Dětský prodej limonády. Co je pro to třeba udělat?

ladyhacek
26. kvě 2024

Ahoj syn (9 let) viděl na youtube jak dítě prodává limonádu, což vím, že dělají amerisk děti, nebo zahraniční. Chtěl by v létě taky prodávat citronádu aby si vidělal na telefon a chce si už i šetřit na dům auto (no jsem na něho pyšní) Ale nevím zda to tady vůbec jde? Daně, povolení... kde si cosi - je mi jasné, že by si neučtoval moc jen aby měl radost a něco málo (telefon mu máme v plánu pořídit, ale jsem rádi že se chce snažit sám)
Nevíte někdo zda to lze? Aby prodávál limonádu? Je k tomu něco potřeba kdybych to vzala na sebe, Musím mít asi živnostňák že? A z výdělku něoc odvést??
Tohle zase jak úplně nechci 😀
Ale ta myšlenka mi přišla hrozně hezká.

konidana
26. kvě 2024

@ladyhacek tak napr prebytky ze zahradek muzes prodavat bez niceho. Pokud se bude jednat o vydelek do... XX kc ( a ted nevim jaka je hranice), tak by to melo jit. Tak proc by nemohl prodavat vlastni limonadu? Ale nevim jak to je dnes, ja v devadesatkach prodavala nase hrusky ze zahrady , bylo mi asi 12r.

1pomnenka
26. kvě 2024

Určitě lze bez ŽL jako výměnný obchod. Jak to bude za peníze, věř tomu, že se najde nějaký závistivý blbec, který zavolá na hygienu a bude z toho průšvih a pokuta. Já bych do toho nešla.

anonymous_ka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
ladyhacek
autor
26. kvě 2024

@anonymous_ka tak jsme na vesnici, věřím, že za malý peníz by si sousedé koupili, ale jak @1pomnenka mám strach kvůli případné pokutě. Blbec se najde vždycky.

konidana
26. kvě 2024

@ladyhacek hmm to piti je blby kvuli hygiene, to je fakt. Jako nekde na soukrome akci pro velkou partu lidi (znamych a kamaradu) v pohode, ale jinak nevim , no.

j.a.n.i
26. kvě 2024

@konidana Nojo, ale je sakra rozdíl jestli prodáváš přebytky jablek nebo z nich stvořil mošt... A je bez problému, B si koledujes o pořádný problém.

radecka1
26. kvě 2024

@ladyhacek Nechala bych ho to zkusit. Taky si bohužel myslím, že nic moc neprodá a za chvilku ho to přestane bavit. Nějak si nedokážu představit, že někdo udává malé dítě. Stejně to nejspíš zaplatí příbuzní/známí. Nejspíš bude mít jen nějaký stoleček a každý uvidí, že to kupuje od dítěte.

j.a.n.i
26. kvě 2024

@ladyhacek To ať raději sousedům nabídne, že jim dojede na nákup nebo poseka zahradu...

radecka1
26. kvě 2024

@j.a.n.i To máš asi pravdu a spíš si tím něco opravdu vydělá.

j.a.n.i
26. kvě 2024

@radecka1 I když je fakt, že v 9 by sám neměl ani na tom kole... ale zas na vesnici se to moc neřeší.

sigyn
26. kvě 2024

Bráno dle práva - nezletilý nesmí oficiálně pracovat, pokud byste to brala na sebe, tak ho zase nesmíte zaměstnávat, nemluvě o tom, že než byste vyřídila vše potřebné, budete tak hluboko v mínusu, že bude levnější telefon koupit
Bráno dle lidskosti - nikdo to řešit nebude, ale ani výdělek nebude bůhvíjaký, spíše pár korun, co kdo dá z lítosti
Jak tu někdo píše, je lepší zkusit nabídnout výpomoc a nebo prostě jako všichni ostatní - šetřit z narozenin a svátků. Všechno nemusí být hned.

konidana
26. kvě 2024

@sigyn ok nesmis ho zamestnavat, ale jsk to funguje, kdyz proste clenove rodiny pomahaji jednomu rodici co je osvc? Druhy partner pomahat muze? Deti nesmi? Tvl. To by tatinkovi pomalu nemohly nosit ani obed, to je prece kuryrni sluzba, ani zamest dilnu, to je zas uklidova sluzba😂

j.a.n.i
26. kvě 2024

@konidana Tak zas to nepřeháněj, oběd mu donést samozřejmě mohou, to je běžná rodinná činnost, ale rozvážet obědy všem zaměstnancům už ne.

sigyn
26. kvě 2024

@konidana Oficiálně pomáhat nemůžou, neoficiálně ano. Jiné je to při nakládání s jídlem, kdy se řeší hygiena apod. Reálné by se něco takového řešilo až ve chvíli, kdyby nastal nějaký průšvih.

berenika39
26. kvě 2024

Je fajn, že se snaží a má nápad. Ale mám dojem, že ta rizika jsou dost velká - hygiena? V čem by to prodával? Z čeho by to prodával? Kde by to vyráběl? V jakých podmínkách? https://www.vyzivaspol.cz/obecne-zavazne-pozada...

radecka1
26. kvě 2024

@berenika39 nedokážu si představit, že devítileté dítě prodává tak dlouho, až na něj přijde hygiena. Ty 2 džbánky, co prodá, než ho to přestane bavit, nikdo nebude řešit. Nevěřím, že by to vydržel déle než týden. Tak rychlá hygiena nikdy nebude. Podle popisu si myslím, že to bude business s kartonovým nápisem a jedním džbánkem limonády. Ne nákup a prodej v regulérním stánku, kde by makal za celou rodinu.

martt
26. kvě 2024

@ladyhacek Myšlenka to je pěkná, ale pokud by se našel někdo kdo by to nahlásil byl by velký problém s hygienou. Protože pokud by jsi to chtěla na ŽL musela by jsi doložit jak a v čem budeš vyrábět limonádu, v čem bude uskladněná. Jak budeš prodávat a pod. Dali by jste do toho více než by se syn vydělal.

berenika39
26. kvě 2024

@radecka1 Jasně, tomu rozumím, ale problém může vyrobit úplně stejně, jako kdyby prodával ofiko. Co když někomu něco bude, myslím z té limonády? Malá pravděpodobnost, ale je tam. I ten džbánek může být problém, i to, kam to bude lít...

martt
26. kvě 2024

@radecka1 Věř , že hygiena dokáže být velmi rychlá když chce. A může to řešit i zpětně. Někdo to vyfotí , koupi si limonádu a odnese ji na hygienu. Lidé jsou různí a někteří jsou dost zlí.

radecka1
26. kvě 2024

Moje dítě prodávalo na dovolené malované kamínky (což je tedy něco jiného), ale nejvíc to stalo nás (rodinu a kamarády). Myslím, že cizí si koupil jen jeden a to jim ještě spíš dsl jen drobné, co mu zbyly z nákupu, kamínek si ani nevzal. Myslím si, že tady to bude něco podobného. U nás na vesnici by si taky koupily paní sousedky, teta apod a za dva dny ho to přestane bavit.

moudivlacek
26. kvě 2024

@radecka1 tady u té limonády je problém hl. hygieny, jako kdyby prodával nakoupená balená pitíčka, byť to taky nejde, ale u té domácí, zda jsem to pochopila dobře, je to fakt risk
@ladyhacek nešlo by třeba ve škole na zahradě, v dětské skupině? vím, že u nás ve školce/škole takto děti prodávaly rodičům, nakoupily u Vietnamce, udělaly cenu a v rámci nějaké zahradní slavnosti si otevřely stánek, tam je to bezpečné, nebo jaký měl plán, před vraty vašeho domu? nebo na nějaké rodinné oslavě příbuzným :D chápu tu touhu, ale bohužel to není tak jednoduché...

merope
26. kvě 2024

@konidana Hele, teď měli v Americe fakt brutální problém, že manažer restaurace je muž-samoživitel, takže děcka tam jsou v podstatě non-stop s ním, když nejsou ve škole (protože kde jinde by byly) a tak je bavilo tam pomáhat. Někdo je nahlásil a byl z toho fakt mega průšvih.

prejeta_zaba
26. kvě 2024

Nepřeháněla bych to s nějakými daněmi a americkým snem...popravdě, kdo to v dětství nezkusil, ať se přihlásí. 😀 Reálně prostě udělá šťávu, dostane od sousedů pár dvacek a bude. 🤷‍♀️ Můžete mu třeba na přilepšenou pozvat známé nebo dát po ulici plakáty, ať o tom ví víc lidí, ale opravdu bych to nijak nehrotila. Jejda, děti si hrají, jestli se najde nějaký hnidopich, pošli ho do háje. 🙄 Vím, že některé děti ještě prodávají ty malované kamínky nebo nějaké výrobky, to by se taky dalo přidat.

radecka1
26. kvě 2024

Taky by mohl dostat 2 roky až 8 let odnětí svobody, pokud by způsobil neoprávněným podnikáním škodu velkého rozsahu. Třeba bude nějaké tetičce z jeho šťávy špatně. 🤦

martinka_33
Autor odpověď smazal
Zobraz
martinka_33
26. kvě 2024

@merope vietnamci u nas vyrustaji ve vecerkach, co jsem si tak vsimla... Na jedne strane detska prace prusvih je, na te druhe ale kdyz nemas hlidani, tak s tebou dite proste v praci je a zakaz mu pomahat kdyz chce.

galatea_a
27. kvě 2024

@merope To je zajímavej případ. Jak to dopadlo?

konidana
27. kvě 2024

@martinka_33 jj to jsem ted chtela napsat. Ve vecerkach cely rodinym deti furt od mimin a skolaci taky. A jak pises, dite mas s sebou protoze ho nemas kde nechat a ono to chce pomahat,...

martinka_33
27. kvě 2024

@konidana kolegyne svobodna mama vozi kluka vlakem nebo ho ma v pokladne, proste nema to jak jinak udelat, kdyz nema hlidani ☹ Chuve by dala vic nez vydela.

adelisss
27. kvě 2024

U nás je každý rok školní jarmark, kde děcka prodávají za pár korun své výrobky... Někdy výdělek jde i na charitu. A nikdy nikdo neřešil nějaký ŽL a to tam prodávají i perníčky třeba. Ale místo vám neřeknu, kdyby to náhodou chtěl někdo nahlásit :D