Maminky, potřebovala bych poradit: Má nárok tatínek na paragraf nebo ošetřování na dvouleté dítě, když maminka byla v porodnici?? A popřípadně kdo ho vystaví - porodnice, dětská doktorka nebo gynekolog?
Předem moc děkuji za odpověď.
Jestli v poslední době neproběhla změna, tak pokud je maminka se starším dítětem na mateřské a jde do porodnice, tak tatínek paragraf dostane. Ale paragraf se nevystavuje na dítě, ale na maminku, je tam na to kolonka, nevím přesně, ale něco jako "osoba, která o dítě běžně pečuje" Měly by ho vystavit v porodnici a pak obvoďák. V létě jsem měla něco s nohou a nemohla jsem chodit a manžel dostal paragraf od mé obvoďačky, a to jsem byla doma, takže při hospitalizaci by to snad neměl být problém. Zítra nastupuju do špitálu, tak doufám, že to tak opravdu platí 😅
Holky my to tak pred rokem v lete resili a slo to 😉 . Manzel dostal paragraf na me,kdyz jsem lezela v nemocnici 😉 Pak jsem mela jeste anginu a navazovalo na to osetrovani od obvodniho lekare,takze giselka pise pravdu 🙂 Urcite to tak jde a i v nemocnici me to vypsali hned 😉
Ano, dostane, na požádání vystaví porodnice.
Zeptám se jak negramot, ale co je to "paragraf" - tzn., že dostává dávky, jako by byl na nemocenské on? 😅 Díky za vysvětlení.
pri paragrafu dostava tatinek 100% mzdy po max. 7 dni kdy pecuje o dite kdyz nemuze matka - me to vystavila obvodacka , kdyz bylo malemu 3 tydny a ja mela zanet ucha...
Takže když jdu rodit, tak má manžel právo na paragraf na první dítě? A ten mně vystaví v porodnici?
U nás v porodnici to měli napsaný i na dveřích porodního sálu - musí se o to říct hned a určitě má nárok, když se musí starat o první dítě, i kdyby to dítě mělo pět let, přece ho nenechá sám doma 😀
Prostě přijet a hned říct a oni vydají 😵
Zatím právo určitě má. Otázkou je, co vymyslí naše úžasná vláda po novém roce. Oni přece myslí především na rodiny s dětmi - jak život co nejvíce zkomplikovat. Jinak paragraf si zatím může vzít kdokoliv - třeba i babička, nebo sousedka 😉
Dostal by, ale nevyplatí se to finančně. Lepší je si "holt" vyplácat dovolenou. Víc určitě řekne někdo, kdo se zabývá mzdovým účetnictvím.
devcata,jsem s mladsi dcerou na RD,je nemocna,starsi onemocnela take.pry se automaticky musim starat o obe deti ja a otec na paragraf pravo nema (jen v pripade nemoci matky).je to tak?????
verusky - tak tam snad není důvod pro paragraf otce, ne? Ten paragraf je jen, pokud se matka z nějakého (zdravotního) důvodu nemůže postarat, tzn. je v nemocnici/porodnici/nemocná-neschopná se starat...pokud jsou nemocný děti, tak se snad samozřejmě postará matka, která koneckonců za tímto účelem pobírá rodičovskou dovolenou😉
Pokud onemocní matka na mateřské dovolené ( rodičovské) a to i v případě, že je v porodnici, má otec nárok na tzv. ošetřovačku. Vypíše mu ji ošetřující lékař ženy. Platí to sociálka a jedná se o 9 placených kalendářních dnů 🙂 Řešila jsem to v červenci, kdy jsem dostala těžkou mononukleozu a manžel se staral o malou.
Ladybugie a to manžel dostal 100% platu nebo mu to počítali jako nemocenskou?
Ahojky, my to taky měli už několikrát, je to lepší napsat od obvoďáka maminy, jsou s tím pak hrozný starosti s ukončováním. Je to na těch 9 dní, pak by musel aspoň na jeden den do práce a pak může znova. Vyplácí to sociálka a je to jako nemocenská, 100% platu určitě ne. Tak držím palce všem, ať je co nejméně třeba 🙂 😉
chtěla bych se znova zeptat. Ano budu na mateřské dovolené, ale s tím minkem v bříšku ne se starším dítětem🙂, kterému bude 5 , ale bude to oprázdninách, kdy nefunguje školka.....Má otec na paragraf během mého pobytu v porodnici nárok a kdo a na koho ho vypisuje?
Ahoj, obnovim, pokud mohu.. rada bych se zeptala, zda by dostal manzel paragraf na starsi dite, kdyz budu v porodnici? je teda pravda, ze u porodu bude pritomen.. a je osetrovne stale tech 9dni vcetne vikendu? a jak je to s ukoncenim, kdyz osetrovne vystavi porodnice-musi jej opet ukoncit?
ano má 🙂