Dluhy a předmanželská smlouva. Lze to ošetřit před svatbou?

moudra_sova1
30. črc 2019

Ptám se za kamarádku. Jde ošetřit aby dluhy jejiho chlapa nespadly i na ni v případě ze se vezmou? Nebo má radeji počkat?

barulina
30. črc 2019

Dluhy nabyl pred manzelstvim, tak jsou jeho. Ale klidne bych to jeste oswfovala predmanzelskpunsmloubou

barulina
30. črc 2019

Pisu jak vul. Osefovala predm. Smlouvou

janule1940
30. črc 2019

@barulina No, tím už si úplně nejsem jistá, docházelo k velkým změnám s novým občanským zákoníkem. A předmanželská smlouva nevyřeší dluhy, které nadělá pak během manželství. Když jsem to řešila já u notáře, v podstatě jsem pochopila, že je mi v tomhle ohledu předmanželská smlouva na nic,. Ale chce to odpověď někoho, kdo v tom dělá a zná praxi v NOZ.

moudra_sova1
autor
30. črc 2019

@janule1940 díky za odpověď. On má dluhy, ktere se snazi splácet a ted je v pohodě. jen majo oba strach aby ještě nevyplulo z minulostí ( byl blbej a mladej a k tomu velká láska)

berenika39
30. črc 2019

Svatba až po vyřešení dluhů? jinak je to velké peklo.

dolve
30. črc 2019

Tohle bude muset vyřešit s právníkem, pokud se budou chtít brát. Oddělit si SJM, aby byla krytá. Musím ale říct, že mám ve svém okolí i případ, kdy si majetky oddělili a stejně exekutor naběhll i na majetek manželky, i když nesměl. Lítání kolem toho neskutečný, ochota nula a hlavně všechno zdlouhavý. A řešit něco se zablokovaným účtem několik měsíců, kdy se prakticky ani nedostala ke svým penězům...no nevim jestli by bylo lepší dluhy nejdříve vyřešit a pak se brát 😒

nita1984
30. črc 2019

Rozhodně rozdělení SJM, ideálně svatba až po vyřešení dluhů. Jinak peklo na peklo.

anita003
30. črc 2019

No, exekutor se neptá, ať už jsou manželé nebo ne ( nebo to tak bylo aspoň před lety )... Pokud žijí ve společné domácnosti, tak zabaví cokoli cenného a až zpětně musí majitelé dokládat, že daná věc nepatří dlužníkovi... Takže je jedno, jestli jsou svoji... (max by mohl být rozdíl, že manželce by teoreticky mohli taky obstavit účty, ale tím si nejsem jistá)

pink_unicorn
31. črc 2019

Vzdycky jsem si myslela, ze dluh vznikly pred manzelstvim se nemuze vztahovat na toho druheho, ale asi uz je ti jinak. Muj bracha se predloni ozenil a hned ten mesic mu prislo oznameni o exekuci a obstaveni jeho platu (ona byla na RD), protoze ona mela dluhy, ktere mu nepriznala.

nita1984
31. črc 2019

@pink_unicorn bohužel, to už hodně dávno neplatí.

nita1984
31. črc 2019

@anita003 je velký rozdíl, jestli jsou nebo nejsou manželé.

konidana
31. črc 2019

@moudra_sova1 rozdělení SJM, ve smlouvě u notáře si se specifikuje co je čí

anita003
31. črc 2019

@nita1984 aha, žila jsem v představě stejně jako uživatelka výše, že dluhy před manželstvím jsou jen jeho a tím, že se ožení, nebude mít manželka automaticky to břemeno taky na sobě... Tak díky za osvětlení...

konidana
31. črc 2019

@anita003 nebude mít na sobě jeho dluhy, ale platit je musí ze společného jmění manželů pokud nemají notařsky rozdělení SJM.

konidana
31. črc 2019

@anita003 asi by to melo byt jak píšeš, ale exekutor se neptá. Bere všechno. To rozdělení sjm by mohlo pomoct.

jancabr
31. črc 2019

Máme předmanželskou smlouvu, že nám vůbec nevzniká SJM. Jsme oba podnikatelé. Majetek i dluhy nabyté před manželstvím jsou každého z nás. Společné soužití máme dále ošetřeno tak, že zisky a dluhy z našich podnikání jsou zase jen problém každého z nás.

konidana
31. črc 2019

@jancabr jo, pak pokud jsou, tak je dobré nějak ošetřit nemovitosti a auta. To je asi nejdražší co mne napadá
@moudra_sova1

konidana
31. črc 2019

@jancabr a to ze nevzniká sjm se pak dá aplikovat i na koupi právě aut či nemovitostí v průběhu manželství? Ze koupí jeden a je to jen jeho? A co jiné spotřebiče?

renatahornickova
31. črc 2019

Zvolila bych insolvenci myslím že je to vhodné řešení pokud neví zda někde něco ještě nemá

jancabr
31. črc 2019

@konidana jediné, co by mohlo být společné podle naší smlouvy, je běžné vybavení společné domácnosti. Tím pádem i nádobí, spotřebiče apod.

barulina
31. črc 2019

@janule1940 dobre. Ale tohle je pred manzelstvim. Tedy to neni ve spolecnsm jmeni. A to pokud vim se neupravovalo

re_barbora
31. črc 2019

Mame s manzelem notarsky zapis a oddelene SJM, nicmene exekutori nemaj povinost to zjistovat, takze ucet klidne muzou zablokovat a pak je to teda na dlouho.. ja to resim uz od ledna..

kaja2016
29. zář 2019

@moudra_sova1 Je lepsi to pojsitit predmanzelskou smliuvou a zaplatit si verejne vyveseni v registru - bez toho to nema cenu. A druhak , at si uvedomi, ze ani predmanzelska smlouva nerozdeli to, co budou mit doma - obrazy, sperky, elektronika atd. Tzn.pokud by doslo na exekuci, tak si to nekam prestehovat.

shadilay
25. únor 2020

Popravdě, nejlepší by bylo poradit se přímo s právníkem, který se zaměřuje na rodinné právo (např. https://www.cikr.cz/sluzby/rodinne-pravo/), jak tomu ve skutečnosti je a co se s tím dá dělat. Oddělit, zúžit etc. - jo, ale nemusí to pomoct.