Jaké zdravotní pojištění byste mi doporučili?

7. únor 2024

Ahojte, stahujeme sa do CR a budeme potrebovat zdravotne poistenie. Neviem ci je to v Cesku uplne ako na Slovensku (velky vyber zdravotnych poistovni), podla toho, co som googlila tych poistovni vyzera ze je o dost menej. Aku zdravotnu poistovnu by ste mi odporucili?

1pomnenka
7. únor 2024

Doporučit ti můžeme, ale jestli tě vezme. Ministerstva vnitra, tam nemůžeš šlápnout vedle. Smlouvu s VZP má téměř každý lékař, tak bych se toho nebála. Najít lékaře bude těžší.

mia_von_prag
7. únor 2024

Mňa prihlásil zamestnávateľ do VZP, ani sa nepýtali. Poslali kartičku do práce a keby v práci končím, musím im kartičku odovzdať.
Bez pracovnej zmluvy ťa v Česku poisťovňa nepoistí. Takže neviem, či si môžeš reálne vyberať

trilien
7. únor 2024

Mám ZPMV, dcéra tiež, manžel má VZP. Obe sú ok. Pokial nebudete spokojní, môžete poistovnu zmeniť, formuláre a termíny ku ktorým to ide, sú avizované na weboch, rovnako je tam uvedené, ktorá poisťovňa na čo príspieva a v akej miere 😉 (v podstate je to v mnohých prípadoch dosť podobne)

levandule_k
7. únor 2024

@mia_von_prag Tohle není úplně můj obor, ale řekla bych, že pokud si vyřídíš trvalý pobyt v ČR, tak jsi účastníkem veřejného pojištění, i když přijdeš o práci.

https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...

Autorka: Máš už tady práci, trvalý pobyt, tvůj rodinný příslušník tady má práci, nebo tady fakticky bydlíš, tedy těžiště tvých zájmů je v ČR, tak se označuješ zpravidla jako ekonomicky neaktivní. Pak si vybíráš veřejnou zdravotní pojišťovnu. Podle mě jich je dost, ze zvědavosti jsem si googlila kolik jich je na Slovensku a jsou 3.

Já mám Průmyslovou zdravotní, partner Vojenskou, nikdy jsem neměli problém.

111 Všeobecná zdravotní pojišťovna
201 Vojenská zdravotní pojišťovna
205 Průmyslová zdravotní pojišťovna
211 Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra
207 Oborová zdravotní pojišťovna
213 Revírní bratrská pokladna
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda – 209 (Tuhle nedoporučuji, je to malá pojišťovna v regionu Mladá Boleslav).

Pokud chceš komerční pojištění typu, zlomím si nohu, dostanu rakovinu a pojišťovna mi dá peníze, tak by to chtělo trvalý pobyt.

mia_von_prag
7. únor 2024

@levandule_k
podmienka na vybavenie trvalého pobytu pre cudzinca je 5 rokov pobytu v ČR . Dokladuje sa buď poistením alebo pracovnou zmluvou. Realita je taká, že čakačka na MVČR kde sa to vybavuje sú 3 mesiace, potom majú na všetko 60 - 90 dní a potom rezervovať ďalší termín na vybratie dokladov.
Takže si autorka može na začiatok žiadať len o prechodný pobyt a či si může vybrať poisťovňu, to sa treba asi spýtať zamestnávateľa

levandule_k
8. únor 2024

@mia_von_prag To s tím trvalým pobytem bylo spíš na tebe, že ti nutně nemusí zaniknout pojištění, když přijdeš o práci. Já nevím, jak dlouho jsi tady a ani to vědět nechci.

To, že je to pakárna vyřizovat něco na cizinecké policii, vím, a to máš ještě výhodu, že rozumíš češtině, protože, co jsem slyšela historky o tom, že naše cizinecká policie neumí anglicky a to jednání s nimi potom dle toho vypadalo...

Intuitivně, pojišťovnu si vybrat může, ale záleží, jestli se jí zaměstnavatel na to bude ptát, spíš bych řekla, že jí účetní někam přihlásí a já bych si vsadila na VZP, protože je největší, pokud chce konkrétní pojišťovnu, musí mu to říct, předem, ať to nahlásí účetní. Účetní je jedno, kam ten papír pošle.

Pokud pracuje jenom partner a ona zatím ne, protože nemusí, nemá důvod, tak si vybere nějakou pojišťovnu, tam se nahlásí.