Zdravím. Syn půjde letos do první třídy. Bydlíme teď u nás na městě, kde jsme se v listopadu přestěhovali do nájmu. Do školky zatím chodí do 13 km vzdálené školky v obci, kde jsme bydleli předtím (máme tu stále trvalé bydliště, je to dům mých rodičů) . Do školy bych ho ale chtěla dát už do města, ať tolik neprojiždime. Mám ještě další 2 děti , 4 letou dceru a 1,5 ročního syna. Už tak je to komplikované dojíždět+ půjdu na Apr dnů v měsíci do prace. Dívala jsem se na stránky školy do podmínek nástupu a jedna z nich je mít trvalý pobyt na území města. Jenže my ho v nájemním bytě mít nemůžeme, máme to tak ve smlouvě. Má syn vůbec nějakou šanci se na ni dostat? Není to ani spádová škola , jelikož ta, do které spadáme podle místa bydliště je katastrofální a tam ho dávat určitě nechci. Vůbec se v tom neorientuji a proto se obracím na vás, jak vyřešit? Dát normálně přihlášku a doufat,že se dostane? Snad jsem to napsala dostatečně srozumitelně .
@martina995 Jak píše @marimanta. Přihlásit se můžete, ale vezmou ho jenom, když se nenaplní místa spadovymi dětmi. Letos jich patrně bude hodně, protože spousta rodičů kvůli covidu dala dětem odklad, alespoň u nás na škole to tak bylo.
Ahoj, třeba naše spádová škola to má tak, že podmínku pobytu je možné doložit i nájemní smlouvou. Asi bych zavolala do školy a zeptala se rovnou tam. Ale jestli i tak mají nátřask, tak určitě budou mít přednost spádové děti.
Díky za odpovědi. Zkusím se dohodnout s majitelkou na možnost Tp v bytě a zavolám si i do školy. Jde mi i o to,že kdyby to trvalé bydliště dopadlo , tak bych ho do určené spádové školy dát nechtěla, jelikož je to zrovna škola, kam chodí děti ze sociálně slabých rodin, nepřispusobivych atd. A má dost špatnou pověst. Syn by to se svou povahou nedal, takže chci jinou školu, která není o moc dál, ale už má jinou spádovost. Je to pro mě dilema. Do toho chci ještě přehlásit dceru do jiné školky, ať nejezdím sem a tam. Je to náročné .
@martina995 Jde udělat i to, že trvalý pobyt přihlásíš jen dítěti/dětem, sobě ne.
Spádové děti mají přednost, tak záleží jaký bude nával. Ale tp vám majitelka zakazovat nemůže, to bylo dřív, teď už si ho tam můžeš dát i bez ptaní.
@martina995 zkuste se domluvit s majitelkou, vždycky je lepší mít i její souhlas a být zadobře, než jí to udělat za zády ikdyz to jde.
@martina995 jen upozorním, že u nás i do školky berou jen děti s tvalým pobytem ve městě. Do nespádové školy si určitě nejdřív zavolejte, loni bylo kvůli covidu hodně odkladů a letos, třeba u nás, je mnohem více dětí. Ale problém byl už dříve, dávala jsem dceru do nespádové školy a nemít tam už staršího bratra, tak ji nevzali. Rozhodně doporučuji mít děti na jednom místě, byť ne v místě bydliště. Měli jsme dříve školku v místě bydliště a syna jinde a byl to mnohem větší opruz, než sice vozit cca 12 km, ale oba na jedno místo.
@martina995 určitě zavolat do školy a zeptat se přímo tam, jaké mají podmínky pro přijetí, nemusí mít všade plno kvůli odkladum, třeba z naší školky jde letos do školy nejmíň dětí co pamatuju
@martina995 nemas kamaradku co bydli ve spadove oblasti skoly kam by si na par mesicu ho prihlasila? Tak jsem to udelala ja.
Děti s trvalým pobytem v obci dostanou přednost, takže vzít vás můžou, ale nemusí. Nicméně ať máte ve smlouvě cokoli, tak k TP v nájemním bytě nepotřebujete souhlas majitele. Tím neříkám, že si ho tam máte okamžitě zřídit, když jste se nějak dohodli, ale zákon mluví jasně 😉