Dobrý den, jsem tu první den, tak zatim moc nevím, jak to tu chodí a snad pokládám otázku sem dobre. Pokud ne, tak se omlouvám předem. Mam za sebou krušné období. Kdy jsem neměla, kde bydlet. Tim padem vznikl problém, kde se dalo. Bez prace a na úřadě jsem nebyla vedena. Ted se snažím vse dat dohromady a začít normálně žít uz diky tomu, že čekám miminko a jsem ve 30tt. Moje otázka zní, abych mohla pobírat rodicak, co vse je třeba? Na materskou narok nemám. Mam zajít na úřad prace, tam se registrovat a říct, že jsem těhotná? Prosim poradil by mi někdo? Nebo se to vyřizuje jinde? Moc Vám děkuji za každou radu. Mějte hezky den.
@nikjean chapes dobre a pojištění jsem neplatila, mam tam dluh za ten rok, to budu resit příští týden na pojišťovně...
@hopesandwishes Ačkoliv je to článek staršího data, kromě výše příspěvku se nic nezměnilo a je zde popsané, jak podat žádost a co je třeba mít vyřízeno - https://www.euro.cz/byznys/rodicovky-prispevek-...
@nikjean děkuju
@hopesandwishes z jakého důvodu si se nenahlásila na úřad práce? já to prostě v dospělosti nechápu, tuhle nezodpovědnost, stát za nás platí pojištění, když dodržujeme nějaká pravidla a někdo si dobrovolně udělá dluh. Nic ve zlém, opravdu, jen mě to u dospělého prostě zaráží
@hopesandwishes Nahlas se jeste tento tyden na up, tim budes mit zaplacene zdravotni za cervenec, dluh bude o kousek menší. Jinak pro narok na rodicak to vliv nema.
@adula000 to je v poradku, klidne i ve zlem, dneska bych taky udělala vse jinak, moje blbost
@j.a.n.i dobre děkuji
@hopesandwishes Abys pobírala rodičák, po porodu si zajdeš na sociálku, vyplníš žádost o rodičák, k tomu musíš mít občanku a rodný list dítěte.
Chápu to správně, že tedy nepracuješ a zároveň nejsi vedená na úřadu práce, takže si hradíš zdravotní pojištění sama?
Příspěvky na dítě, včetně rodičovského příspěvku se řeší na úřadu práce.