2 OČR po sobě a proplacení víkendů

susanitademacho
28. únor 2019

Ahoj,
doktor mi připravil pěkné nervy. Od 12.2. jsem na OČR s malým měl zánět průdušek až do dneška. Tj. od úterý do čtvrtka, což je 10 dní. Některé dny jsem přerušovala, resp. část dne jsem měla OČR a část dne jsem byla v práci, až jsem měla hlídání a tady vím, jaký je režim s proplácením - dostanu jen peníze od zaměstnavatele za tyto dny, zbytek dní mi proplatí sociálka.
Syn se ale v pondělí večer, kdy jsem byla na 1. OČR, osypal planými neštovicemi. Ten den jsem byla i u lékaře a ten mi prodloužil atb a tím OČR až do dneška, tj. čtvrtka. Říkala jsem si, že to nebudu hrotit a ve čtvrtek mi prostě napíše paragraf na další diagnózu, tedy neštovice. Byla jsem velice překvapena, když mi doktor sdělil, že k dnešku ukončuje 1. OČR a to druhé mi prý nemůže napsat, aby navazovalo, že by si sociálka mohla myslet, že děláme nějaké podvody a že by bylo vhodné, abych si pátek nějak zařídila hlídání a šla do práce (nebo aby mi uznali práci z domu) a že 2. OČR mi napíše až od soboty a zároveň ho rovnou ukončí k příští neděli. Zírala jsem jak puk, ale v tu chvíli jsem si říkala, že holt si asi vezmu sock day nebo dovolenou, někdo s ním doma být prostě musí.
Doma mi to ale vrtalo hlavou, neb 10. tý den 1. OČR nemám placený vůbec, přitom mám nárok na placené 2. OČR z neštovic. V diskuzích jsem našla, že pokud mi začíná OČR v sobotu, tak za víkend nedostanu peníze (kdybych ho měla od pátku, tak ano) a že pokud
v týdnu odpracuji všechny směny, nedostanu nic ani za ten další víkend. Jsou moje domněnky správné?
Já doufala, že se na tom víkendu aspoň trochu finančně zahojím a nebudu tolik tratná, ale podle mě to doktor má propočítaný a nechtěl, abych dostala za víkendy peníze, věděl, že v týdnu máme jarní prázdniny a bude hlídat manžel.

ahyt
28. únor 2019

Jsem lekarka a Vase myslenky jsou naprosto zcestne co se tyce lekare ,ze ma propocitane to,abyste nedostala penize za vikendy.Nam lékařům je toto zcela jedno😊My musime dodrzovat predpisy a kolik kdo dostane zaplaceno nas vubec nezajímá.Omlouvam se jednak za chyby pisu z mobilu a i za to ze ne ta poslední veta skoro rozesmala.

susanitademacho
autor
28. únor 2019

@ahyt kdyz ja uz s nim mela podobne zkusenosti, kdy mi nechtel napsat ukonceni ocr v nedeli, ackoliv ven syn mohl, dle jeho slov, az od pondeli a o mem zamestnani nic nevedel. Vy to takhle neresite a to je dobre, ale co pak tedy ten den, kdy kvuli jeho strachu z OSSZ me necha, at si zaridim volno jak chci a doma mam dite s 38 teplotou a 300 nestovicemi? To je v predpisech ze musi byt mezi jednotlivymi ocr na ruzne diagnozy den bez ocr?

lnk84
1. bře 2019

@susanitademacho Pokud vím, tak se paragraf proplaci jenom prvních 9dní, takže kdyby jste ho měla psaný vcelku,tak
by Vám ten druhý nemuseli uznat..

susanitademacho
autor
1. bře 2019

@lnk84 to me nenapadlo, ze by to mohli na socialce vzit takto... Moc Vám děkuji za reakci a odpověď.

alassel
1. bře 2019

Samozrejme ze OCR je jen na 9 dni. 10ty den musite nastoupit do prace a od 11teho dne mate zase OCR. Tak to proste je..

cajomilka
1. bře 2019

Mně doktorka v takovýchto případech nabízí řešení, že od 10. dne napíše nové OČR na druhou dceru, i když ta je zdravá. Sociálka toto nekontroluje. Ale pokud máte jedno dítě, tato možnost není a je to jak píše @alassel. To Vám ale Váš lékař nebo sestra měla říct.

caitlin7
1. bře 2019

@alassel OČR není jen na 9 dní, jen prvních 9 dní je placených

alassel
2. bře 2019

@caitlin7 tak jsem to myslela. 9-1-9 dni

j.a.n.i
2. dub 2019

@susanitademacho Neni, pokud se jedna o nezpochybnitelne jinou diagnozu, tak klidne mohou navazovat.