Mateřský plurál je zločin proti řečové kultuře češtiny

arwen_arina
6. čer 2017

Hledám jednu konkrétní radu týkající se dítěte na různých internetových diskusích a už jdu do kolen-snad 90% matek používá mateřský plurál. Jako vystudované lingvistce mi to připadá jak zločin na češtině :D. Taky vás maminky sdělení typu "Už je nám devět měsíců a krásně lezeme" přivádí k šílenství? Nejhorší na tom je,že se kvůli tomu skoro nemůžu bavit s kamarádkami, co mají malé děti, protože tak mluví většina z nich:(
Jaký na to máte názor? Taky vám to leze na nervy? Používáte? Záměrně, nebo vám to spíš "ujíždí"?

ilonne
6. čer 2017

Me to prijde hrozne, nicmene mi to take obcas ujede. Ale davam si pozor. Zrovna vcera, kdyz si syn 2,5 roku sam rekl na velkou, chtela jsem mamce (byli jsme u rodicu) radostne oznamit, ze "jsme ....". Nastesti mi to vcas doslo a omezila jsem tuto vetu pouze na syna 😀

arwen_arina
autor
6. čer 2017

@ilonne Tak to je super, že o tom sama víš a jde ti to přes hlavu, to ještě ok 🙂

panickatlamicka
6. čer 2017

No ja jsem si hlavne vsimla, ze matersky plural zacinaji hojne pouzivat i tatinci. 😀

kacenka1111
6. čer 2017

Já třeba nechapu, proč řešíš takový kraviny a když máš tolik času, proč nejeden do Afriky pomáhat chudým dětem.

betelgeuzz
6. čer 2017

No zločinem bych to nenazvala, ale vadí mi to. Naštěstí v mém okolí to moc matek nepoužívá. Ale už jsem taky slyšela říkat tatínka "ještě kojíme". 😀

rebe
6. čer 2017

Jsem taky vystudovaná lingvistka a pro mateřský plurál vidím reálné opodstatnění: devět měsíců matka a dítě jedno jsou, porodem se pak rodí nejen dítě, ale i matka. A spousta věcí se opravdu týká obou: máme trápení s prdíky, například. U nás v rodině ten plurál používají táta a děda mnohem víc než já. Jejich vysvětlení už jsem taky dostala: Když jsme spolu, jsme tým. Říkat tomu mateřský plurál mi tudíž připadá směšné, ostatně, používají to i majitelky pejsků. A nikdy jsem neslyšela, že by se jim za to někdo vysmíval tolik, jako se za to pořád někdo naváží do matek. Nepoužívám to a připadá mi to trochu k smíchu. Ale za zločin PROTI češtině považuji jako lingvistka úplně jiné věci – například používání předložky na v konstrukcích, kde nemá co dělat 😀

betelgeuzz
6. čer 2017

@kacenka1111 tak podle tvé logiky by do té Afriky měla jet půlka koníka, protože kraviny se tu řeší velmi často 😉

sassanca
6. čer 2017

Mne to taky hrozne vytaci 😀Nevim, kolik pochopení najdeš tady mezi zenama, které používají krom toho plurálu i jiné perly. Sexík, tuleni, mimisek, ovulka, testnout, testik...daň za to, ze chodím na maminkovsky server😀 Mohu jen doufat, ze do toho nikdy nespadnu

kacenka1111
6. čer 2017

@betelgeuzz rozhodně🙌

kacenka1111
6. čer 2017

@rebe 👑

alicie_k
6. čer 2017

@sassanca Já když čtu o tom tulení tak mám vždy chuť napsat že to k otěhotnění fakt nestačí, že je potřeba souložit, ale držím se 🙂

filetra
6. čer 2017

@kacenka1111 Viděla jsi, co vše se zde na MK řeší? To by by bylo dobrovolníků 🙂 😅

K tématu: Mně mateřský plurál slušně tahá za uši a doufám (snad), že do toho nikdy nespadnu. Zatím jako těhotná občas říkám "my dva", ale jen vůči manželovi a většinou v nadsázce 😉

karlajasmine
6. čer 2017

U nas pouziva matersky plural hlavne tatinek 🙂 Ale uprimne, mne to zas tak strasne neprijde.. naopak mi prijde hezky, ze se rodic s tim malym ditetem ztotoznuje a jeho problem prebira na sebe.

Daleko horsi mi prijde ''by jsme'', ''by jste'', ''schanim''...

jaja01k
6. čer 2017

Snazim se davat si na to pozor, ale obcas mi to ujede. Nedavno se se mnou na hristi dala do reci jedna maminka, ktera mi svou dcerku predstavila slovy: "My jsme Beatka." To uz mi prijde fakt moc. Jinak vic nez matersky plural mi vadi, ze v kazdem druhem prispevku se najde pravopisna chyba.

sassanca
6. čer 2017

@jaja01k třeba ginda😂

jaja01k
6. čer 2017

@rebe Myslis "dite zacalo chodit na 8 mesicich?" Me by zajimalo, odkud se to vzalo, protoze je to tu opravdu hodne rozsirene. A ja jsem to na svych 32 letech dosud nikde jinde neslysela 🙂

mon_88017
6. čer 2017

U novorozence a kojence jsem se snažila plurálu vyhejbat, ale asi mi to občas uniklo. Teď plurál používám, protože když "jdeme do hospody", tak jdeme obě dvě 😎

mon_88017
6. čer 2017

@jaja01k
@rebe Já teda lingvista nejsem, ale nemůže bejt to použití předložky v neobvyklých konstrukcích znakem nářečí? Protože co si tak letmo pamatuju z hodin ČJ, učili jsme se, že na Ostravsku se chodí zásadně do holiče, zatímco u nás v Polabí k holiči 🙂

anetka1701
6. čer 2017

@arwen_arina máš vlastní děti? Já byla vždycky z plurálu opravdu říčná a naskakovala mi z něj husí kůže (a ještě horší než mateřskej je pejskařskej), ale pak jsem se v něm několikrát nachytala sama... No,narodičáku se blbne :D To je stará známá věc...

betelgeuzz
6. čer 2017

@anetka1701 tak já mám děti dvě a nikdy mě to nenapadlo použít.

terezapetrova
6. čer 2017

@rebe jo kdyz někdo řekne " rada bych se zeptal/a na otazku" brrrr 😖😃

anetka1701
6. čer 2017

@betelgeuzz tak to ti upřímně závidím 🙂 u mně to neskočilo tak nevinně - jako třeba když se mě zeptal chlap po příchodu co jsme celej den doma dělali s toho času dvouměsíční dcerou - a já řekla že jsme si hráli, uklízeli a pak šli na procházku... Ono se to veze :D

betelgeuzz
6. čer 2017

@anetka1701 Tak hrály jsme si a šly na procházku není mateřský plurál, to jste opravdu dělaly společně. Až teda na to uklízení. 🙂

terezapetrova
6. čer 2017

Nebo manželova babička s oblibou používá" budem vidět " 😝 To snad nemůže byt nářečím ( omlouvám se za příspěvek mimo téma)

terezapetrova
6. čer 2017

@arwen_arina ano někdy to trhá uši ale kamarádky by zřejmě řekly, ze problém mas ty

sassanca
6. čer 2017

@terezapetrova to mi připomíná kolegu, který pravidelně rikal "bude se vejít" místo vejde se. V logistice jsem tohle slyšela každy den, hrůza 😂

odula
6. čer 2017

@arwen_arina přijde mi nesmysl se nad tím pozastavovat, rozčilovat se a pohorsovat a zakládat internetovou diskusi. Jazyk snese leccos a "mateřský plural" se určitě nestane součástí preskriptivni kodifikacni příručky. Mnohem větším zločinem proti jazyku mi přijdou výlevy některých novinářů, což je pro jazyk poněkud závažnější, protože na rozdíl od roznežnělych matek se jejich vyrony dostanou do povědomí min. půlky národa. Tož tak.

luciiinka87
6. čer 2017

@terezapetrova budes se asi divit, ale je. Mne to nikdy neprislo, ale kdysi na skole jsme se bavili s ucitelem, myslim, ze byl z Prahy, a ten byl z toho uplne uvytrzeni, jak mu to tady u nas rve usi. A jak jinak, jsme z Plzne. My jsme tady celkove na tu cestinu hrozna hovada :D

terezapetrova
6. čer 2017

@sassanca nenene bolí me uši 😖

terezapetrova
6. čer 2017

@luciiinka87 jakoze v Plzni se používá "budem vidět"? ( ona tedy babička.. Nemá s Plzni nic společného)