsíce automatick, že, jinému to musíš připomenout 🙂

drep
6. dub 2022

@arkapo praktik nemá nic posílat automaticky, lístek na penízě (aka hlášení o trvání) se má posílat s kontrolou stavu. Povinnost to hlídat má práce neschopný pojištěnec. Odesláním lístku na peníze bez kontroly se praktik vystavuje riziku, že pacient zemře nebo se vrátí do práce (což by teda neměl bez domluvy s doktorem) a jsou s tím potíže, neoprávněně vyplacené dávky pak může chtít sociálka pk doktorovi

tasimia
6. dub 2022

Nemocenská od CSSZ, ti začíná běžet dneska. Ted ti těch prvnich 14 dni platí zaměstnávatel. Takže od 22.3. do 31.3 a od 1.4-5.4 pokud dobře počítám, čtrnáct dní. A od dneška teprve OSSZ. Takže bych jí čekala až v květnu. A výplata je vždy nižší, bohužel. Pokud si přišla o docházkovy atd. Nevím jaké máš složky.

arkapo
6. dub 2022

@drep Takže když chodím co 14 dnů na kontrolu, tak mám pokaždé říct, ať pošle ČSSZ prodloužení nebo nějaké potvrzení, že PN trvá?

drep
6. dub 2022

@arkapo potvrzení se posílá po 14 dnech a pak koncem měsíce, proto se obvykle dlouhodoběji nemocní zvou k poslednímu na kontrolu

arkapo
6. dub 2022

@drep Mě doktorka zve podle toho, kdy je potřeba udělat kontrolu, ne podle konce měsíce. Takže prostě raději pokaždé říct, ať to pošle. Děkuji za radu!

drep
6. dub 2022

@arkapo jako pokud jsem pacientku viděla 28, tak 30 lístek pošlu. Ale třeba teď jsme řešili paní, co u nás byla cca 15. 31. Nevzala telefon, tak jsem ji denně volali, psali, lístek neposlali a zjistili, že 27 zemřela. Poslat hlášení, tak ty čtyři dny nemocnský můžou chtít po nás