Dobrý den,
prosím o radu. Mám 2 děti a bydlíme v domečku se zahradou. Zahrada má svoje vlastní vrátka na ulici. Na ulici si běžně hrají volně sousedovic děti a kolikrát bez dovolení si vrátka od zahrady otevřou a jdou na trampolínu. Většinou slyší naše děti na zahradě, tak se přidají. Vrátka bohužel zamknout nemohu, moje děti se pohybují volně a nemůžu je chodit stále odemykat a zamykat (zřejmě brzy vyřešíme lehkým zavíráním, které zvládnou i děti). Někdy si děti na zahradu přivedou kamarády i s mým svolením. Moje otázka je, jsme zodpovědná za všechny cizí děti, které jsou na naší zahradě? Nestíhám je všechny hlídat, bývají tu hodiny a hodiny, skoro každý den v létě....Jde mi především o trampolínu a možný úraz. Velmi děkuji za odpovědi.
Drába na vlastní zahradě bych dělat nechtěla, ani nést to riziko, že se tam někomu něco stane - není to hřiště, kde jde vše na zodpovědnosti rodičů (i když je tam nechají bez dozoru). Domluvila bych se z vlastními i cizími dětmi, že pouze na dovolení.
Domluvila bych se i s rodiči těch dětí, co k vám takto nezvaně chodí - že to je jejich vlastní riziko a že za nepozvané děti fakt nezodpovídáš.
Taky to takto bylo i u nás, naštěstí to sousedům docvaklo dřív, než to mohlo zhoršit naše sousedské vztahy🙂 a jejich děti jsou u nás pouze po předchozí domluvě ( a naše u nich). Absolutně nechápu, proč bys měla tolerovat drzost a lenost sousedů, že se "zbaví" na pár hodin svých dětí, páč ty jsi přece ta hodná sousedka....nenech si to líbit, za chvíli děti budou chtít u vás i svačit. Domluv se se sousedy, že děti můžou přijít pouze po domluvě.Já si se sousedkou též domlouvám odkdy dokdy u nich naše děti můžou být, a v určitou hodinu mi je prostě pošle domů na večeři apod...
Tak my máme naprosto skvělé sousedské vztahy a cíleně jsme si navzájem udělali mezi našima zahradama v plotech branky,abychom si to nemuseli obcházet po chodníku. Běžně máme na zahradě kromě našich čtyř dětí i děti sousedů,takže celkem kolem deseti dětí,někdy i víc. Absolutně nám nikomu nevadí,že jsou děti u nás nebo u nich nebo u vedlejších sousedů,prostě si tak volně po těch zahradách pobíhají a přebíhají,podle toho,co je zrovna baví. Někde jdou na trampolínu,k někomu zas do bazénu nebo na písek,jinde zas na houpačky a klouzačkou, běžně si trhají v létě ovoce ze stromů nebo zeleninu ze skleníku a je jedno,u koho zrovna jsou. Stejně tak když někdo opéká,automaticky dává všem dětem,nebo když donese sladkost svým,tak i těm ostatním. Stejné je to s dohlížením na děti,prostě u koho zrovna jsou,ten na ně naprosto jasně dává pozor,takové nepsané pravidlo. Stejně tak je ale může okřiknout nebo něco přikázat. Děcka jsou spokojené a my dospělí taky. Takže když jsou děti u nás,jsem za ně zodpovědná já a řešení případných problémů je na mě. Jakmile přejdou k sousedům,je to zase na nich. Tak aspoň víme,že děti mají nad sebou všude dohled a že kdyby něco,tak je tam někde vždycky nějaký dospělý,který pomůže.
@verkaver tak to mate super! U nas jsem hlidaci jenom ja, sousedky nechavaji detem "volnost", coz znamena, ze si muzou (s jinyma detma) hrat na silnici, u sousedu nebo kdekoliv jinde, jenom ne doma, doma by totiz znicily travnik, poslapaly zahony, nedejbuh neco rozbily... A ja pak opravdu delam draba, nebo mym detem zakazuji si hrat a vodit si cizi deti k nam. Kdyz jsou nahodou u sousedu, tak maximalne 5 minut a pak rychle zase k nam.... Takze ti to muzu jenom zavidet!
@jihlavanka Hm,to je blbé,když to hlídání není vzájemné,to je fakt na houby...člověk si sousedy bohužel moc nevybere,no. Jo,jsem ráda,že to tak máme,fakt vím,že se můžu 100% spolehnout na bezpečí dětí,když jsou jinde,než u nás a zase naopak ostatní se mohou naprosto spolehnout na nás,když jsou jejich děti u nás. Máme to tak,že sousedi jsou možná bližší než rodina,vidíme se pořád,pořádáme společné akce,třeba v létě opékání kýty s bečkou nebo na den dětí akci pro ty naše dětičky 🙂 Taky spolu trávíme narozeniny,Silvestr,i dovolené...se divím,že si ještě nelezeme na nervy 🙂 🙂 Takže mi přijde normální,že máme plnou zahradu dětí a samozřejmě na ně dohlídnu,automaticky. Ale zakladatelka to má pravděpodobně jinak,to se jí nedivím,že nechce mít zodpovědnost za cizí nezvané děti a kdo ví,jak by se tvářili jejich rodiče,kdyby se jim opravdu na té jejich zahradě nedejbože něco stalo... U nás je to zase tak,že když to není nic dramatického,tak ošetříme,otřeme,přelepíme náplastí a hotovo,rodiče se ani nevolají.
@akasamitni Netusim, ale osobne bych branku proste zamkla a hotovo. Nevim, jak mas stare deti, ale pokud jsou dost stare na to, aby si volne chodili sem a tam, tak jim muzes taky dat klic od branky, at si odemykaji a zamykaji samy? Cizi deti bych na svuj pozemek nepoustela, protoze bych se taky bala urazu.