Ahoj mam taky dotaz som slovenka a bola som sa zapsat do porodnice aj na matrike urcit otcovstvi a vsade mi pisu trvalu adresu cesku. Pritom ja mam trvalu adresu na slovensku a tu v cechach mam iva prechodny pobyt, tak neviem preco mi tam pisu cesku adresu. Viem ze moje dieta bude mat potom 2 obcianstva jedno po mne a druhe po partnerovi a ake tam bude mat adresi ked mi vsade davaju prechodnu cesku namiesto mojej trvalej slovenske. Dekuji za odpovede
Píši ti českou adresu, protože je důležité, kde bydlíš tady.... aby tě mohli v případě potřeby kontaktovat, pod jaký úřad práce patris.... A českou adresu máš i v průkazce o pobytu. Na slovensku při vyřizování občanství je bude zajímat slovenská adresa.
Adresa je do rodného listu nepíše, takže bych to nějak neřešila a pokud jsi v česku, tak píší všude českou adresu, podle toho spadáš po úřady a tak.
České občanství má dítě v české republice narozené automaticky
@magdalenax to nemá
@caitlin7 Tak si přečti Ústavu, nevím, o tom, že by byla změna, pokud ano, omlouvám se
@magdalenax Článek 12
(1) Nabývání a pozbývání státního občanství České republiky stanoví zákon.
(2) Nikdo nemůže být proti své vůli zbaven státního občanství
@magdalenax nejsme v usa, u nás a prakticky celé evropě je občanství tzv. po krvi, takže jaké obcanstvi mají rodiče, takové ma dítě bez ohledu na místo narození.
Ok, čtěte dokola, stále a stále, možná přijdete na to, jak tomu je.....
@emamaira píšeš blbosti
@caitlin7 a rozumíš tomu odkazu?
@magdalenax rozhodně to NEznamená, že KAŽDÉ dítě narozené v ČR má automaticky české občanství
nevim co je v tom odkazu k nepochopeni... ceske obcanstvi ziska dite pokud alespon jeden jeho rodic ma ceske obcanstvi.... dalsi moznost je ze by dite podle pravidel jinych statu bylo bez obcanstvi tak muze mit ceske ale musi splnit tri veci, rodice musi byt bez statniho obcastvi, aspon jeden rodic musi mit povoleny pobyt v CR na dele nez 90 dnu a dite se narodi na nasem uzemi. Takze rozhodne nestaci jen to, ze se dite narodi na uzemi CR.
Myslím, že přechodné má v některých věcech větší váhu než trvalé. Jelikož se na přechodné adrese zdrzujes. Tyjo myslím, že se do RL adresa nepíše. Nebo jo? Fakt nevím 😊
Já když vyřizovala nějaký věci třeba tady práci a měla jsem trvalý v Litoměřicích tak mi psali přechodnou Chomutov. Ale nevím, jen to je můj odhad 🤷
Třeba někdo napíše jak to doopravdy je