Změnilo se něco s třetím dítětem?

stastnamatka07
21. říj 2023

Ahojky, mám 2 děti (4,5r a 1,5r), třetí na cestě a zajímá mě, zda se něco u vás změnilo s třetím dítětem? První je syn, tak s tím to bylo složitější když přišlo na svět druhé dítě, druhá je dcera, ta je taková hodně starostlivá a miminka má ráda ale samozřejmě jí to také naruší ten maminkovský režim a mám strach z toho, co bude.
Prý ty dcery hodně s miminkem pomáhají, má někdo zkušenost ?

prejeta_zaba
21. říj 2023

Jistěže se změní, kor s tak malými dětmi. Máš prakticky 2 další batolata. Jsem úplně alergická na řeči "to je jedno, jestli 2 nebo 3". Budeš kmitat ještě víc a času mít mnohem míň, co chceš slyšet. 🤷‍♀️ Přibude nepořádku, hluku, požadavků, nevyspání a pořád budeš mít jenom ty dvě ruce, které máš. Jisteze to budeš muset zvládnout, ale že by to byla strašná pohoda, to ti nalhávat nebudu. Časem přibudou výdaje x3, něco po sobě zdědí, ale stejně všem budeš muset platit plno výdajů, což ale samozřejmě víš. Ale jo, nebudu ti to kazit, děti snad budou parťáci, vyhrají si brzy spolu, pro někoho je velká rodina naplněním a tímto se cítí kompletní.

rebe
21. říj 2023

U nás se změnilo všechno. Bylo to náročné, ale po dcerce jsme toužili všichni, konečně si všechno sedlo a naše rodina byla kompletní, všichni jsme se uklidnili a jsme šťastní. Ubylo i konfliktů mezi dětmi. A díky tomu, že hodně pozornosti věnovali miminku, mohla jsem zase já spoustu pozornosti dávat jim. Bylo to náročné, ale třetím porodem začalo velmi šťastné období.

stastnamatka07
autor
21. říj 2023

@prejeta_zaba Jakože chlapeček 4,5 roku je batole ? :D tak to asi úplně ne :D a dcera má sice rok a půl ale kolikrát se chová vyspěleji než syn.
A na výdaje jsem se neptala, šlo mi o to jak reagovali jiné děti na třetí dítě.

stastnamatka07
autor
21. říj 2023

@rebe To je super 🥰 právě, že mi i doktorka (povidam si s ní dost často i o rodinných záležitostech, jsme takové ,, kamarádky ,, ) říkala, že to třetí dítě zklidní spory mezi těma dvěma a hlavně dcerka je úžasná, ona se vším pomáhá.

sinicka
21. říj 2023

@stastnamatka07 tak 4,5 letý kluk není batole, ale 1,5 ročni je mnohdy vyspelejsi… aha

eviicka
21. říj 2023

@stastnamatka07 sama mám dvě, ale z okolí mam tuto zkušenost - Nejdříve většina nadává, že "je jedno jestli dvě nebo tři" je strašná blbost a po letech to začnou říkat taky 😀.

Jinak jak už vidíš u starších, stejně nakonec záleží na povahách všech, jak si to sedne.

arevb
21. říj 2023

@stastnamatka07 je to náročné, opravdu je to rozdíl jestli dvě nebo tři děti... Dcera má 8 let člověk by si řekl že bude pomáhat ale nee, skoro puberta, syn bude mít 5 let a a nejmladší syn bude mít 1 rok. Celý den se nezastavím, přes týden skoro neobědvám, jen když je manžel doma a pohlídá toho nejmenšího... Výhodu vidím v tom že máš menší děti a nechodí do školy... Nejmladší nemá režim, protože se musí podřídit tomu, že běžíme do školy do školky, se starší do kroužku .... Týden uteče ani nevím jak... Chodím si odpočinout na pár dnů v měsíci do práce

stastnamatka07
autor
21. říj 2023

@sinicka No skoro 5 letý kluk určitě není batole ale dcera se v některých situacích zachová lépe než syn o 3 roky starší 😁🙈 ale na to jsem se vás neptala.

andelka
21. říj 2023

Mně to teda přijde fuk, dvě nebo tři,ale proto, že já jsem měla dost už se dvěma po sobě. Třetí zase takhle brzy bych dobrovolně nikdy nezvolila,to by mě odvezli. Třetí máme s odstupem skoro 7 let od druhého, s vyzvedáváním ze školy pomáhala babička, děti nezarlily, hlídat pomáhali ( na chvíli zabavit) a je to fajn.

stastnamatka07
autor
21. říj 2023

@arevb Jasný, chápu. Já ani nechtěla slyšet útěchu, protože je mi jasný, že to není jednoduchý 😁 Jen mě zajímalo, jak to snášeli ty 2 děti než se to všechno zajelo do nějakých kolejí.

stastnamatka07
autor
21. říj 2023

@andelka Třetí plánované nebylo ale když už se stalo, tak proč ne, stejně to bude můj třetí a poslední císař 🙂

andelka
21. říj 2023

@stastnamatka07 obecně, tři děti jsou fajn. Každého kdo má děti po sobě obdivuju. Moje sice byly plánované,ale velmi naivně. Musela jsem se oklepat, než přišlo třetí. A taky nemám ani jednu holku, je to u nás mazec celkově.
Ono se to vždycky nějak zvládne. A třeba děti překvapí. U nás starší na mladšího nezarlil asi nikdy. Byl moc malý.

korin
21. říj 2023

U nás bylo starším dětem 5,5 a 3 a čtvrt, když se narodilo mimčo. Ty starší to opravdu velmi stmelilo, začali si spolu hodně hrát. U nás je "problém" s prostředním dítětem, kvůli žárlivosti, což trvá doteď (jsme o 6 let dál). To je ale asi záležitost mnoha prostředních dětí.

22hanah
22. říj 2023

@stastnamatka07 dcery hodně pomáhají??? Nemáš dceru - máš mimino, vždyť má rok a půl píšeš🤦🏼‍♀️ co čekáš, kolotoč jako blázen? Pak je to v pořádku, upřímně nechápu každého, kdo si pořídí tři malé děti takhle blízko u sebe, kámoška si taky myslela, jaká je to brnkačka a teď jen padá na hubua co teprve, když všem nastane škola a kroužky, no, přeju hodně štěstí a sil, taky mám 3 děti, takhle hned po sobě bych je ale vážně nechtěla, hromada únavy a nervů a žádného z nich si pořádně neužijete.

marimanta
22. říj 2023

Jak děti reagují....? Stačí si tady přečíst pár jiných příspěvků. Někde úplně v pohodě, někde nastane peklo.
Dcery pomáhají....? Jo, a holky si hrají jedině s kočárkem a kluci s auty. To snad se dvěma dětma už víš, že je to ultrapitomost, takhle zobecňovat. Navíc jakou pomoc lze očekávat od mimina... 😉

marimanta
22. říj 2023

@22hanah to je zbytečná poznámka, že si žádné pořádně neužije. Za mě má asi tak stejnou vypovídající hodnotu, jako že dcery pomáhají.... Každý to má přece jinak. To je jako bych řekla, že lituju rodiče s jedním nebo dvěma dětmi s velkým odstupem, dyť jsou chudáci o tolik ochuzení, jak děti tak rodiče....Všecko má svoje.

ilone
22. říj 2023

@stastnamatka07 děti jsou male a budou reagovat v pohode. Hukot nastane až v budoucnu - naše jsou momentálně 12, 9 a 5,5. Když se ten nejmladší narodil, bylo to bezva. Nejstarší je holka, dva mladší kluci. Občas je to "fakt husty" - řev, bordel, sourozenecke soupeření. Někdy není chvilku klidu. Neměnila bych, ale není jedno jestli 2 nebo 3. A slovy moji kamarádky "tři děti nejsou pro každého, ale je to super"... a ta pravá show nastala v době nástupu puberty - z mojí úžasné holčičky, která sice trochu zlobila, ale jinak se o brasky i starala, se stala "ďáblice"🤣.

vikinkav
22. říj 2023

Nasim bylo 2 a 3 roky kdyz se jim narodil braska, na mimco reagovali uplne v pohode, dcera ho porad mazlila, ted jsou na nej v ramci moznosti hodni a pomahaji mu. Mezi sebou se starsi deti porad postuchuji, nejmladsi se k nim uz zacina pridavat. Zarleni si vybili mezi sebou, prostredni byla v pohode, zvykla na sourozence. Rozdil to je velky, hlavne je doma porad hodne zivo, deti v tlupe delaji neuveritelny brajgl 😄

ilone
22. říj 2023

@eviicka no já nevím, minimálně organizačně to podle mě teda blbost je. Když si vezmu, že už teď řešíme 3x rozvoz na kroužky a to dcera si hodně obstará sám a synové hrají oba hokej, ale v jiných skupinách. A když se ti o víkendu sejdou trénink nejmladšího, zápas staršího a taneční závody nebo zápas házené dcery, tak to opravdu stejne není. Ale věřím, že až budou dospělí, tak na to zapomenu a nejspíš to budu říkat taky 🤣.

angelinie
22. říj 2023

@stastnamatka07 My jsme tedy asi z těch šťastnějších případů, ale u nás pořídit si třetí děťátko byl vyloženě skvělý nápad ☺️ bylo to takové dítě za odměnu, možná částečně proto, že už jsme vše znali. Byl/je to strašný pohodář, miláček úplně celé rodiny, starší děti se o něj od začátku s láskou starali, on je zase zvyklej úplně od malinka s námi vše podnikat, naši rodinu to ještě více stmelilo ❤️

prejeta_zaba
22. říj 2023

No, od rok a půl starého dítěte si myslím, že budeš hlavně mimino muset důkladně chránit, protože ještě vůbec nemá rozum. Moje rok a půl stará dcera samozřejmě taky moc ráda "pečuje" o panenky - nosí je hlavou dolů, hodí je do kočárku a celé zamotá do peřiny, ukáže očička a tak dále...předpokládám, že tuto "péči" nebudeš novorozenci úplně dopřávat. 😅 A fakt nemůžeš spolehnout na to, že bude akceptovat mimino a panenku. Starší, jestli ještě nepracoval dceru, se ze žárlení taky zázračně nedostane. Takže bych předpokládala prostě brutální kolotoč, kdy se nebudeš moct ani otočit, aniž by děti něco nevyvedly. A to ještě není automatické, že třetí dostaneš spavé kočárkové dítě...Sorry, krutá realita. Ale časem si to sedne. Jak píšou, že časem bude hůř. Já si naopak myslím, že rozvést děti po kroužcích už je těžká pohodička oproti denní realitě s třemi skorobatolaty. Pevné nervy přeji. 😉

glitterglue
22. říj 2023

@22hanah ja jsem si treti miminko uzila neskutecne. Vsechno uz jsem znala (u prvniho jsem resila obecne vsechny ty miminkovske problemy a u druheho zase zarleni starsiho sourozence) a deti se hodne zabavily spolu. Nemuzes zobecnovat na zaklade jedne zkusenosti jedne kamosky.

Pravda ale je, ze fakt neni jedno, jestli dve, nebo tri, to si jenom mysli mamy, ktere ty tri deti nemaji😀 Ja dost vyrazne citim, kdyz jedno dite nekde na par dni je a mam doma jen dve🙂 Ohledne reakce je imho jedno, kolikate dite v rodine to je, zvyknout si na novou situaci ti starsi musi vzdycky. Dvouleta ti opravdu s miminkem nepomuze. Pokud jde o konflikty - tam je to podle me o povahach. U nas se hadaji hlavne 1 a 2, 1 a 3 a 2 a 3 vpodstate vubec, takze v tomhle ohledu u nas treti dite nic nezmenilo, to je pravda.

daasqua
22. říj 2023

Dcera byla od 2 let taková rozumná, syn se narodil, když jí bylo 2,5r a hodně pomáhala, nechala si vše vysvětlit, ani moc nežárlila (to začalo, až se začal hýbat a ničit ji věci). Takže s ní to bylo úplně super.
Kdyby byl naopak starší syn, tak poteškoště... I teď v necelých 3 pořád něco rozbíjí, neposlouchá, vše vyleje, provokuje, je hlučný... Jsem zvědavá, kdy dospěje 😀 U dcery jsem nikdy neměla strach, že něco nezvládne. Syna pořád sleduju, kde zase posté padá a co zase ničí a co zase riskuje...

glitterglue
22. říj 2023

@daasqua Ono je ale otazka, co bylo driv, jestli vejce, nebo slepice? U nas treba bych rekla, ze spolu poradi narozeni a chovani deti dost vyrazne souvisi - nejstarsi dite je jak tvoje dcera, protoze aniz bych to chtela, naroky na nej jsou vyssi. Nejmladsi dite je daleko vic "detske", protoze si to jakoby muze dovolit - at je mu kolik je, ve srovnani se sourozenci je porad "male". A funguje to od malicka, protoze kdyz jsou deti u sebe, zacne to uz v tehotehotenstvi, kdy ty vis, ze prijde dalsi miminko, tak se vic snazis ucit to starsi dite samostatnosti, nez kdyby sis naopak chtela "jeste naposled uzit to miminko"...Tyhle veci tam podle me pokazde v nejake mire jsou, takze je mozne, ze s dalsim sourozencem by se tvuj syn choval trochu jinak...(nerada bych, aby to vypadalo, ze moje starsi deti jsou nejaci utlacovani chudaci, snad si rozumime, jak to myslim😃)

aneta15
22. říj 2023

@stastnamatka07 dokud byl miminko bylo to jednoduché. Ale čím jsou starší, tak to je masakr😁. Dva školáci, jeden s "dys" a triletak, je ráno a hned večer, syn přestoupil s malého stupně na velký. Fakt padám na hubu 😁. Vecer usínám v půl deváté v sede. Ale neměnila bych

haaanka21
22. říj 2023

U nás mimčo starší děti moc nezajímalo dokud nezačalo lézt, to teprve začal ten pravý blázinec. Děti chtěly hrozně chovat a pomáhat, ale jen mi přidělávaly práci. Dětem byly 4 a 2 roky, když se narodil nejmladší. A paradoxně nejvíc starostí jsem měla s prostředním, který se zrovna odplenkovával. Ještě, že už je to za mnou 😁 Jo a 4leta dcera pomáhala koupat, ale jen když se jí chtělo, a to je všechno. Dokud se brácha neplazil, nezajímal ji.

franerka
22. říj 2023

Muselo se toho hodně překopat...vše bylo zajeté a najednou mimino vyžadující jinou péči a režim...ale už si to sedlo a je to krásné..

stastnamatka07
autor
22. říj 2023

@prejeta_zaba Dcera je ale úplně jinačí než vy tady popisujete a hlavně na svůj se kolikrát zachová lépe než syn.

stastnamatka07
autor
22. říj 2023

Všem rozumným matkám děkuji a těm, co mé třetí dítě nazvalo blbostí vzkazuji, že vás se na názor nikdo neptal🐮.

stastnamatka07
autor
22. říj 2023

@22hanah To, že jsem vždy chtěla děti blízko sebe je moje věc, na to se vás nikdo neptal.