Jak přihlásit novorozence na zdravotní pojišťovnu?

dominikaanovakova
17. zář 2018

Ahoj maminky. Rodný list dítěte obdržím do 7 pracovních dnů. Na pojišťovnu novorozence musím přihlásit do 8 prac. dnů, ale ne bez rodného čísla, které budu mít až s rodným listem
Je tu někdo, kdo přihlašoval dítě na Vozp a jak? Je někde nějaký formulář?

kittyy17
17. zář 2018

U zpmvcr to jde on-line, tak zkus mrknout na web své pojišťovny

katka900
17. zář 2018

Dítě je pojištěnce pojišťovny matky v den porodu. Otec nebo matka pak jen zajdou na příslušnou pojišťovnu nahlásit, že dítě se narodilo s rodným listem

zlorenka
17. zář 2018

Ofiko je to do osmi dnu, ale zadny stres s tim nahlasenim, nam rikali ze az prijdem, prijdem..

emamaira
17. zář 2018

Těch 8 dni nikdo neřeší. Věděla jsem, že to nestihneme, volala jsem do pojišťovny a říkali, že nevadí. Hlavně syn mezi porodem a přihlášením byl na operaci a vše pojišťovna uhradila úplně normálně.

keksikova1
18. zář 2018

@dominikaanovakova 1.odkaz na Googlu.

https://www.vozp.cz/cs/klient/prihlaska-noveho-...

Myslím že jsem vytiskla a posílala poštou, ale možná to jde elektronicky úplně, nepamatuji si..

merope
18. zář 2018

@katka900 Co jsem četla (tuším na webu porodnice, když jsem hledala, kde rodit), tak tam bylo, že toto už neplatí.

danvitka
18. zář 2018

Také jsem dnes řešila, my to prostě nestihneme a nedá se nic dělat...

rebe
18. zář 2018

@dominikaanovakova Je potřeba ho nahlásit do osmi dnů nebo co nejdříve po obdržení rodného listu. Rozhodně nebudete mít žádné problémy, když to bude o pár dní později.

@merope Ano, platí. Dítě je od narození pojištěno u pojišťovny matky. Je pochopitelně potřeba jej oficiálně přihlásit, aby se o něm pojišťovna dozvěděla, mohla jej zanést do systému a vystavit kartičku pojištěnce. Ale pojištěn je od narození, takže pojišťovna pak i zpětně proplatí veškerou péči, pokud nějakou ještě před přihlášením bude čerpat.

katka900
18. zář 2018

@merope já rodila v prosinci a měla jsem to tak. Takže pokud se to letos zmenilo....

merope
18. zář 2018

@katka900 http://bulovka.cz/kliniky-a-oddeleni/gynekologi... - Lůžková část - Porodní sál:
"Další upozornění
Po obdržení rodného listu (po porodu dítěte) je matka povinna ihned přihlásit dítě k některé zdravotní pojišťovně. Dítě není automaticky pojištěno u pojišťovny matky.

Nemá-li matka a otec stejné příjmení, je dítěti automaticky přiřazeno příjmení matky. Chcete-li v případě rozdílných příjmení obou rodičů dát dítěti příjmení po otci, je nutné s sebou do porodnice přinést potvrzení vystavené na místní matrice."

Ale teprve budu zjišťovat. Rodím až příští rok.

katka900
18. zář 2018

@merope chápu. Já vycházím ze zákona 48/1997 kde stojí, že dítě je pojištěncem u pojišťovny matky

katka900
18. zář 2018

@merope jinak koukněte sama, pokud mi nevěříte. 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění, paragraf 11 odstavec 4

merope
18. zář 2018

@katka900 Koukám, koukám, zajímavé, že to mají na tom webu opravdu špatně - byla tam sice novela platná od 1.1.2018, ale toto se v ní dle všeho neměnilo.

rebe
18. zář 2018

@merope Já myslím, že se tím myslí, že to dítě není přihlášeno automaticky, tedy nějakým systémem, který by dal pojišťovně automaticky vědět, že se dítě narodilo. Ale že je potřeba, aby jej rodiče přihlásili. Což je potřeba, pojišťovna se jinak o dítěti nemá jak dozvědět. Nicméně automaticky platí, že je dítě přihlášeno od narození, tedy ne ode dne podání přihlášky. Proto nevadí, když to proběhne později. My například na rodný list čekali šest měsíců (porod v zahraničí). Přesto bylo dítě pojištěno u mé pojišťovny, vystavili mu prozatímní rodné číslo, prozatímní kartičku a veškerou péči uhradili.
To "automaticky" navíc znamená, že matka nemá možnost pojistit dítě u jiné pojišťovny, prostě jej musí jako první přihlásit u své a až následně pojišťovnu případně změnit.

merope
19. zář 2018

@rebe Tak to by tak mohlo být. Aspoň nemusím přemýšlet, kde ho pojistit 😀.