Dobrý den ,mám asi zvláštní dotaz ...ale už mám té mojí rodiny dost . Jak se člověk může odstřihnout od rodiny aby už se mnou neměli nic společného ? Jde to vůbec ?
Mám k tomu vážné důvody a to dokonce krádež a napadení .
@martaskaaa S přítelem se budeme brát ,ale až porodím ....tak to příjmení ještě chvilku potrvá , já spíš myslela ,zda se dá ta rodina úplně odříznout " papírově "
Tady je pěkný a srozumitelný článek na téma vydědění https://www.mesec.cz/clanky/koho-a-z-jakych-duv...
Pokud je tedy chceš vydědit, aby v případě tvé smrti nic nedostali - řiď se návodem ve výše uvedeném odkazu.
Pokud se pouze chceš přestat s nimi stýkat, tak v tom ti nic nebrání. Můžeš se odstěhovat kam je ti líbí. Nikdo tě nenutí udržovat kontakt. A po svatbě se změnou příjmení to půjde ještě snáze.
Matky a otce se vzdát nelze. Bohužel. Řešila jsem to taky. Nic takového právně nejde.
K vyděděni musí být zákonné důvody, a není to nic snadného.
Já svoje rodiče odstřihla cca 3 roky zpět. A trošku se těším dne, kdy přijde papír že rodiče po mě žádají výživné na sebe. A ano. I to můžou.
Osobně doufám že na to nedojde, a kdyby tak soud to nedovolí. Vzhledem k jejich nezodpovědnému životu, a celoživotnímu stylu by to bylo proti dobrým mravům.
Tak pokud budeš mít dítě a manžela, budou dědit oni, rodiče nedostanou nic. Jinak odstřihnout se nedá, za určitých okolností by mohli chtít výživné, nebo se domáhat styku s vnoučetem. Pak záleží samozřejmě na okolnostech konkrétního případu, ke kterým by soud přihlížel, ale to se takhle bez znalosti bližších okolností nedá zhodnotit.
Já řeším spíš sourozence . Zda taková možnost je .
@vitezove k psychologovi ? Co bych mu tam měla říct ? Že můj sourozenec mě vykradl ,napadl a neustále se ke mě hlásí jako k sestřičce ? Můj dotaz byl jiný ale asi to neumím pořádně formulovat . Chodí mi dopisy že dluží peníze ,hleda ho u mě policie a podobně . Tak s tím mi psycholog asi nepomůže .
@petranaty S tím ale nepomůže nikdo. I když budeš mít jiné příjmení tak budete příbuzní. A i kdyby někdo rozhodli, že příbuzní nejste -což prostě nejde, protože jste. Tak ho k tobě budou chodit hledat. Protože ho prostě znáš. Protože je šance,že u tebe bude. Oni tě nemají jak od něj osvobodit, ty za něj nemáš žádné povinnosti nebo práva, takže není co zrušit. Chodili by ho hledat i ke kamarádovi, sousedovi nebo známému se kterým chodí chlastat atp. Nejlépe se odstřihneš, když se dost daleko odstěhuješ a neřekneš mu kam. A je to.
Rodinu odstrihnout uplne nemuzes. Pokud ma bratr u tebe trvale bydliste, zkus vyridit za splneni zakonnych podminek zmenu trvaleho pobytu na obecni urad. Policii CR muzes podat trestni oznameni na bratra, popr. muzes nahlasit prestupek u spravniho organu. Ale i tak se nevyhnes obcasnym dotazum policie, zda vis neco o bratrovi. Asi to chce se ho verejne, pred vsemi znamymi, distancovat, rict jim, ze se nestykate a cokoli bude o tobe tvrdit, se nezaklada na pravde.
Jde soudně nařídit zákaz styku, a to právě na základě případného napadení a dalších problémů, to je asi jediný papír, který bys mohla v tomto případě dostat.
Za prve trestni oznameni o napadeni,soudni zakaz styku,pripadne zruseni trvaleho pobytu a zavet,kde v pripade smrti nezdedi nic.Klid asi budes mit,az ho zavrou...
@petranaty Já se sourozencem nemluvim, pro mě skončil a hotovo, černé na bílém jsem to nikdy nepotřebovala, stačí když to má člověk vyřešené v sobě a žádnej papír na tom nic nezmění. Aole jak píší holky, podat oznámení, otázka je jak na to bude reagovat zbytek rodiny jestli s nimi chceš udržovat kontakt
@petranaty A hlavně mu zruš trvalé bydliště, Jako bratr napadl mamku nesčetněkrát, vždycky mu odpustila, minule dokonce sme měly oslavu a chtěl nás všechny dostat z baráku aby ji napadl nožem, mě srazil k zemi a mati byla zamčená v ložnici, než jsem zavolala našim chlapum a oni ho vyhodily. Po pár týdnech mu mati jako vždy odpustila, svalovala to na to, že byl opilý a že ho asi rozohnilo, že sme stastní a že chcem mimčo , tvl vždycky něco no.. Ted když jsem těhotná a vím že k mati jezdí tak jsme se i rafly, že malá k nim bude jezdit na prázdniny tak jsem striktně řekla, že to teda nebude, nemíním to riskovat.
Si myslím že dokud on se bude hlásit tak to asi nepůjde změnit
@zizlikova1987 mam to samy, kdyby nahodou chteli po me vyzivne, tak okamzite jdu makat za minimalku nebo na cerno a majetek prepisuju
Až mě překvapuje ,že v tom nejsem sama .....ty rodinné vztahy mě totálně vyčerpávají ...jinak bratr u mě trvalé nemá ...spíš se ke mě neustále hlásí i se sestrou ... Jelikož mám barák ,nejspíš mají pocit ,že mám peněz jako šlupek a nedokážou pochopit ,že to stalo plno úsilí a dřiny ...dělaji naschvály , provokují a brácha tomu dal tečku tou krádeží. ....
@petranaty A když víš, že to byl on, podala jsi trestní oznámení?
@brunetka11 ano řešila to policie
@petranaty ještě mě napadlo, pokud jim vyloženě řekneš, že si nepřeješ se nijak kontaktovat z těch a těch důvodů a oni budou pořád pak hodně záleží jak to "hlášení se k Tobě" probíhá, pokud nereagují na Tvoje odmítání a pokud tam proběhlo napadení (krádež se musí dokázat) můžeš řešit, že se jedná o stalking a obtěžování, to je další cesta, ale tam fakt záleží co a jak dělají. Umím si představit, že za opakované opilecké nevyžádané návštěvy při kterých dochází k potyčkám by se to dalo dotáhnout na zákaz styku. Doporučuju jestli chodí před dům a třeba tam něco vykřikují a tak, pořídit si kameru, nebo záznam na telefon a řešit to dál, pak si rozmyslí něco vyvádět.
@petranaty jinak do stalkingu patří i urážení, napadání, sprosté nebo výhružné chování, sms a další jako třeba ponižování na veřejnosti atd. Myslím, že napoprvé si je předvolají k vysvětlení, dostanou max pokutu za přestupek, jsou poučeni, což většinou zabere, pokud ne, pak se to řeší dál a může to nakonec vézt až k zákazu styku, není to nic příjemného, ale jiné řešení mě nenapadá.
Asi moc neporadím, ale napadla mě aspoň změna příjmení... Znamy to tak řešil, nechtěl aby si ho lidí s jeho rodinou spojovali, tak na matrice zažádal o změnu. Samozřejmě za poplatek