Dobrý den, mám dotaz. Jak dlouho pobírá peněžitou pomoc v mateřství svobodná matka? Je to 28 týdnů nebo má nárok tento příspěvek pobírat déle?
Děkuji za odpověď,
dhakini
abych se vyjádřila přesně - nemusí nutně bydlet sama - může to být samozřejmě např. u jejich rodičů, ale v tomto případě by otec neměl sdílet společnou domácnost s matkou a dítětem.
@pitruskaskarolinkou Aha, tak takhle je to....Děkuji moc za informaci:o)
a ta delší varianta je 37 týdnů 😉
doufám tedy, že se to od té doby, co se to týkalo mě nezměnilo...jak se v tom pořád dělají čachry machry 😠 😀 😅
Každopádně to platilo pro osamělé matky ne matky svobodné - jako takové (čili žijící normálně se svým partnerem, ale ne v manželství )
Já myslím, že na 37. týdenní příspěvek má nárok pouze žena, která měla vícečetný porod.
ahoj, už asi dva roky platí, že není rozdíl mezi osamělou matkou a vdanou...pro všechny je PPM 28 týdnů. Pouze pro vícečetný porod je to 37týdnů...
já to říkala,že v tom určitě udělali čachry machry 😀 Já toho ještě využila 😉
inak aj na slovensku to tak platí, že osamelá matka má nárok na 37týždnov, len sa pred ukončením tej klasickej materskej podpisuje čestné prehlásenie, že nežije s otcom dieťaťa
nechápem prečo to v česku neplatí, to sú teda zákony 🙄
Ahojte, doufám, že někdo se najde, kdo zná odpověď na mou otázku ohledně bydlení, financí a partnerství. Jedná se o to, že bydlíme s přítelem v domě, kde ani jeden nemáme přepsané trvalé bydliště. A ted čekáme mimi a já se ptám, co bude pro nás nejlepší (myslím finančně), co se týká bydlení a přiznání počtu osob v domácnosti. Ptám se proto, jestli si mám nechat přepsat ještě před porodem trvalé bydliště a zároveň potom někde,kde to budou chtít, napsat, že bydlím sama nebo co bude nejlepší? Předem děkuji za odpověď.
martinak028-je jedno kde máte trvalé bydliště,jen pozor na to aby byli domácí,tam kde máš a budeš mít trvalý pobyt byli srozuměni s tím,že tam bude mít trvalý pobyt i mimi,kdyby ne tak hrozí sociálka,a na úřadech radši hlas že s partnerem žijete ve společné domácnosti-pokud žijete,ono by asi nebylo příjemné tady za dva roky vracet hromadu peněz,že Vás někdo udal,a asi to budou i víc kontrolovat,aspoň podle toho co všude píšou,stejně to má vliv nanejvýš teď už jen na přídavky,sociální příplatek a všecko chtějí rušit,a rodičáku se to netýká
Dobrý den,
jsem tu nová a chtěla bych se Vás zeptat, jestli nevíte, jak mám postupovat. Jsem ve 3 měsíci a otec dítěte nejeví zájem o mimčo. Nechce mi na nic přispět, dokud nebude vidět doklad, že je dítě opravdu jeho. Teď jem mu psala, že jsem si sehnala kočárek, jestli by mi na něj nepřispěl a taky na ostatní věci. On ale do porodu nechce. Taky nechce být v rodném listě a alimenty chce jen na papíře, žádný soud. Na což jsem mu nepřistoupila. Chtěla bych od něj půlku na výbavičku,ale on nechce. Mám to dát hned k soudu? Děkuji za radu. Přeji krásný den. 🙂
no nevím jestli něco zmůžeš před porodem ☹ každopádně jestli bude chtít test otcovstvství tak si o něj musí zažádat...na svoje náklady!!!!!
Každopádně jako první bych navštívila sociálku. POkud by nebyl v RL tak by nějaký alimenty hodil do koše...apson myslím 😒
kaaatinka no to máš pravdu,nad tím se tam nahoře naši zákonodárci nezamýšlí,a že kolikrát maminka není osamělá svojí vinou,ale třeba proto,že tatínek zemřel,ještě než stačil mimi uznat,aby mělo sirotčí důchod-aspoň něco,je plno různých případů a příběhů.
evqa rozhodně navštívit sociálku,tam Ti poradí a taky pomůžou sepsat co je potřeba a od všeho co pořídíš schovávat lístečky-soud proběhne možná až po porodu tak ať máš čím prokázat výdaje,a tatínkovi to určí i zpětně jako příspěvek na pořízení výbavičky,a i pro Tebe myslím něco přiznají
Ahoj, nejde ani tak o to, že je svobodná (i svobodná může normálně žít s otcem dítěte), jako o to že je "osamělá" tzn. že žije a vychovává dítě sama a tom podává u svého zaměstnavatele čestné prohlášení - takhle jsem to absolvovala já. Potom pobírá PPM ne 28 týdnů, ale ted přesně nevím, ale je to myslím 8-9 měsíců ne půl roku (28 t).