Ahoj holky, vím, že to tu bylo milionkrát, ale ráda bych co nejaktuálnější info. Co přesně musím pro nové dítko vyběhat na úřadech? V porodnici dostanu rodný list, který doneseme na matriku. Pojišťovnu jsem slyšela, že dítě má automaticky tu, kterou á matka, pokud nechce jinak, je to tak? A všude se píše, že se musí na sociálku, co se tam vyřizuje? Jsem zaměstnaná, takže v práci si vyřídím žádost o pomoc v mateřství a musím ještě někam?
Děkuju moc, pokud některá ztratá chvilku s odpovědí 🙂
děkuju moc a jaký je rozdíl mezi mateřskou a rodičovským příspěvkem?
@lrg na mateřskou máš nárok, pokud jsi pracovala a vznikl ti na ni nárok, rodičovský příspěvek dostává každá. Já před otěhotněním nepracovala, takže hned po porodu jsem si zažádala o rodičovský příspěvek 🙂
@lrg Jestli nejste manželé a otec má být uvedený v rodným listu, tak zajít ještě před porodem na matriku kvůli prohlášení o otcovství a příjmení dítěte.
Rodný list dítěte dostanete až po porodu na matrice, některý matriky posílají rodný list domů.
Pojišťovnu má dítě automaticky stejnou jako matka, ale stejně se tam s rodným listem musí zajít a dítě zaregistrovat. Pokud budete chtít změnit pojišťovnu dítěte, tak to jde kdykoliv během roku a bude to platit od 1.1. následujícího roku.
Na sociálním odboru ÚP se žádá o rodičovský příspěvek. Když máš nárok na mateřskou, tak tu si musíš vyřídit ještě před porodem. Před porodem ještě domluvit pediatra pro miminko 🙂