Dcera má radši tetu (sestru manžela) a tchýni

jliana
10. srp 2015

Ahoj maminky,
jsem zoufalá, mám 9ti měsíční holčičku, která má úplně viditelně raději mamku manžela a jeho sestru. Současně jsme se přestěhovali a bydlíme společně s nimi, takže jsou spolu ve styku každý den. Když přijdu k nim dolů ukázat malou, může se zbláznit co dělá, že chce k nim na ruku, natahuje se a brečí a hlavně, když chce k tetě. Minule jsme byly s tchýní u doktora a malá začala plakat, místo toho, aby chtěla ke mně, jako k matce, začala se natahovat po babičce, že chce na ruku k ní. Nebo, když přijde teta a mám ji na ruce chce hned na ruku k ní a když odchází do pokoje malá a pustí, že odchází. To se mě ještě nikdy nestalo, nikdy se ke mě nenatahuje, že chce na ruku, nikdy nepláče, když ocházím....je toho více a je to do očí bijící. Pokaždé, když to vidím, je mi z toho do breku, resp. už sem několikrát brečela. A strašně žárlím. Snažila sem se omezit chození k nim dolů, ale když jdu na zahradu k bazénu jdou se mnou, když jdu k doktorovi jdou se mnou...v podstatě je mám pořad za prd.., ale spíše tchýni, protože teta chodí do práce. Vyčítám si, že sem si jí měla více věnovat. Na jednu stranu jsem hrozně ráda, že mají krásný vztah (konec konců já je mám, taky všechny ráda), je to první vnouče a všichni z ní jsou hotový, ale na druhou stranu mi vadí, že je má radši. Manžel mi tvrdí, že se mi to jen zdá (nejspíš se mě tím snaží uklidnit), ale nejsem slepá, ani k němu se nechová tak jako k nim. Stalo se Vám to také? Myslíte, že z toho malá vyroste? Jinak to asi nepřekousnu a stěhuju se pod most ☹

marcicek84
10. srp 2015

asi je to tím, že ví, že na tebe něco neplatí, tak to zkouší na druhé, na ty, co jsou z ní pořád hotoví...ale chápu, je to k vzteku..

jliana
autor
10. srp 2015

@marcicek84 Je mi to strašně líto...taky to je asi tím, že já jsem ta zlá matka co jí dělá věci, co se jí nelíbí (přebalování, uspávání, hygiena atd.). Tetička s ní dělá pořád kraviny to samé babička, ale mě občas ujeli nervy a zvýšila sem na ní hlas, navíc opravdu nemám tolik energie, abych s ní celý dny jenom blbla...

leniczka23
10. srp 2015

@jliana Věř mi, že je určitě nemá radši..Miluje tebe, ale s nimy dělá prostě jen to hezké tak chce hned k nim..určitě to přejde a bude období kdy nebude chtít od tebe ani na minutu..Vydrž a neber si to tak..Ty si ta nej!

maxinkaa
10. srp 2015

@jliana Měla jsem to naprosto stejně, myslela jsem si, že malá má radši babičku (tchýni). Taky s nimi bydlíme v dvougeneračním domě, taky jsme furt spolu na zahradě, v bazéně atd.... Malá bude mít za 2 týdny 3 roky, dnes je to 2roky, co žijeme dohromady a už bych do toho nikdy nešla a i když je dům náš, chceme jít pryč, žít sami. Jak se malá naučila chodit a mluvit, furt jen za babičkou, já ani nemohla jít do bazénu, kdy byly spolu, protože malá tam chtěla být jen s babičkou. Já jsem ale tvrdá, domlouvám ji a dokonce po 1,5roce i tchýně a je to lepší. Dřív si malou tchýně moc přivlastňovala, já ji měla na rukou a ona mi za zad ji dávala čokolády, i když jsme si to nepřála a moc dobře to věděla, chovala ji v náručí, já k ní přišla a ona, že Julinka je babiččina holčička a otočila se ke mně zády. Já ji malou vytrhla z náruče, malá začala řvát a šly jsme k nám. Řekla jsem ji, že jestli se chce takhle chovat, tak k nim ani chodit nebudeme. Úplně chápu jak se cítíš, já jednou vzala flašku a šla za tchýní a vše ji řekla, co mi vadí, ať respektuje to, co řeknu já, ani se nám nes.... do výchovy a pomohlo to. Manžel stojí a stál vždy při mě a doufáme oba, že budeme co nejdřív žít sami. Jsou milionoví, ale jednou za 14 dní na návštěvu stačí 😀 Přeji hodně síly a co nejdřív si o tom promluvit 😉

jliana
autor
10. srp 2015

@leniczka23 V to doufám, děkuju 🙂

barulina
10. srp 2015

Moje dcera taky nebyla mamanek. Teď bude mít tři roky a má všechny pořád ráda, ale maminka je nej. Nic se neboj je to normální a přijde doba kdy budeš ráda za chvilku klidu :D

jliana
autor
10. srp 2015

@maxinkaa Tak to je úplně ten samý případ, jdu do bazénu s malou a chce jít ven protože tam stojí teta nebo babička....a ještě k tomu se malá jmenuje stejně 🙂 Oni se mi do výchovy "nes....", když se mi něco nelíbí nebo něco nechci řeknu jim to a tím je hotovo. A s tím nošením to mám stejně, přijdu k ním dolů, mám jí na ruce a hned mi jí každý bere...taky tomu přidává, že ona k nim chce protože se natahuje, tak mi ji berou, protože vidí, že u mě být nechce a chce k nim. Říkala sem si, že když pořád kojím, bude se náš vztah prohlubovat, prohlubuje se, ale s ostatními a ne se mnou. Jinak stěhovat se taky chceme, mě i manžela to tu už občas vytáčí, jsme jak pod drobnohledem...

jliana
autor
10. srp 2015

@barulina Já taky ani nechci, aby byla mamánek, proto jsem k nim tak často chodila, aby si zvykala na lidi a nebyla na mě pak moc fixovaná, ale že to dojde až do takové míry jsem nečekala ☹

maxinkaa
10. srp 2015

@jliana Jak v té reklamě: Mám pořád pocit, že jsou nám vaši pořád za zády 🙂

jliana
autor
10. srp 2015

@maxinkaa 🙂 máme jít do baráku, ale ještě to vidím na dlouho....jeden čas sem k nim dolů přestala chodit a na tchýni bylo znát, že je nafouklá, poznal to i manžel, přijde mi, že na malý už moc visí, a zas jim nechci říkat, aby mi malou nebrali, aby se na ní pak nebáli šáhnout jako u jejich druhého vnoučete...

barulina
10. srp 2015

@jliana přejde to. Moje Majda byla taky to samé. Taky jsem nechtěla st je faxována a je totální mamanek maminkovsly

jliana
autor
10. srp 2015

@barulina Doufám, že nebude ten samý případ jako u @maxinkaa . Děkuju 😉

maxinkaa
10. srp 2015

@jliana Snad ne 😉

marcicek84
10. srp 2015

@jliana - ono to taky bude v povaze dítěte, některé jsou hned uražené, když není po jejich, tak jdou demonstrativně za jinými, takže ono asi bude třeba se domluvit, že když něco řekne maminka, tak to platí a ostatní to musejí respektovat a hlavně, jak uvidí, že se vůči tobě chová odmítavě, tak i ostatní by se vůči ní měli chovat tak, že tohle se nedělá, jestli si chce s nima hrát, ona to pochopí, ale bude to asi trvat...u nás to je tak, že mi s malou pomáhá jen mžel a je vidět, že má nejdadší nás, někdy máma někdy tata, žijeme v dvougeneračním domě a babi a děda jsou s ní chvíli, třeba jdou na prochajdu, někdy pohlídají a pohrají si, zpočátku nijak nezasahovali a zatím ani nezasahují a přesto je ráda vidí, ale ví, že je naše, ono asi byla chyba, že ti pořád stáli za pr....a malá si na ně zvykla, že kromě mama tata existuje babi a teta a rozhoduje se mezi ne2, ale rovnou 4 lidmi, vidí v nich tu uzkou rodinu, nechápe, že je jen mama tata a až pak babi a teta, te´d asi musejí napravovat i babi a teta, aby se to zlepšilo...ještě mě napadlo, nech je někdy ať malé dělají i nepopulární aktivity, sem tam přebalení, nakrmení a hrej si zase pak s ní ty, třeba by to pomoho...

jliana
autor
10. srp 2015

@marcicek84 Jojo děkuji. Já právě k nim dolů už moc nechodím, ale vyhýbat se jim nemůžu, když žijeme v jednom baráku. Zatím je ještě malá (9 měsíců), takže se jí domlouvat ještě moc nedá 🙂

sapinek
10. srp 2015

dcerka je to samé. Je jí teď 21měsíců a bydlíme sami. Ale moje i manželovi rodiče jsou nedaleko. Malou moc zbožňují, je to jejich první vnouče 🙂 Obojí jsou zlatí, nemůžu si stěžovat. Jen dcerka je naprosto unešená z babiček! To ji trvá už dost dlouho. teď začala i s dědama a navíc si ještě oblíbila mého bráchu (strejdu). Doma neslyším nic jinýho než "babi, babi, babi, ..." pořád dokola. Někdy volá i tátu, dědy a zmíněného strýčka. Jeden příklad - Má teď období, že se nerada dělí (např. o jídlo), ale téměř všem nakonec dá na požádání ochutnat - jen mně ne. Prostě pro ni nejsem vzácná a navíc asi ví, že si to jídlo můžu obstarat sama, když jí koneckonců dávám já :D Prostě své příbuzné má dcerka moc ráda..Ale popravdě z toho mám radost :D nechtěla jsem mamánka a hlavně si myslím, že pro děti je prostě ta máma nejdůležitější. Jen ji berou jako samozřejmost. Maminka je pro děti prostě základ všeho a oni to vědí. Jen je baví blbnout a hrát si s někým, kdo se s nima pořád cukruje a má na ně energii, to je jasný. A věř, že přijde období, kdy bez tebe nedá ani krok ;)

mandala
10. srp 2015

Měli jsme taky tak u všech dětí, taky bydlíme v dvogeneračním, u první dcerky jsem to nesla strašně těžko, ted, u našeho nejmladšího to beru v klidu, protože jsem zjistila, že to není o tom, že by mě neměly rádi, ale je to o tom, že děcka potřebují a mají rádi změnu. Ale vždy přišlo období, kdy začaly dávat najevo, že já jsem pro ně ta jediná a nepostradatelná, a tak to už zůstalo. Tvoje holčička je ještě malinká, ono se to ještě všechno může otočit. 🙂

jliana
autor
10. srp 2015

@mandala 🙂 A kdy se ti to otočilo? Nebo spíše dětem 🙂

jliana
autor
10. srp 2015

@mandala Nestojím o to, aby malá byla mamánek, ale když třeba pláče (bolí jí bříško atd.), tak nechce utěšovat ode mě, ale od ostatních, u mě řve a dám ji do ruky babičce a hned přestane...

mandala
10. srp 2015

@jliana Jj, mě to je jasný, to samé jsem prožívala se všemi třemi. Abych řekla pravdu, u holek už si to přesně nepamatuju, kdy se to otočilo, ale našemu nejmladšímu je rok a půl a už se to začíná pozvolna lámat. Jako k babi chodí hrozně rád, ale někdy si vzpomene, řekne máma a letí za mnou zase domů, když si odře koleno, tak už většinou - ne vždy - natáhne ruce ke mě. Já si myslím, že snad k tomu jednou dojdou všechny děti, dřív nebo později. A abych to zakončila perličkou, před dvěma dny jsem tu zakládala diskusi o tom, že se dceři stýská na táboře - před 10 lety jsem byla zoufalá, že mě snad ta moje holčička ani nemá ráda a ted jsme řešili, jestli si pro ni máme jet, nebo ne, protože to prý beze mne nemůže vydržet. Stal se z ní čítankový maminák. 😉

jliana
autor
10. srp 2015

@mandala Ale není nic krásnějšího 🙂 Cítit lásku 🙂

puresin
11. srp 2015

@jliana Kdyz ona maminka je tu vzdycky, at se deje co se deje, at dite zlobi nebo spi. Takze neni tak vzacna. Ale nemysli si, kdybys na chvilku odjela, nezavidela bych ostatnim treba uspavani. My jsme ta milovana rutina. 🙂
A vekem se to beztak zmeni, ctyrleta dcerka je ted na me nalepena na kazdem kroku, i kdyz jinak je obrovsky raubir.

lasicek
11. srp 2015

Je to období, to přejde.

honzulka
11. srp 2015

@jliana malá je holt společenská,myslím,že se najdou maminky,které by byli šťastné,kdyby jim dítko šlo občas z ruky.Já měla pravý opak,kdy klusi nešli k nikomu jinýmu než ke mně a bylo to hodně náročný.Malá byla dost s mojí mamkou a do teď,když jí hubuji,začne to zkoušet,že chce za babičkou..Neboj,ona moc dobře ví,kdo jí nosil v bříšku a kdo je její maminka,ke komu se schoulit,když je bolístka a kdo ji má moc rád.Stejně tak si myslím,že jak se odstěhujete,bude lépe.. 😉 Tohle prostě nedělá dobře a vím to už i já.. ☹ Zkus s malou trávit víc času,hrát si sní a prosaď si,že budeš s malou sama..

jliana
autor
11. srp 2015

@honzulka Už se snažím s ní trávit víc času a nejradši bych někam třeba na 14 dní úplně vypadla....Jinak Díky ;)

naomi6
11. srp 2015

@jliana Ahoj, také to znám, a to nebydlíme naštěstí s našima. Měli jsme se k nim také stěhovat do rodinného dvogeneračníhho domku, ale nakonec jsme zůstali ve městě v bytě a jsem za to ráda, i když jsou to moji rodiče a mám je ráda, tak bych s nimi bydlet nechtěla. Stačí, když tam jedeme na víkend a dcera pak brečí, že chce babičku. Také je mi to líto a mám pocit, že jí má radši než mě, ale není to pravda. Jen si prostě vždycky rychle zvykne, navíc babička jí všechno dovolí a já jsem přísná. Pořád lepší, než kdyby tam jezdit nechtěla. Mají hezký vztah a jsem za to ráda. Držím palce 😉

petulaklar
24. únor 2017

Ahojky nevím zda jsem to patří Mám dcerku 16 měsíců Včera jsem byla s kamarádkou po prvé na cvičení a taky má dceru To mě problém nedělá Ta její dcerka začala brečet tak ji musela dát prso Tak že občas ji dá jenže ta moje prďolka to viděla a pořád běhala za ni než zamnou Nebo když jsme venku A vypustime ratolest z kocarku tak se chce hned nosit ta její cerka Ale když ji nesla tak hned běžela za tetou za ruku A mou odmítala Docela mě trochu naštvalo a taky dobreku nevím co si mám myslet ☹ Jsem taky stoho zoufalá ☹

lucyp13
24. únor 2017

Je to jen obdobo,dcera to mela kolem toho roku taky,neustale jen babička a pak to cca po půl roce přešlo a je to v pohode,vyuzij toho ze mas hlídání a udělej něco pro sebe..;) dceři budeš vzacnejsi