Zdravím. Potřebovala bych poradit, jak upravit po právní stránce hlídání babičkou. Naše babička by byla ochotná během příštího roku skončit v práci, aby nám mohla hlídat dcerku na plný úvazek. Problém je v tom, že do důchodu/ i do předčasného má ještě daleko, takže bychom ji chtěli zaměstnat. Předpokládám, že by byla třeba klasická pracovní smlouva a ona by si musela pořídit živnostenský list, ale jistá si nejsem. Pokud byste některá věděla, jak přesně v tomto případě postupovat, byla bych ráda. Díky
jasně, tak to by nebyl problém, ona je dětská zdravotní sestra🙂. Kouknu do ŽZ. Jinak tě žádný problém k tomu nenapadá? Přijde mi to až moc jednoduché🙂
Alechim krom toho, že se |Vám to nejspíš vůbec nevyplatí, tak v tom problém není. Když spočítáš socialní, zdravotní, + daně . Ikdyž budete platit minimum. A to nebude ta nejlepší varianta, protože se to mamince počítá na důchod.
žádný jiný zádrhel mě opravdu nenapadá.....když bude chodit hídat k vám do domácnosti a ne si zřizovat hlídání doma...to by pak bylo ještě nějaké hygienické vyjádření a tak...takhle si myslím, že je to opravdu jen takhle....
vojtísek, díky moc.
mysti, to se bude muset zvážit, ale já mám hodně dobře placenou práci, takže i když mamce zaplatíme, to co má momentálně v nemocnici, tak se to vyplatí.
Jsem docela v šoku, že si babička chce nechat platit za to, že je se svým vnoučkem. To jsem ještě nikde neviděla 😲 . To máš docela potěšení, to je máma, nebo tchýně?
@renush vzdyt to bude mit jako zamestnani, da kvuli tomu vypoved 😉 je to jen o papirovem usporadani.. prece musi z neceho zit, platit soc. + zdrav, dane... ne?
nahodou me se to libi, porad lepsi nez dat ditko cizim lidem v jeslich, kdyby se nam to vyplatilo, sla bych do toho hned a majo mama jeste radsi 😀 😀 😀 😀 😀
no, je to, pro mě, neobvyklé. 🙂
renush, aleachim píše, že do důchodu má ještě daleko, takže z čeho jako by měla babička žít, když dá výpověď. Nehledě na to, že se ji výdělek bude počítat do důchodu. Kdyby šla na pracák, tak ten ji zaplatí pouze prvních 5 měsíců a pak má babi smůlu, takže já toto chápu. Něco jiného by třeba bylo, kdyby babička už v důchodě byla, takže by ji ty peníze tak netlačily. Pořád lepší dát dítě na hlídání babi, než třeba do jeslí nebo cizím lidem.
@aleachim - k hlídání dětí za ŽL by babička musela mít odpovídající pedagogické nebo zdravotnické vzdělání (více v živnosttenském zákoně) , pak by jí vydali živnosttenský list....sama by si odváděla sociální a zdravotní pojištění a daň.