Jak staré dokumenty si doma uchováváte?

skororozvedena
6. bře 2023

Holky, jak to máte vy? Skrz různé záležitosti /daňové přiznání atd./ jsem se ted pustila do třídění dokumentů u nás doma. Je toho strašně moc. Věci ohledně bytu, auta, dětí, škol, zdraví, rozvodu a soudu, pracovních smluv, podnikání, úřadů, pojišťovny, finančních produktů atd. Je toho až příliš ale znáte to, bojím se toho, že jakmile něco vyhodím, vzápětí to budu potřebovat. Předem díky za sdílení. A kdyby tu byl nějaký odborník na danou problematiku ,ráda si vyslechnu fundovaný názor - doporučení.

krisstina93
6. bře 2023

Jak od čeho, co vím, ze už nikdy nebudu potřebovat (třeba 10 let stare nájemní smlouvy apod ) vyahuzuju, lékařské zprávy taky moc nehromadim, doktoři k tomu mají přístup v počítači a co musím, tak hned odevzdávam doktorce, která si to dá do karty, takže kopii úplně nepotrebuju. Ale třeba papíry od podnikání si tu hromadim přes 10 let :D papíry od auta, rozsudky apod samozřejmě nevyhazuju. Ale třeba zrušené pojistky apod bych vyhodila s klidným srdcem. Ze školy tu asi nic nemám, max poslední vysvedceni, co dokládám v práci a nějaké vysvedceni dětí. I tak je toho teda hrozne. Jo ještě si nechávám předchozí pracovní smlouvy, ty často chteji dokládat v novych pracích.

zuzkasim
6. bře 2023

Odborník nejsem, ale věci k podnikání (daňová přiznání) ze zákona 5 let, 10 let pouze když máš ztrátu. Ohledně bytu - jak jsem k bytu přišla, smlouvy od dodavatelů energií nechávám. Ale třeba roční vyúčtování po pár letech vyhazuju, nějak nemám potřebu se kochat, jak nám stoupají ceny a plakat nad tím, že před 5 lety nás elektřina stála míň jak teď. Účtenky po 2 letech vyhazuju, pokud má něco záruční dobu delší, mám na ní vykřičník a nechávám déle, potom si nechávám účtenky od velkých věcí (např. nábytku, kola, lyží), i třeba pro případ krádeže pro pojišťovnu nebo prostě chci po čase vědět, kde a za kolik jsem to koupila. Rozsudky ze soudu bych si asi nechala (u soudu jsem byla jen jednou, kvůli stavebnímu spoření dětí, to tehdy muselo být, ten rozsudek jsem po pár letech vyhodila). Zprávy od lékařů nosím k doktorce. Vysvědčení schovávám všechna. Jako my třídíme dost a ještě se mi nestalo, že bych něco tak nutně potřebovala.

konidana
6. bře 2023

Pracovní smlouvy mám všechny, manžel pracovní smlouvy a faktury z podnikání taky už nic nevyhazuje, ale všechno z mládí asi nemá. Po pár letech skartuju dokumenty od zrušených služeb (ukončené pojistky, papíry od sešrotovaného auta...). Výpisy a přehledy z účtu , pokuty apod. také vyhazuju třeba po roce. Vyúčtování energií zatím mám asi všechno - jeden papír za rok je ok. Neplatné staré nájemní smlouvy bych už asi taky mohla vyhodit... Ze školy jen vysvědčení schovávám (některá tak dobře, že je nemohu najít😂) Lékařské zprávy si buď nechám, nebo jednou za čas odevzdám obvoďákovi (teda hlavně spíš dětské, svoje buď vyhazuju- typu vymknutý palec, nebo si nechám - delší podrobnější zpráva - odborné zhodnocení). Od soudu , třeba rozhodnutí o dědictví, rozhodně nechávám.

skororozvedena
autor
6. bře 2023

@konidana Mi povídej..... Já právě momentálně nemůžu najít můj VŠ diplom. Jsem marná, vím to. Naštěstí mám nafocený. A vím že někde určitě je.... Jen ne na tom místě, kde jsem čekala... Holt když je někdo bordelář :-/

konidana
6. bře 2023

@skororozvedena to výzo bylo jednoho z dětí z půlky ZŠ (životně nedůležité), a myslím že jsme ho asi po 2 letech našli. Ale zase nemůžu najít RL jednoho z dětí, a živnostňák má manžel jednu zmuchlanou kopii, originál jsem v životě neviděla🙈😅

patypresdevaty
6. bře 2023

Aktuálně taky děláme čistku dokumentů - necháváme jen nejdůležitější smlouvy (koupě domu apod), ostatní scanujeme a vyhazujeme. Nepodstatné věci vyhazujeme rovnou.

skororozvedena
autor
6. bře 2023

@konidana Díky Ti, díky.... že nejsem jediná 🙂 Rodný list jednoho dítěte jsem taky před lety hledala, skrz přihlášku do školky. Bezprostředně poté co jsem v porodnici zjistila, že není složité pořídit kopii, jsem ho našla, takže to dobře dopadlo. Což mě inspirovalo k tomu napsat mail na studijní mé fakulty, třeba to zafunguje tímto způsobem znovu 😉

konidana
6. bře 2023

@skororozvedena já originál RL zatím nenašla (mám pouze obyčejnou kopii) ale šel použít pas místo toho🙂