Jak řešit volno manžela, když se mnou bude v porodnici?

7. pro 2024

Ahoj, jsem aktuálně 38+2 a řeším otázku, jak postupovat nebo jaké jsou vlastně možnosti. Manžel i já jsme domluveni, že chce být se mnou, až mě poveze do porodnice a nevzdálit se ode mě do konce porodu. Jenže víme, že porod může trvat 3 hodiny, ale taky přes 24 hodin. Mě by zajímalo, kdyby se mnou třeba přes těch 24 hodin v porodnici byl, tak jak by se to řešilo v práci, kdyby měl zrovna směnu? Dovolenou to pokrýt nemůže, už má za letošek vybranou.
První dítě bude u babičky na hlídání než porodím. Pak by si vzal manžel nejspíš OČR na dobu, co budu v porodnici. Kdo ho vystaví?
Děkuji za rady a zkušenosti k tématu. 🙂

zmrzlinka
7. pro 2024

Když budeš Ty v porodnici tak OČR manžel nedostane , protože bude o Tebe pečovat personál nemocnice.Mel si na porod nechat dovolenou,takže jedine neplatene volno.

areh
7. pro 2024

Na doprovod do porodnice má nárok na propustku (doba nezbytně nutná) jinak neplacené volno, pokud má vybranou dovolenou.

zmrzlinka
7. pro 2024

OČR když budeš v porodnici a manžel bude s dítětem ,tak vystaví Tvůj praktik.

autor
7. pro 2024

@zmrzlinka Dovolená se plánuje na začátku roku. A že jsem těhotná jsem se dozvěděla v květnu. Bohužel to tak vyšlo.
Takže OČR jde přes praktika a ne přes nemocnici, když tam budeme ty 3 dny hospitalizovaní? Když nás propustí tak jsem myslela, že už OČR nejde a manžel půjde na otcovskou.
Pardon, ale v tom OČR mám stále zmatek, když jsem to nikdy nepotřebovala. 😄

alice180
7. pro 2024

Já tedy nevím, ale nám vystavovala OČR nemocnice pro partnera. Já byla v porodnici on se starším doma.

patypresdevaty
7. pro 2024

@zmrzlinka ale o starší dítě se musí někdo starat

simcakoc
7. pro 2024

My teda neřešili chlapa u porodu, ale máma si brala očr na mě, když hlídala starší děti po dobu co jsem byla v porodnici. Vystavili mi ho v nemocnici na oddělení šestinedělí. A i ho po propuštění ukončovali.

pakeros
7. pro 2024

OČR po dobu tvé hospitalizace vystavuje nemocnice.
Když nemá dovolenou tak asi neplacené volno nebo si to nadpracovat.

evellin123
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
7. pro 2024

@evellin123 Já se ptám na dobu, co bude se mnou ve špitálu při porodu.🙂 Je mi jasný, že když budu po porodu, tak bude mít OČR z nemocnice po dobu těch 3 dnů, co tam budeme. A pak si vezme otcovskou, která je 2 týdny.

j.a.n.i
7. pro 2024

@zmrzlinka Nevystavi, když je ona v porodnici, tak osetrujicim lekarem je porodnice a nikoliv praktok, tedy vystavuje porodnice.

j.a.n.i
7. pro 2024

No, na dobu co bude s tebou pouze neplacené volno.

klokanka31
7. pro 2024

Když já rodila tak to manžel psal šéfovi jestli si má vzít dovču nebo co dělat, a ten jen ať pak donese potvrzení od porodnice, že to půjde na paragraf...A od druhého dne najel na otcovskou dovolenou (měla jsem ambulantní porod).

eviicka
7. pro 2024

Na přítomnost u porodu se propustka nevystavuje, takže neplacené nabo náhradní volno. Všechno je samozřejmě o domluvě. Takže by se měl především on domluvit v práci, taky aby s jeho nepřítomností počítali. Většina zaměstnavatelů je v tomhle tolerantních a vycházejí vstříc.
Jinak mně vyvolávali porod o půl sedmé ráno, manžel šel na pátou do práce a čekal až mu zavolám, že se to opravdu rozběhlo, aby přijel (psala jsem nějak v 8:30). V práci to pak už po domluvě neřešili. Vyvolavaný porod se rozjet vůbec nemusí, tak jsem ho tam od začátku nechtěla.

autor
7. pro 2024

@eviicka V práci o tom samozřejmě ví a kolem termínu TP do konce měsíce s manželem v podstatě nepočítají, ale směny samozřejmě psané má.
@klokanka31 Ambu porod asi nebude možný nebo minimálně 48 hodin tam budeme muset být. Jsem GBS pozitivní. A mám z toho trochu vítr.

No.. z některých zkušeností jsou v porodnici ochotni psát OČR už od prvního dne hospitalizace, i když je chlap taky v porodnici. Tak to vyřešíme buď tak, když bude s lékařem řeč a nebo neplacené volno.
Všem děkuji za rady.🙂

hanka_12345
7. pro 2024

a nemá na tohle ze zákona právo-nárok? aby mu to v praci umoznili. Jestli se pletu,dal me napsdala ta otcovska co je 14 dnu po porodu miminka? ? Ale snad v praci nejsou takove hyeny ze by ho neuvolnili

spis si mel behem roku nejakou dovcu zrusit aby mel volno na toto , to jste asi mohli vyresit v prubehu tehotenstvi. To by byla asi prvni vec co by me napadla kdyz bych vedela ze letos rodim jeste

fouskovi
7. pro 2024

Tak ať mu dětská vystaví osetrovak na staršího a mezi tím může být s tebou v porodnici jen nesmí do školky/ školy tak jsme to měli i my

j.a.n.i
7. pro 2024

@eviicka Neni to o domluvě, na ucast u porodu ma narok, pouze nema narok to mít placené.

j.a.n.i
7. pro 2024

@hanka_12345 Nepletes, ma na to narok, ale tak trochu mi prijde, ze zakladatelka resi jak to osidit, aby to měl placené.

hanka_12345
7. pro 2024

Tak co řešíš? Píšeš ze o tom ví a nepočítaj s ním

j.a.n.i
7. pro 2024

@fouskovi Aneb, vymyslime jakykoliv podvod, jen aby to nehodou nebylo neplacené...

autor
7. pro 2024

@j.a.n.i Neřeším, jak to ošidit. Pouze mi jde o reálné zkušenosti a jak se to dá řešit. 🤷‍♀️ Však už jsem psala, jak to vyřešíme a počítáme spíš s variantou neplaceného volna.🙂
@hanka_12345 Směny ale psané má. 😉 To je jedno, co jsem potřebovala vědět, tak jsem se dozvěděla, takže už sem psát nebudu.

Děkuji.😇

hanka_12345
7. pro 2024

Tak ty ma kdybys např prenasela a rodila 1.1. Ale pokid to vypukne tak proste nedojde a nikdk ho nenhde honit ze ma smenu a kde je... vypsane to musi byt tak ci tak skrz vedeni nemuze tam mit volna okenka

zmrzlinka
7. pro 2024

@j.a.n.i to jo,ale pak je tam ještě okynko ,že nemůže pečovat o osobu ,o kterou jinak pečuje a to se v tomhle případě zaškrtava...Ale stejně si myslím,že když pověra mateřskou,tak by to byla jenom jako omluva do práce a ,že to sociálka nezaplatí.

j.a.n.i
8. pro 2024

@zmrzlinka Pockej, ja netvrdila, ze muz nemuze dostat ocr, aby se postaral o statsi dítě, ja jen psala, ze kdyz je matka v porodnici, tak ho vystavuje porodnice a nikoliv jeji praktik. A jinak ho bude mit placené.

zmrzlinka
8. pro 2024

@j.a.n.i jo to máš pravdu.

fouskovi
8. pro 2024

@j.a.n.i proč podvod když tatínek nemá dovolenou tak tohle je taky řešení

j.a.n.i
8. pro 2024

@fouskovi No, jelikož za a) dite není nemocné, takze detska doktorka na nej nema co psat ocr, za b) pokud bude v porodnici, tak se o to dite starat nebude, takze na nej co mit ocr a za c) to, ze nema dovolenou, neni podstatné, když ma narok na neplacene volno na ucast u porodu.

patypresdevaty
8. pro 2024

@j.a.n.i píšeš nesmysly, není to žádný podvod.
Kdxz máš malé dítě, které ještě nechodí do školky s vyžaduje celodenní péči a pečující osoba se o něj nemůže postarat (protože je v nemocnici), zcela logicky si může vzít OCR jiná osoba (otec)

drep
8. pro 2024

@patypresdevaty kdyby otázka zněla “může mít manžel očr na starší dítě, když jsem v porodnici”, odpovědi by byly jiný. Otec se ale nechce starat o starší dítě, ale chce být v porodnici a mít to zaplacený, přesto že si nezajistil dovolenou. Takže typický vyčůránek. Taky dělám v provozu, kdy už teď máme rozplánovanou dovolenou na 2025 a přesto jsem nikdy nezažila, že bychom si to nedokázali přeházet, když někdo potřeboval, a to navíc pracujeme na různých pozicích a mou práci nemůže vzít jakýkoliv kolega, ale jen několik.