Hezky Novy rok preji.
Mam dotaz. Bydlime s muzem v pronajatem byte. Mame podnajemni smlouvu s panem, ktery byt nevlastni, ale ma smlouvu na neurcito. Vlastnikem je nejaka agentura. Dozvedeli jsme se, ze tady ale nejsme prihlaseni. Co muzeme delat a jak to resit? Muzeme mit problemy? Najem platime na ucet, mame radnou, platni smlouvu.
@amazonkajanik Je rozdíl nájemní smlouva a podnájemní smlouva. Tady je agenturu asi majitel, pán je nájemník a s nimi uzavřel podnájemní smlouvu, což je možné, ale musí k tomu mít souhlas majitele bytu.
Jak přihlášeni, co tím myslíš? Trvalý pobyt?
@hojda nahlasit agenture, ze tady nebydli jeden nybrz dva lidi.
@hojda no právě to jsem měla na mysli,aby ve smlouvě byl uveden jak majitel,tak nájemce. Pokud ne,je průšvih. Jestli je byt pronajiman bez vědomí majitele,nemuseli by mít právní ochranu v případě rozvazani smlouvy
Agentura pronajímá pronajímateli pánovi. Nemá li on ve smlouvě,že může poskytnout 3.strane,nesmí dále pronajímat. Majitel může nájemníkovi vypovědět smlouvu a vy jdete na ,,ulici". Vaše podnájemní smlouva je platná výhradně s podmínkou,že v nájemní smlouvě pana je možnost dále podnajimat.
Dále, pokud vznikne dluh nájemníkovi,je vymáhán nájemcem agenturou po pánovi,vy máte zřejmě neplatnou smlouvu,čili vy si můžete nadělat dluhu kolik chcete. Ve smlouvě co máte vy musí být že vám je být pronajmut nájemníkem se souhlasem pronajímatelem. Přiložena jeho nájemní smlouva,ve které musí být výslovný souhlas agentury že s tímto souhlasí. Pokud přestanete platit vám se nic nestane. Tím nenabadam,jen vysvětlují celou pointu s následky
@lucca35 Platime poctive kazdy mesic. Jenom jsem dostala strach abychom nedostali pokutu. Nebo jeste neco hur, treba zalobu. Kazdopadne, pro me pouceni do budoucna.
@amazonkajanik majitel tam být uveden nemusí, ale pronajímatel by měl mít souhlas, že může dále pronajímat a to by měli mít k dispozici i oni.
Chtějte od majitele souhlas s pronájmem.
nejdete o to, že vy bydlíte na černo, ale o to, že pán to načerno pronajímá, vám žádné pokuty nehrozí, jen jak psaly holky....nemáte moc jistotu jak to bude v budoucnu, což ale není zas takový problém, prostě co budete mít zaplacené odbydlíte, ale můžete se narychlo stěhovat, jestli nemáté děti, tak bych to jako problém neviděla
@amazonkajanik To nemusí být ve smlouvě, stačí jako příloha souhlas s pronájmem.
Nevim holky, ale radeji se rozhlizim po novem bydleni.
@hojda tak i tak,prostě mít souhlas. Ale po pár zkušenostech,raději mít všechno písemně a smluvně
No pokud pan nemá ve smlouvě, že může pronajímat dál a někdo to zjistí a nahlásí, můžete být taky ze dne na den na ulici a pokud jste platili kauci, nebyla bych si jistá, že ji dostanete nazpět. Pán bude asi dost vycuranej.
No,já bych řekla,že na černo vpodstatě bydlíte. Pokud nemáte v nájemní smlouvě,že majitel bytu je agentura v zastoupení toho a toho,tak nelze pronajímat cizí věc,bez ohledu na trvání smlouvy. To bych mohla poprosit známé,ať si vezmou byt,kde je podmínka bez dětí a bez zvířat, a pak aby ho pronajali mě 🤔