Jsem rok sama, od prosince rozvedená a chtěla bych se z osobních důvodů vrátit k svému příjmení. Zajímá mě, kde žádat o změnu, kolik se za to platí a tak. Kolik stojí občanka, samotná změna příjmení...
Tam jsem včera byla, nebyli tam...ale neví někdo, kolik se platí? A jestli se pak platí např. na bytovém družstvu změna, v bance a tak okolo?
tyhle změny se asi neplatí...já si byla po svatbě měnit příjmení v bance,knihovně, na pojistkách, atd. a neplatila jsem nic 😉
Tak už jsem všechno změnila. Bylo to rychlé...do 3 dnů jsem to měla hotové, platila jsem 100kč, protože to bylo po 1 rozvodu zpět k rodnému příjmení...jinak je to za 1000. Občanku jsem taky neplatila, ale na byťáku mě skásli o 250! Do 2 dnů jsem to měla všechno přehlášené, sice jsem lítala jak blázen, do toho kluk první třída, ale už je to konečně o.k. a já jsem konečně taky v pohodě, cítím se takhle fakt líp 😉
Hlavní dík patří paní na matrice - ochotná a moc vstřícná 🙂
chtěla bych vedet jestli o rodne prijmeni muze zažádat i vdova.Nebude tam problém s vdovskym důchodem?dekuji
žádá se na matrice - budou chtít doložit papír o rozvodu s vyznačením právní moci, a když už je to rok, tak to bude i zpoplatněné - do jednoho měsíce od rozvodu stačí jen oznámení, že bereš zpět své příjmení za svobodna a je to bezplatně, takhle už se platí, zkus si zajít na matriku, stejně tam budeš muset nést písemně napsanou žádost...tak tam ti už řeknou