Ahoj. 🙂
S přítelem čekáme mimi v Prosinci a chci se zeptat, kdy tak cca máme jít na matriku, kvůli tomu, aby se mimčo jmenovalo po otci? ( příjmení)
Díky moc. 🙂
neplati, je to zdarma....ale musite tam jit oba a mit i rodne listy a platne OP
Po porodu se to sice dá také zvládnout, ale v porodnici by mělo dítě příjmení automaticky po vás, pokud nebudete mít papír z matriky. Je lepší to mít vyřízené před porodem. Já tam byla si před třemi týdny. Potřebujete s sebou občanky a rodné listy vás obou a těhotenskou průkazku, přítomni musíte být oba kvůli podpisům. Je to zdarma a trvá to tak 15 minut. Po porodu stačí jeden z rodičů, aby vyzvedl rodný list dítěte a musí s sebou mít občanky obou.
Ještě doplním, pokud bys byla rozvedená, musíš mít s sebou navíc i rozvodový rozsudek.
kdykoliv, ale předem mi to přijde jednodušší, proč se pak tahat s dítětem na matriku. My si to vyřídili nějak kolem 30 týdne at máme klid, hned chtěli teda i jméno a příjmení a bylo to, otázka fakt 15 minut
nevíte prosím jak je to pro slovenky žijíce v ČR? my jsem oba dva slováci, i dítě bude slovenské národnosti, ale žijeme tady a i rodit budu tady v ČR. Děkuji
Všem moc díky. 🙂 Teď už jsem alespoň v obraze. 🙂 Fakt moc díky. 😵
holky, můžu se zeptat..? Proces je mi jasný, ale netuším, zda můžu jít na kteroukoliv matriku? Trvalé bydliště máme s přítelem každý v jiném městě a bydlíme v Praze. díky moc 🙂
No,to asi nepůjde, musí být stejná Jako má jeden z rodičů... A jediné jak by to šlo, je písemný souhlas majitele bytu, a ani tak to nebude možné se obávám jestli ani ty,ani tatínek tam trvalé nemáte
Ahoj,také se chci optat,malá se nám s přítelem má narodit koncem května začátkem června, každý máme jiný trv.pobyt a chceme aby se jmenovala příjmením po něm... můžeme jít na matriku kde se malá narodi????
@endy2002 muzete jit na kteroukoliv matriku. Doporucuji zajit tam nejpozdeji mesic pred terminem porodu, aby kdyby nahodou. Ja mela termin v pulce unora a na mateice jsme byli nekdy v zacatkem prosince jestli se nemylim. No a Jirik se narodil na zacatku unora...
Trvaly pobyt je uplne jedno. ...
stac mesic max dva pred porodem🙂 radsi driv, kdyby si rodila predcasne at s tim pak nemate litani 🙂