Ahoj, videla som podobnu otazku v diskusii, ale u nas je to trosku inak: matka Slovenka, prechodny pobyt v CR, zijem tu uz 6 rokov. Otec Cech. Zaujima ma: 1) moze dieta dostat dvojite obcianstvo? 2) mozem podla nejakeho noveho zakona mat aj ja dvojite obcianstvo? (do nedavna to nebolo mozne, ale vraj sa to zmenilo..) 3) ak dieta bude mat CZ obcianstvo a priezvisko po otcovi, mozem si ho nechat zapisat do SK obcanky? alebo 4) ak dieta bude moct mat CZ-SK obcianstvo, mozeme si ho teda obaja zapisat do vlastnej obcianky? S partnerom nie sme zobrati, takze bude mat priezviko po nom, trvaly pobyt bude mat dieta v CR, ja zatial stale mam SK ale tu mam prechodny.. nie som si ista, na co vsetko mam teda mysliet dopredu a co vsetko treba vybavit? Rodny list bude CR a predpokladam, ze ten netreba ziadat aj u SK ambasady? Alebo v pripade dvojiteho obcianstava treba aj na SK ambasadu zajst? trosku mame mix, tak fakt neviem.... diky za akukolvek radu 🙂
@kaccistar
1. ano
2. netusim, ale podla mna to na SVK nejde, iba ak by si mala narok na obcianstvo po rodicoch\
3. v obcianke nie je dieta zapisane - v ceskej ani slovenskej
slovensky RL dostanes cez ambasadu alebo ak na SVK zajdes na akukolvek matriku, vzdy to aj tak vybavuje zvlastna matrika v BA
ako doklad o obcianstve nebude mat dieta nic, pokial mu nevybavis pas na SVK alebo obcianku v CR
suhlasim s bajana so vsetkymi bodmi, ale dvojite obcianstvo ti sr neuzna, je to podla mojich info stále bloknute kvoli madarom. ak zijete v cr, isla by som na c. obcianstvo a bude to mat jednoduchsie..
a aku vyhodu ma dvojite obcianstvo? resp. byt obcanom cr v porovnani s trvalym pobytom?
Ahoj.Ja som rodila v roku 2012.Maly ma ceske obcianstvo a cesky odny list a na ambasade v Prahe som mu vybavila este slovensky rodny list.Pas ma normalne cesky.Na cuzineckej policii som ho nehlasila ako to pisal niekto nadomnou.Daj si velky pozor na zdravotnu poistovnu....hlavne ak mas vseobecnu.Aby Ti dietatko po porode prihlasili.A ak budes mat slovensky rodny list vybaveny mozes ziadat o porodne na Slovensku 🙂
Ahoj ja jsem ceska, manzel slovak, dcera 2014 ma jen ceske obcanstvi, o slovenske jsme nezadali, stejne budeme bydlet tu. Rodny list vystavili normalne na matrice v miste porodnice, pojistovnu ma po mne, pas jsme vyrizovala na obecnim uradu u nas, s tim cestuje na slovensko. Manzel si pred rokem pozadal o ceske obcanstvi, pokud ho dostane bude mit dvojite, od roku 2014 to uz jde. K tomu je potreba milion papiru, da se to dohledat na internetu a na vyrizeni si opravdu davaji cas. My uz zadost mame podanou od 4.8.2014!
@bajana @zmrzlinka dakujem velmi pekne!
@luciamala1979 to si nie som uplne ista, ci ma nejaku vyhodu, ale trosku si neviem rady s tym, ze mam stale trvaly pobyt na SK, aj ked tu uz zijem 6 rokov, mam tu byt a uplne vsetko.. chcela by som teda trvaly pobyt v CR, ale tam zase som sa docitala, ze musim odovzdat obciansky preukaz, takze by som fungovala iba s pasom. CR obcianstvo som nezvazovala, ale vyzera to tak, ze kedze v CR urcite zostanem a mimi bude CZ obcan, asi tiez aj ja poziadam, nech tu uz mam vsetko a bohuzial mi z SK nezostane uz asi nic.. ale asi to bude najjendoduchsie 😖
@zmrzlinka ..a byva nejaky problem s VZP a prihlasenim? tak ked nad tym premyslam, partnerove deti su v OZP a partner je tiez VZP. VZP nic specialne neprinasa, kludne mimi prihlasim aj niekam inam, ak VZP nie je schopne..
@plamenka84 dakujem za super zhrnutie!! tak asi urobim uplne to iste! 🙂 🙂 🙂 a uvidim s tym mojim dvojitym obcianstvom.. 😉
@kaccistar zavolej na konzulat. kamaradla tohle resila a není povinnost odevzdávat při trvalem pobytu v CR slovensky OP, resp. rusit pobyt na Slovensku, ma oba doklady. Ale je to uz nejaka doba, nevim, zda se něco nezmenilo. Jinak bys mohla mit trvaly pobyt i tady i na Slovensku.
Pojistovna je vždy podle matky, ve VZP ti staci formular, zmenit muzes myslim 1x do roka. Ale to je nejlepe kontaktovat pojišťovnu.
Urcite je dobře, ze se ptas, ale mne by asi první napadlo kontaktovat prislusne urady, co je k tomu potřeba a jake jsou aktualni podminky🙂
@linee tiez dakujem za informacie. No popravde ma fakt ani nenapadlo, ze by mi s tym ambasada vedela pomoct, pretoze mam taky pocit, ze nikoho nezaujima, kde ja pobyvam a co robim, ale je fakt, ze to bude najjednoduchsie. Ale aj taky strucny prehlad a skusenosti, na co mam dat pozor ma urcite posunu spravnym smerom, takze som vdacna za akekolvek infosky. Ja to ostatne dopatram, len aby som vlastne vedela, kde mam zakat a na co nezabudnut. 🙂
S tim trvalyn pobytem tady a na slovensku je to tak, ze jak jsme koupili byt, manzel si normalne pozadal o trvaly pobyt na cizinecke policii a dostal takovy ruzovy prukaz, ktery vypada jako pas. Nasledne jsme chteli na slovensku zrusit trvaly pobyt u rodicu a tak jsme byli na urade, tam nam pani rikala, ze trvaly pobyt na SR si muze nechat, ma na nej narok i kdyz na slovensku nezije, stale je obcanem slovenske republiky a tim padem ma na nej narok a tedy i na slovenskou obcanku. Vsechno se to da dohledat na internetu, googlit ceske a slovenske obcanstvi, ambasada apod. To ceske obcanstvi tam ma spoustu podminek vcetne prokazovani trvaleho pobytu tu ... na to ze manzel tu zije 11let a 7let tu studoval meli jsme treba problem tuto dobu dokladat .... pak jsme to resili s pani na krajskym urade v brne, ktera byla velmi ochotna a u ktere jsme spadove se zadosti patrili ... pekna byrokracie!
@kaccistar ano, s tym op je to pravda, podmienkpu je trvaly pobyt na svk, ked ho zmenis ostavas obcanom ale op preukaz - by si mala odovzdat 🙂
@plamenka84 legislativne nie je mozne mat dva trvale pobyty. Ale toto uz je mimo temu zakladatelky
@luciamala1979 nam to pani na urade rikala jinak, a rikala to dost nastvane, protoze tam lidi s tim porad chodi, dve pojistovny ve dvou statech mit nesmis, ale v kazdym trvaly pobyt jo, on totiz prechodny pobyt u nas neexistuje.
@plamenka84 ja prechodny pobyt v cr mam, mam k tomu aj doklad, neviem ci sa chapeme ako neexistuje?
Ptali jsme se na to, rekli nam na urade ze neexistuje, ted mame trvaly v cr i sr, mame to primo z tech patricnych uradu, jen pisu svou zkusenost ... ale ze jsou v tom zmatky se ani nedivim a to by chteli statnim urednikum pridat! Za co? Nevim ...
@plamenka84 žiadne zmatky tu je to http://www.mvcr.cz/clanek/obcane-eu-a-jejich-ro...
@luciamala1979 no vidis jak si sikovna, tak to poslat jeste ten urednikum na urady at svou praci delaji poradne 😀 ... a o tech slovacich a jejich slavnych obcankach a trvalych pobytech zijicich trvale v cr nehodlajici se vratit zpet to nenajdes? Ze bych to videla cerny na bilym? Mne stacilo dat dohromady zadost pro manzela o statni obcanstvi a malem jsem z toho predcasne porodila ...
tu su tie o. preukazy http://www.zakonypreludi.sk/zz/2006-224
a tu trvaly pobythttp://www.zakonypreludi.sk/zz/1998-253
Podla mna dva trvale pobyty nie su mozne a ak zrusis trvaly pobyt na svk, ostavas sice obcanom ale op by si mala vrátit na miesto vydania /pretoze jednou z podmienok vydania op na svk je trvaly pobyt na svk, a tu prestanes splnat/. Pokial tak neurobíš, hrozi pokuta myslim cez 2000 Eur. Ale vela Slovakov si op napriek tomu necha u seba, viem to z praxe. Manzel odovzdal a ako doklad napr. pri soferovani auta pouziva doklad o trvalom pobyte, tak mu bolo povedane resp. pas..
@luciamala1979 myslim, ze to tak není. Je zakazane mit dva trvale pobyty na jednom uzemi, resp. v jednom state. Co se tyce trvalých pobytu ve vicero statech v ramci EU zadny zákon neupravuje. Je pravda, ze je to nejednoznacne i v zakone, co uvadis. Obecne v EU je to tak, ze pokud odcházíš do zahranici s cilem trvale tam zit a uz se do svého statu nevrátit, tak mas povinnost odhlásit se z TP a vrátit OP. Pokud nemas umysl v novem state zit a nebo plánuješ se jednou do sve vlasti vrátit, není tvou povinnosti toto udelat.
V pripade, ze bys zmenila obcanstvi, tak povinnost na vraceni OP vznika.
@linee nie, manzel nemenil obcianstvo, len si daval trvaly pobyt po 5 rokoch nepretrziteho prechodneho pobytu v Cr (klasika, kvoli dostupnosti skolky pre deti nasledne). Na ambasade musel nasledne odovzdat op, nakolko při zmene trvalého pobytu v cr uvadzal doterajsi trvaly pobyt, z kt. sa teda odhlasuje v SR. Možno to teda zákon presne neupravuje ze dva nemozeme mat ale.. jako potom vyplnit to tlacivo? Jako som pisala, podla mna to nie je legislativne spravne, mat dva. A je to aj nelogicke..
ale uz sme mimo temu, aby to zakladatelke nevadilo
@luciamala1979 nie, vobec mi to nevadi, prave ma to zaujima, ake su skusenosti v realite, pretoze zakon je jedna vec a uradnici druha 🙂 prave dva trvale pobyty by ani mne nevadili, aspon by som teda si nechala SK obcianstvo, ale nahlasila si tu trvaly pobyt.. ale je to fakt celkom podla mna komplikovane, tak sa asi aj tak casom budem musiet stat prisposobivym obcasnom z ceskou obcianskou, ale rozpravajuca po slovensky 😀 za tym si zatial stojim 😀 😀 😀
@kaccistar no ja som s VZP problem mala....porodila som 26.6. a k 30.6. my koncila zluva v praci a tym padom som bola nezamestana....v poistovni mi tvrdili,ze maleho poistia bez problemov a tri mesiace po tom som zistila,ze nie som poistena ani ja a ani maly.Su to klamari 😀 Treba si na nich davat pozor.
tak svk zákon to nepovolujeZákon o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR (č. 253/98Zz v znení neskorších predpisov dva trvalé pobyty v tom istom čase nepripúšťa. Ak občan získa povolenie k trvalému pobytu v Česku, je povinný požiadať o zrušenie trvalého pobytu na Slovensku.
V ceskych zakonoch to nie je resp. som to nenasla 😉
plus obciansky ..
Podľa § 10 ods. 1 písm. a) zákona č. 224/2006 Z. z. o občianskych preukazocha o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskoršíchpredpisov občiansky preukaz je neplatný ak občan ukončil trvalý pobyt na územíSlovenskej republiky a podľa § 11 ods. 1 písm. h) tohto zákona je občanpovinný odovzdať neodkladne občiansky preukaz príslušnému úradu, ak občanstratil štátne občianstvo alebo ukončil trvalý pobyt na území Slovenskejrepubliky.
1. Nemůže. Můj muž je že SVK a nejde to.
2. Myslím, že také ne.
3. Do OP se děti nezapisují.
@kaccistar doporucuji kontaktovat konzulat SR v Praze, zdeli ti aktualni platne informace. Jinak ano, dvoji obcanstvi je urcite mozne, nezapomen po porodu do 15 dni hlasit dite na cizinecke policii. SK rodny list zaridis přes konzulat v Praze, posila se na zvlastni matriku v Bratislave (tyka se i rodneho listu). Ale na ambasade vse vysvetli. Popripade se podivej sem:
https://www.modrykonik.cz/forum/paragrafy/slovenky-v-cechach-porodne-materska-rodicovska-2/
najdes zde i informace o materske, rodicovske a další info...