Ahoj 🙂
Chteli bychom vycestovat s detmi na vikend do Vidne autem.
Syn ma 4r dcera 2,5r syn ma obcanku s jeste platnym datem ale fotkou uz dost vyrostl. Mate zkusenosti s kontrolou?
Je lepsi detem udelat obcanky nebo si deti zapsat do pasu ke me a ze bych pak vsude po EU mohla takhle cestovat s nimi?
Dekuji
My měnili op po roce. Za 2 roky nás nikdo nekontroloval, a to do zahraničí jezdíme každý týden, ale náhoda je blbec
Udělala bych nové OP
děti už se x let nedají zapsat do pasu... Jedinou kontrolu jsem ve Vídni a Rakousku obecně zažila na letišti. Pokud si si není jistá fotkou, nech udělat nové doklady. Naše děti mají od mala své pasy, protože lítáme i mimo EU.
Nechala jsem dětem udělat pasy, když byly miminka (asi 4 měsíce) a do těch 5 let na ně cestovali, nikdy nebyl problém, oni si teda byli pořád podobní 😄 Je teda fakt, že jsme nikdy necestovali mimo shengen, takže na letišti jsme doklady ukazovali jen při odbavení. Kdybychom někde měli projít i pasovou kontrolou, asi bych jim radši nechala udělat nové. Při cestování autem nás nikdy nikde nekontrolovali.
Děti se do pasu rodičů nezapisují, musejí mít vlastní doklad, občanku nebo pas.
@katynka1989 akorat dnes jsem si vyzvedla novou obcanku pro starsiho syna po roce delanou… deti se meni, pani rikala ze by to nemelo vadit ale je to jak u nas, zmenis se mela vy ses znovu vyfotit… 🙂 nahoda je blbec
@katynka1989 Je si na té fotce podobný? Pokud ano tak bych neřešila. Pokud moc ne tak bych nechala udělat novou občanku nebo pas. Nikdy v zahraničí nevíš, kdy vás mohou kontrolovat.
Tohle má každej stát jinak....Třeba tady ve Francii jsem nechala dětem dělat OP a pas, když jim bylo 2-3m. OP má platnost myslím 5 let a pas dokonce 10let. Nebo naopak teď nevím. Každopádně jsem se na to schválně ptala a změna vzhledu NENÍ důvod pro výměnu dokladu. Pouze změna adresy. Takže úplně klidně může jet skoro 10 lety dítě na doklad, kde má foto, když mu byly 2 měsíce. Teda musí jet, když jiný doklad nemá. A co vím, tak v ČR třeba hodně řeší právě tu změnu vzhledu. Tak doufám, že někdy v budoucnosti s tím u nás nebudem mít problémy.
Při cestování autem bych tu podobu asi tolik neřešila a nechala kdlině ještě tu starou OP. Skoro šestiletá dcera měla OP měněný kvůli stěhování v roce a jezdí na něj do teď. Teď ji propadne, tak bude mít nový, a když už tam půjdu, tak nechám předělat i mladším dětem, jelikož se chystáme letět. Jinak na rakouských hranicích momentálně kontrolují (jeli jsme před týdnem), ale kontrola probíhá stylem "Guten Tag, Covid Vakzine?" a je jim jedno, kdo jsi, hlavně že máš očkování, ani u dospělých nechtěli vidět OP (teda na našem hraničním přechodu a děti jim byly úplně jedno).
@misamisenka dekuji a jeste s nama chce jet osoba co neni ockovana ale kdyz bude mit test tak by to bylo v pohode? Nevite?
@katynka1989 to si presne nepamatuju, hledala jsem na strankach ministerstva zahranici a vim jen ty varianty relevantni pro nas (ja tri davky a chlap druhou vic nez pul roku zpatky a k tomu prodelani pred mesicem, kdyby nemel prodelani tak k tomu jeste test), ale o testech tam taky cosi bylo. Jo a lisi se jim pozadavky pro vstup do zeme a pozadavky pro vyuziti sluzeb. Pro vstup staci druha davka pred max 3/4 rokem, pro sluzby musi byt max pred pul rokem.
@jaja01k jakože 4 měsíční dítě na fotce je podobné 4-5 letému?? 😂 co to máš za děti?😂 to vám prošlo i na letišti???
Děti se do pasu už nepíší, musí mít vlastní občanku/pas.🙂