Do firmy přichází faktury od různých podnikatelů, firem. Jak poznat vydanou a přijatou Fa? Jaký je rozdíl?
@betelgeuzz ale když jsem např firma zpracovávající fa, účetnictví..
@nina2022 ale děláš to pro nějakou konkrétní firmu, ne? a pro tu platí to výše.
Logicky - faktura PŘIJATÁ je ta, která ti došla od někoho. My ji značili ve škole jako FAD (321). Faktura VYDANÁ je ta, kterou jsi vystavila ty (FAV, 311).
@betelgeuzz jasně ale těch firem je x
@nina2022 a kdo ti ty faktury posílá?
@nina2022 ty děláš pro nějakou účetní firmu, která zpracovává účetnictví pro více firem?
@zuzineckah brigáda zadávání faktur, účtenek (např. od benzínové pumpy) od mnoha firem do systému a nějak jsem se v tom ztratila 🙁🫤
@zuzineckah brigáda zadávání faktur, účtenek (např. od benzínové pumpy) od mnoha firem do systému a nějak jsem se v tom ztratila 🙁🫤
@nina2022 to jo, ale chápu to správně, že to není pro jednu firmu, ale pro vícero firem?
@zuzineckah ano
@zuzineckah systém mi ukáže fa, a já mám rozhodnout zda je přijata nebo vydana
@nina2022 jakože někdo už to předtím nasází do systému?
@zuzineckah jen skeny fa a já mám do systému vyplnit info z fa - dodavatel, částka, jak bylo placeno...
@nina2022 jenže pro jednu firmu to může být fa přijatá a pro druhou vydaná. Jen z faktury to nepoznáš, pokud ti neřeknou, ke kterému zákazníkovi patří.
@betelgeuzz No, pokud se ti stane, že zrovna ty 2 firmy, pro které děláš účetnictví si budou něco fakturovat mezi sebou, tak jo, ale jinak člověk ví, pro které firmy pracuje, ne?
@nina2022 pokud zpracováváte vícero firem, tak bys měla mít nějakou složku nebo něco podle jednotlivých firem. Bez toho to nemáš šanci poznat
@j.a.n.i tak pokud je tam brigádně, tak jsou to pro ni všechno neznámé firmy. Pamatuji si sebe, když jsem nastoupila, názvy firem mi nic neříkaly. Dnes mi řeknou do telefonu příjmení a už mám lidi spojený s firmou, co firma dělá apod.
@betelgeuzz I tak muze ci spis musi mit na stole jejich seznam.
@j.a.n.i jenže to vypadá, že nic takovýho nemá, jinak by se neptala.
@betelgeuzz pak se musi ptat jinde, nez na diskuzi...
@j.a.n.i ta to napiš jí, ne mně 🙂
Tak základem je že musíš vědět pro koho uctujes. Pro každou firmu je daná firma buď dodavatel nebo odběratel. Pak to poznáš prostě podle názvu firem, to už ale musíš mít základní info jaké firmy jsou pro jakou firmu. Měli by tě zaucit ve firmě. Pak už tu to je jasný. A v předmětu faktury je co? I toho je nutné si všímat.
Na přijatých je tvoje firma jako odběratel, na fakturách vydaných je jako dodavatel.