Ahoj, jsem aktuálně 38+2 a řeším otázku, jak postupovat nebo jaké jsou vlastně možnosti. Manžel i já jsme domluveni, že chce být se mnou, až mě poveze do porodnice a nevzdálit se ode mě do konce porodu. Jenže víme, že porod může trvat 3 hodiny, ale taky přes 24 hodin. Mě by zajímalo, kdyby se mnou třeba přes těch 24 hodin v porodnici byl, tak jak by se to řešilo v práci, kdyby měl zrovna směnu? Dovolenou to pokrýt nemůže, už má za letošek vybranou.
První dítě bude u babičky na hlídání než porodím. Pak by si vzal manžel nejspíš OČR na dobu, co budu v porodnici. Kdo ho vystaví?
Děkuji za rady a zkušenosti k tématu. 🙂
Na doprovod do porodnice má nárok na propustku (doba nezbytně nutná) jinak neplacené volno, pokud má vybranou dovolenou.
OČR když budeš v porodnici a manžel bude s dítětem ,tak vystaví Tvůj praktik.
@zmrzlinka Dovolená se plánuje na začátku roku. A že jsem těhotná jsem se dozvěděla v květnu. Bohužel to tak vyšlo.
Takže OČR jde přes praktika a ne přes nemocnici, když tam budeme ty 3 dny hospitalizovaní? Když nás propustí tak jsem myslela, že už OČR nejde a manžel půjde na otcovskou.
Pardon, ale v tom OČR mám stále zmatek, když jsem to nikdy nepotřebovala. 😄
Já tedy nevím, ale nám vystavovala OČR nemocnice pro partnera. Já byla v porodnici on se starším doma.
@zmrzlinka ale o starší dítě se musí někdo starat
My teda neřešili chlapa u porodu, ale máma si brala očr na mě, když hlídala starší děti po dobu co jsem byla v porodnici. Vystavili mi ho v nemocnici na oddělení šestinedělí. A i ho po propuštění ukončovali.
OČR po dobu tvé hospitalizace vystavuje nemocnice.
Když nemá dovolenou tak asi neplacené volno nebo si to nadpracovat.
@evellin123 Já se ptám na dobu, co bude se mnou ve špitálu při porodu.🙂 Je mi jasný, že když budu po porodu, tak bude mít OČR z nemocnice po dobu těch 3 dnů, co tam budeme. A pak si vezme otcovskou, která je 2 týdny.
No, na dobu co bude s tebou pouze neplacené volno.
Když já rodila tak to manžel psal šéfovi jestli si má vzít dovču nebo co dělat, a ten jen ať pak donese potvrzení od porodnice, že to půjde na paragraf...A od druhého dne najel na otcovskou dovolenou (měla jsem ambulantní porod).
Na přítomnost u porodu se propustka nevystavuje, takže neplacené nabo náhradní volno. Všechno je samozřejmě o domluvě. Takže by se měl především on domluvit v práci, taky aby s jeho nepřítomností počítali. Většina zaměstnavatelů je v tomhle tolerantních a vycházejí vstříc.
Jinak mně vyvolávali porod o půl sedmé ráno, manžel šel na pátou do práce a čekal až mu zavolám, že se to opravdu rozběhlo, aby přijel (psala jsem nějak v 8:30). V práci to pak už po domluvě neřešili. Vyvolavaný porod se rozjet vůbec nemusí, tak jsem ho tam od začátku nechtěla.
@eviicka V práci o tom samozřejmě ví a kolem termínu TP do konce měsíce s manželem v podstatě nepočítají, ale směny samozřejmě psané má.
@klokanka31 Ambu porod asi nebude možný nebo minimálně 48 hodin tam budeme muset být. Jsem GBS pozitivní. A mám z toho trochu vítr.
No.. z některých zkušeností jsou v porodnici ochotni psát OČR už od prvního dne hospitalizace, i když je chlap taky v porodnici. Tak to vyřešíme buď tak, když bude s lékařem řeč a nebo neplacené volno.
Všem děkuji za rady.🙂
a nemá na tohle ze zákona právo-nárok? aby mu to v praci umoznili. Jestli se pletu,dal me napsdala ta otcovska co je 14 dnu po porodu miminka? ? Ale snad v praci nejsou takove hyeny ze by ho neuvolnili
spis si mel behem roku nejakou dovcu zrusit aby mel volno na toto , to jste asi mohli vyresit v prubehu tehotenstvi. To by byla asi prvni vec co by me napadla kdyz bych vedela ze letos rodim jeste
Tak ať mu dětská vystaví osetrovak na staršího a mezi tím může být s tebou v porodnici jen nesmí do školky/ školy tak jsme to měli i my
@hanka_12345 Nepletes, ma na to narok, ale tak trochu mi prijde, ze zakladatelka resi jak to osidit, aby to měl placené.
Tak co řešíš? Píšeš ze o tom ví a nepočítaj s ním
@j.a.n.i Neřeším, jak to ošidit. Pouze mi jde o reálné zkušenosti a jak se to dá řešit. 🤷♀️ Však už jsem psala, jak to vyřešíme a počítáme spíš s variantou neplaceného volna.🙂
@hanka_12345 Směny ale psané má. 😉 To je jedno, co jsem potřebovala vědět, tak jsem se dozvěděla, takže už sem psát nebudu.
Děkuji.😇
Tak ty ma kdybys např prenasela a rodila 1.1. Ale pokid to vypukne tak proste nedojde a nikdk ho nenhde honit ze ma smenu a kde je... vypsane to musi byt tak ci tak skrz vedeni nemuze tam mit volna okenka
@j.a.n.i píšeš nesmysly, není to žádný podvod.
Kdxz máš malé dítě, které ještě nechodí do školky s vyžaduje celodenní péči a pečující osoba se o něj nemůže postarat (protože je v nemocnici), zcela logicky si může vzít OCR jiná osoba (otec)
@patypresdevaty kdyby otázka zněla “může mít manžel očr na starší dítě, když jsem v porodnici”, odpovědi by byly jiný. Otec se ale nechce starat o starší dítě, ale chce být v porodnici a mít to zaplacený, přesto že si nezajistil dovolenou. Takže typický vyčůránek. Taky dělám v provozu, kdy už teď máme rozplánovanou dovolenou na 2025 a přesto jsem nikdy nezažila, že bychom si to nedokázali přeházet, když někdo potřeboval, a to navíc pracujeme na různých pozicích a mou práci nemůže vzít jakýkoliv kolega, ale jen několik.
Když budeš Ty v porodnici tak OČR manžel nedostane , protože bude o Tebe pečovat personál nemocnice.Mel si na porod nechat dovolenou,takže jedine neplatene volno.