Hledám kamarádku. Našla jsem seznamku pro maminky s dětmi, ale vidím to bledě i tam.
Vím, že hlavní starostí a tématem žen na mateřské jsou děti. Jasně. Věnujeme se jim celé dny, týdny, měsíce, nic jiného často nestihneme, tak o čem jiném mluvit. Ale nechápu potřebu věnovat se dětem i ve chvíli, kdy je má na starosti někdo jiný.
Proč mají všechny matky (co znám) nutkání probírat u kafe značku plenek, dětské kosmetiky, obuvi… mluvit v množném čísle, jako by se na nočník učily se svými dětmi i ony. Opravdu jsem jediná na světě, kdo si chce občas odpočnout od dětí bez dětí? A mluvit aspoň chvíli o něčem jiném, i kdyby došla řeč třeba jen na počasí? Kamarádek mám málo. Ty, které dítě mají, se nechtějí bavit o ničem jiném. A ty, které dítě nemají, se mi začly vyhýbat, protože mají asi zkušenost s ženami, které porodily, přišly o racionální uvažování a "mají v hlavě jen pleny".
Vím, že je těžké z mateřství nezblbnout…
Kde najít někoho, kdo dítě má, ale má taky potřebu od něj někdy odejít a neřešit JEN děti?
Nebo je opravdu normální se v momentu porození dítěte změnit z ženy, která má nějaké zájmy, vzdělání, práci a koníčky, v dokonalou matku, která existuje výhradně pro své dítě a nic jiného dělat nechce, ani když má možnost? Zničehonic mám být prostě stroj na přebalování, vaření kašiček, uspávání a největší povyražení pro mě má být výběr toho nejvíc nejúžasnějšího dětského oblečku/hračky/oleje po koupání?
Je někde místo pro matky, které nechtějí zapadnout do šišlajícího estrogenového chumlu, tzv. mothergangu?
no, a co třeba si zařídit hlídání a přihlásit se na nějaký kurz/vzdělávání? 🙂
Protože upřímně doufám, že někde po světě chodí někdo jako já. Nebráním se prohodit pár slov o dětech, ale není to JEDINÉ téma, kterému bych ráda věnovala veškerý volný čas. Co se týče věku dětí, tak je mi jedno, jestli má dotyčná doma kojence, nebo puberťáka.
doufám, že budu na mateřské a rodičovské podobného smýšlení jako ty 😉 Ale zatím sem neporodila, takže nevím 😀 třeba i mě hormony pak zblbnou....
Uplne te chapu, mateřský plural je neco priserneho, ja se zuby nehty branim i vyrazum "muj maly" misto"muj syn" 🙂
Mne taky irituje na hristi nebo piskovisti neustale poslouchat kolik kdo nakojil a mluveni v mnoznem cisle, tot kapitola sama pro sebe. Proto se radeji schazim s kolegyni z prace, ta ut ma deti odrostle a patricny nadhled...
Já hlídání mám - mám manžela, který je pro každou špatnost a pravděpodobně by se i rozčtvrtil, abych mohla někam vypadnout. Začla jsem (i na jeho popud) chodit na létací jógu, ale jedna hodina týdně mě bohužel nespasí.
@hop_ita tak dite si do 9 mysli, ze je spolu s matkou jedina entita, jeden organismus, tak tim si materakej plural vysvetluju ja, ze si to holt mysli podvedome i ta matka. Nepeijde mi, ze bbch se s kamaradkama bavila jen o detech, ale je to samozrejme velky zasah do zivota a je tezke se od toho odprostit.
víš, ono možná bude stačit přestat se na všechny matky kolem sebe koukat svrchu a považovat se za jedinou inteligentní široko daleko a hned zjistíš, že těch s "plenkama na mozku" je spíš minimum. Jasně, že se s tebou jiný matky budou chtít bavit o dětech, už jenom proto, že je to vaše společný téma a taky asi předpokládají, že tě to bude zajímat. Tak zkus prostě při tom pokecu u kafe říct na rovinu - děti jsme nechaly doma, budem se bavit o knihách, filmech, whatever. Vsadím se s tebou, že že to nebude problém. Nebo si hledej kámošky ne na webech o mateřství, kde se kupodivu řeší věci okolo mateřství, ale zajdi na nějaký fóra, kde se řeší témata, co tě zajímají.
Zajímal by mě tvůj věk, zní mi to jako nasraná mladá holka co se uvázala k dítěti, místo aby si užívala. Mám takový pocit, že žádná mamina nezačíná rozhovor slovy "Dneska jsme měli pěknou nálož" . Já osobně mám hned několik dobrých kamarádek co jsou mainy už řádnou dobu a měli jsme si vždy co říct ikdyž mi bylo 20 a vůbec mě děti nezajímali. Přátelství je o úhlu pohledu a kompromisu. Ikdyž mě v tu dobu děti nezajímali, ráda jsem si s ní o tom povídala a víš proč ? Protože jí to dělalo radost. Mě zas v tu dobu dělalo radost, když jsem jí vyprávěla mé zážitky z diskoték :D Prostě se skvělou kámoškou můžeš řešit cokoliv, ale když budeš s prominutím sobec co chce mluvit jen o sobě, nedivím se že máš málo kamarádek... V prvé řadě bys měla asi začít u sebe a zjistit jestli máš co budoucí kamarádce nabídnout...
Ahoj, naprosto chápu tvůj postoj k těmto maminkám. Já sama mámou teprve budu, ale doufám, že si udržím stejně zdravý rozum jako máš ty. Ano, vím, že budu milovat své dítě, ale už taky vím, že se velmi těším, až jej bude hlídat táta či babička a já si budu moc sama vyrazit s nejlepšími kamarádkami na kafe, wellness apod. A DOUFÁM, že mi hormony nesemelou mozek a nebudu jako jiné maminky, co řeší jen značku UM, plen apod. Protože věřím, že by to mé kamarádky nebavilo a mě vlastně taky ne 🙂 udrž si ten postoj, věřím, že někoho stejně smýšlejícího najdeš i ve svém okolí!
Tak my máme čtyři děti, opravdu blízké kamarádky,které jsou dvě,mají taky děti a i když jdeme ven s dětmi nebo bez nich,rozhodně neprobíráme jen děti,i když i na ně samozřejmě přijde 🙂 Pokud máš jen jedno dítě,máš spoustu času a možností se realizovat a být bez něho,nějak nevím,v čem vidíš až takový problém...pokud se s někým seznámíš,(školka,škola,hřiště...) tak ta dotyčná maminka nejspíš předpokládá,že ti nebude dělat problém něco o dětech prohodit,protože jak už tady někdo psal,to je právě to,co vás spojuje. Nepotřebuji se se známými bavit jen o dětech a být neustále s nimi,ale jsem šťastná za to,že je mám,miluju je a nezapírám je,takže ano,mluvím i o nich,protože jsem i díky nim šťastná. Taky mi trošinku přijde,že se cítíš malinko nad ostatními a na maminky,které se svým dětem věnují a třeba se jimi i chlubí,se nejspíš díváš trošku svrchu. Nechybí ti třeba sociální kontakt s okolím? S bývalými spolupracovníky? Neměla jsi dítě moc mladá a nevybouřená,nepřipravená? Nemáš pocit,že ti něco uniká? Někdo prostě na mateřství není stavěný...
Já bych takovou kámošku brala. Můžu se zeptata odkud jsi?
@zpevanka18 tak z tohoto duvodu jsem nechtela chodit do detske herny, mne moc cizi deti nezajimaji a nemam na ne nervy. Nerada chodim na preplnene hriste nedej boze na piskoviste. Tim je to vyresene, ze kdyz nechci, tak se na toto tema s nikym cizim nebavim. Kamaradky, ktere mam z doby pred ditetem, a samy maji dite, mi nevadi, jsou mi blizsi a nejakou debatu preziju a taky se o tom nebavime porad. Pak kdo jeste nekdy zmini tema dite je treba sousedka, mame cely dum plny rodin s malymi detmi a asi polovina chodi se synem do skolky, nekdo i do stejne tridy. A to mi nevadi, kdyz jednou za cas se potkame a rekneme si dve tri vety o aktualnim problemu deti - treba dnes rano, ze maji rymu a kasel 😀 Ale to je vyjimka, jinak se zbytku sousedek stranim, nemam proste zajem a tim t pro me hasne a nemam ani zadne vycitky. Dite v kolektivu je, je normalni, ja nemam potrebu se sdruzovat. Nekdo se fakt nechce bavit i kdyz ma deti, takze se neboj, sem tam najdes nekoho kdo je ti v tomto blizky. A taky treba vidim moznost schazet se treba i spolecne s partnerem s partou namichanou chlapama i zenskyma a tam urcite moc casu debatami o detech nestravis. Proste si vyber spolecnost jakou ty chces a o ty, co cas travi jinak se nemusis, kdyz nechces, zabyvat 🙂
@dokument Je, to je mi blízké, já nevím proč, ale děsím se větších kolektivů matek s dětmi. Většina mých "dětných" kamarádek chodí s prckama do nějakých hudebních školiček, heren, apod., již od pár měsíců věku, a mně se do toho vůbec nechce. A to jsem jinak veskrze společenská osoba, co nemá problém navazovat kontakty, ale tak nějak se prostě nechci družit a řešit plíny cizích dětí. Ta "familiérnost" mě štve i teď v těhotenství...Ale zase nechci malé upírat kolektiv (na druhou stranu, dětí kolem nás máme přirozeně dost a dřív tyhle školičky a zpívánky taky nebyly...) Dá se to přežít bez toho?
@fallingstars já chodím na cvičení maminek s dětmi a jednou týdně se to přežít dá 🙂 beru to jako výlet, udělám si procházku do města, dám si někde kafčo. Ale jak píšeš, v minulosti to asi moc nebylo a žilo se taky 🙂
@zpevanka18 Já Ti rozumím (a doufám, že porodem nezblbnu 😄). Já se ráda sejdu s kamarádkama, co mají děti, chápu, že něco si o dětech řekneme, ale zase mě nebaví 70% času na večeři s vínem poslouchat, jaké zvuky se prcci naučili nebo detailní popis toho, co prcci dělají přes den...i teď mě trochu štve, když se s někým sejdu, že ten rozhovor sklouzává do sady nevyžádaných rad k porodu a šestinedělí...😒 Takže nakonec jsem nejradši, když mi zavolá kolega z práce a bavíme se tak nějak "po chlapsku", anebo když kecáme s přítelem...
Naštěstí mám teda i pár kámošek, který nezblbly a je s nima fajn rozhovor, i když mají dvě děti, prostě si zachovaly svůj život a doufám, že se mi to taky povede 😎
@cinula Asi to taky tak pojmu, bydlíme kousek za městem, tak aspoň bude důvod jet mezi lidi, pak si tam udělat procházku, sednout si někam na kafčo a tak...a aspoň nebudu mít pocit, že malé něco upírám 😊
Podle mě nezáleží jestli je žena matka nebo ne. Osobně mám kamarádky, které znám už od střední a bavíme se spolu pořád o tom samém ( hlavně o chlapech, vztazích, legrácky,) A to se nám před několika lety narodily děti a já jsem ted zas těhotná a naše rozhovory jsou stále stejné, žádná změna. Žádné plíny, nočníky a plurál... Naše děti si spolu hrají a my kecáme. Okolo je takových ženských hodně...rozhodně nejsi jediná...jen máš asi smůlu že v tvém okolí nejsou.
@fallingstars uplne v klidu. Na hriste chodime, ale nemusi tam byt sto lidi (nekdy mi prijde vic matek nez deti, ale to by odporovalo fyzikalnim zakonum), staci jen nekolik. Pred barakem mame park. A chodime uplne jinam na jine hriste, celou dobu, parkrat jsme byli u baraku, ale jinak chodime jinam a na ruzne vylety a tam se s lidmi taky setkava. Je to uz nas ritual, chodit na to vzdalene hriste (musime se svezt mhd par zastavek, driv jsem tam chodila s kocarem pesky) a je to spojene i s prochazkou v prirode (takova "mestska priroda" no... lepsi neco nez nic). A to s i dokonce i vic vyhraje, tam najde klacik, tam se stoura v hline, hada co je kde za strom (to ho nenapadka ucim), tam najde sipky, lupkace (pamelnik), no a pak se dostaneme na velke hriste, ktere taky neni prazdne, ale je tam vetsi pestrost, jsou tam jak mali, tak treba mladez a to se mi zda zatim nejlepsi. Tam se citime dobre oba.
@zpevanka18. zvlastni-mam kamaradky s detma (sama mam dve) a o takovych hov.ech jako vyber oblecku pro mimino a znacka plen se fakt nebavime. Ano resime deti, protoze ty jsou nasi soucasti, ale pokecame si i o ostatnich beznych slastech i strastech zivota. Asi blbe hledas.. a nebo mas uz predem predsudky.
do 31 let jsem deti nemela.. a ver, ze pro me to pak byla rana.najednou jsem byla zavrena doma , s prckem, navíc nedonosenym, a fakt se muj svet uplne smrsknul jen na peci o nej.....před tim jsem si sama rikala, preci svet není jen o detech, zajmu jsem mela mraky, dve práce, skolu.... ted jsem přes dva roky doma, na vesnici, svet se toci kolem syna, domacnosti, zahrady, nasich zvirat...jsem tehotna a opet resim problémy kolem toho.....ne, ze bych nechtěla delat i něco jiného, ale nemohu......je fakt, ze jezdi rodicove, hodne mluvime o jejich praci, občas nejaci znami , tak mluvime o jejich zivote.. ale stejne kolem nas lita syn a chte nechte se rozhovor i k nemu a na me tehotenstvi zameri.....navíc se snazim sit.. no a na koho nez na deti.... ještě, ze mam tu zahradu... casem bych s echtela vrátit do skoly , pak do práce a zase to bude jiné...
Ráda čtu, že nejsem sama. Ono je to tady i trochu vidět. V jedné zprávě čtu "nejsme takové všechny, jen nás tak vnímáš Ty" a v další "takové jsme všechny, a jestli Ti to nevyhovuje, běž hledat jinam". Nejsem nevybouřené děcko, a o dceru jsme se s manželem snažili 4,5 roku. Ale i přesto, že je to vytoužené dítě, relativně bezproblémové.. toho mám prostě někdy plné zuby a chtěla bych od něj odejít a řešit cokoliv jiného. Prostě nechci odcházet od vlastního dítěte proto, abych poslouchala o jiném. A kamarádku s dítětem chci proto, že pravděpodobně snadno pochopí, že se nemůžeme vídat každý druhý den. Život s malým dítětem, nebo dětmi, má prostě svá specifika. Navíc jsem doufala, že někde v éteru sedí někdo, kdo hledá někoho jako jsem já.
Tak ja nevim, ja se se vsema kamaradkama bavim na ruzna temata, nejen deti. Bavime se hodne na tema rodina (babicky, sourozenci, co kdo kde, kdo se vdava a podobne), na tema dovolene (kdy kam jedeme, co jsme nasli za vyhodne lety / hotely / penziony), na tema prace (co nasi chlapi v praci, co my jednou budeme hledat za praci po materske), a ano i na tema deti. Proste se bavime o tom, co se nas aktualne v zivote tyka. Vsak takhle je to se vsim snad, kdyz jsme nemely deti, bavily jsme se hodne o praci, o chlapech, o vztazich...clovek se bavi o tom, co zrovna v zivote resi a o tom, jak zrovna zije.
@zpevanka18 takového manžela ti většina žen může jen závidět. nám možná taky měknou ty mozky právě proto, že jsme s dětmi 7dní v týdnu, 24h denně. když nemáš možnost dělat cokoliv jinde, bez nich, co není o nich...jak se o tom chceš pak s někým bavit? když nemáš na koníčky čas, prostor či peníze, tak je to těžké 😉
Taky ti rozumím.,, kamarádky'' maminy co znám většinou taky řeší jen a jen děti. Dvě normální mám ale jsou zase daleko a vídáme se hodně málo no a bezdětný mě odstřihly s tím že když mám děti nebudu rozumět jejich stylu života a stejně se za nimi bez dětí neurvu. No co na to říct. Jen asi to že to nikdy kamarádky nebyly jinak by věděly že vypouští z úst jeden blábol za druhým. Nebráním se pokecu o dětech ale nesmí se to točit jen kolem nich. Svoje děti miluju nadevše ale fakt je potřeba čas od času vypnout a hlavně si odpustit kecy že tenhle názor může mít jen mladá holka co si nechala upíchnout dítě 😒 to mě opravdu velmi irituje
@zpevanka18 deti mam dve, snazili jsme se o opravdu dlouho, vcetne 2 neuspesnych ivf...sve deti mijuju,ale proc se o nich a jejich vychove a potrebach mam bavit neustale, treba i s naprosto cizi osobou na hristi, to mi fakt hlava nebere.
@metallico_mondo
nemám co dodat, mluvíte mi z duše. Děkuji
Proc si hledas kamaradky mezi maminkami, kdyz jsou tak hrozne? Normalne hledej mezi nemaminkami nebo mamky se starsimi detmi. Neni to jednoduche toto reseni?