Ahoj holky, nedávno jsme prodělala zamlklý potrat, hrozně mě zaskočilo, že 75-80% těhotenství končí takto.
Četla jsem tu i hodně příspěvků s vašimi zkušenostmi.
Prosím o vyplnění anonymního dotazníku. Zajímá mě, zda je to opravdu tak časté a jaké jste vy měly komplikace, či zkušenosti s ZP. Budu ráda i za sdílení. Pak sem hodím výsledky.
Mějte krásný večer a ještě jednou děkuji.
@konidana z mého okolí nějaký způsob předčasného konce těhotenství poznala snad každá druhá. Tedy v mém věku už má drtivá většina odrozeno, takže lze bilancovat. Ale když jsme byly ve věku 25+- tak to samozřejmě bylo mnohem nižší číslo.
Tedy osobně rozlišuju sp ( spontánní potrat) a zt ( zamlkle těhotenství). První se projeví aktivním dějem, krvácení, křeče.. druhé se zjistí většinou náhodou na utz, že není srdeční akce,ale k ničemu dalšímu zatím nedošlo.
@marta000 taky mi to přijde jako blbost, když je to dotazník jen pro ty, co ho zažily
Zamlklym těhotenstvím jsem si prošla u prvního těhotenství. Malinké se přestalo vyvíjet v 6tt, tehdy ale doktor mi dával ještě naději,ale v 8tt bylo bylo po nadějích. Okolo 9tt jsem byla na revizi.
Bolest přešla až s dalším těhotenstvím. Do té doby jsem nesnesla vidět těhotnou ženu.
Z druhého těhotenství mám syna 2017,treti těhotenství dcera 2019. U obou stále obavy, zda je miminko v pořádku. Nyní jsem na konci 6tt, na první kontrolu stále čekám a mám ji až 6.9. A i teď mám stále strach, zda miminko roste a je v pořádku. Toho strachu se už člověk asi nikdy nezbaví.
@monib66 tak držím palečky aby bylo vše v pořádku. ❤️
Je to hrozný, člověka to uvnitř poznamená. Mám to stejně, jako na potvoru kdy my o malé prošli se kolem mě objevují samé těhule a hodně mých známých a kamarádek čekají. Hrozně jim to přeju, ale zároveň mě to moc mrzí, že nám to osud nepřál.
Uklidňuje mě jen myšlenka na další snažení. A doufám, že už proběhne vše v pořádku. Jelikož jsem musela 3 dny po revizi na další zákrok.
Tak samozřejmě ty statistiky nejsou vymyšlené, já četla, že tak končí v průměru každé 3. těhotenství. Taky mě v podstatě překvapilo, že každá druhá kamarádka s tím měla též zkušenost, protože dřív o tom všechny nemluvily. Myslím, že by se o tom mělo víc mluvit, aby s tím každá ženská tak trochu počítala, že se to stát může a aby nebrala jako životní tragédii, když se to stane. Tragédie to v tu chvíli samozřejmě je, ale právě ty statistiky by mohly pomoct pocitu, že je to "normální". Měla jsem v rodině i s kamarádkou stejný termín (v rozmezí 2 týdnů), jejich děti na světě jsou, naše nakonec až rok po nich. Děti jsou dar a ne vždy si můžeme vybírat, kdy dárky dostaneme🙂
@zuzkasim přesně to mi říkal lékař, jé to časté, ale bohužel se o tom moc nemluví. Taky si myslím, že by se o tom mělo více mluvit, aby žena byla připravena, ale bohužel se na to přijde většinou na první kontrole.
To byla jedna z velkých útěchu, že se to prostě stává a není to nic, neobvyklého. Ale i tak mě ta ztráta moc mrzela, člověk už to bude mít v hlavě pořád, je to jeho součástí.
@marta000
@zuzkasim
Tak já si naopak myslím, že o tomto se celkem mluví, vždyť i díky tomu se obvykle těhotenství oznamuje po prvním trimestru. I dříve údajně se do určité doby říkalo, že je žena v naději až po té, že je v očekávání. Já tady z koně (ono stačí kolik holek se vždycky loučilo v termínovkách) i ze svého okolí jsem věděla, že je to bohužel hodně časté. A tady na koni je podobný příběh snad každý týden - bohužel.
Jinak když jsem toto prožívala (2x hned po sobě), tak tady byla hodně aktivní diskuze o těhotenství po revizi, a to jak jedna holka za druhou postupně "těhotněly" mi bylo velkou oporou, jenže před pár lety tu bylo živěji, no.
Tobě držím moc palce a pro uklidnění, já měla během 5 měsíců revize rovnou 3 (jedna se musela opakovat) a po deseti měsících (půl roku jsme čekali) jsem otěhotněla a všechno bylo v pořádku a bez komplikací. (Jo a na ty revize jsem se nehrnula, ale ani jednou se mi potrat nespustil a déle jak do 11.tt jsem se čekat bála).
@marta000 no ja bych řekla že ted uz se o tom mluví dost
@eviicka Dřív se o těhotenství nevědělo ihned, bralo se mnohem přirozeněji, že se MS "zpozdila" a těhotenství se oznamovalo až už to bylo "jisté". Teď si spousta ženských chce dělat test ještě pomalu před příchodem MS, hledá "duchy" (to je tu denně) a pak se hroutí z toho, když to těhotenství z jakéhokoliv důvodu není. V tom vidím podstatný rozdíl. Může mi to být jedno, já se svým srovnaná jsem, ale na mnoho lidí tu působím jako necita, když narovinu napíšu, že tohle není životní tragédie, že je to normální a prostě se to celkem běžně stává.
@zuzkasim
Já třeba až teď zjišťují, že se to holkám kolem mě také přihodilo, myslela jsme spíš že by lékař měl třeba na preventivních prohlídkách tohle probírat, nebo se aspoň zmínit, když se žena dostane do určitého věku a je tu možnost, že bude plánovat těhotenství. V dnešní době je těhotenství více plánované a pochopitelně se pár na děťátko těší, věděla jsem, že se může do 1. trimestru cokoliv stát, ale opravdu jsem nevěděla, že je to až tak časté. Na internetu pokud nenapíšete konkrétně zamlklé těhotenství, ale průběh těhotenství týden po týdnu tak se o tom nikde nedozvíte. Protože tímhle se ženy, co si tím prošly ve vašem okolí samozřejmě nechlubí a nevykládají to kde komu. 🙂
Tragedie to je v tu chvíli, kdy jdete na první kontrolu, těšíte se na první ultrazvuk a najednou přijde tahle zpráva. Kdyby lékař už třeba během preventivních prohlídek tohle zmiňoval, bylo by to pro tu ženu si myslím lepší, protože už by ten fakt, že je to častý jev brala v potaz.
@marta000 ale proč by to zmiňoval při preventivní prohlídce? A jakým způsobem? Mnoho žen by to vzalo jako bezdůvodný zásah do soukromí nebo zbytečné strašení.
U prvního neměl zkušenosti skoro nikdo ze známých, ani na netu,ale i tak jsem měla potuchy co se může stát, v 8 tt jsem s krvácením jela na pohotovost. Tam to taky brali tak,že buď a nebo. U dalších už zkušeností kolem přibývalo, ale člověk si to nemůže a nesmí moc připouštět. U třetího mě překvapilo zamlkle těhotenství v 19 tt. Ale i to se stává a na webech jsem našla nejednu skupinu žen se stejnou zkušeností.
@andelka Já třeba měla úplně klasické příznaky těhotenství, nevolnost, únava, bolestivá a citlivá prsa,... a do poslední chvíle jsem si myslela, že je vše v pořádku.
Myslím si, že je tady víc žen, které se s tímhle setkaly právě při prvním těhotenství a nevěděly, že to tak častý jev. A až po téhle zkušenosti, začaly hledat příčinu a zjistily, že se to prostě stává.
Tak si myslím, že by se o tom lékař mohl zmínit, vždyť když jdete na preventivní prohlídku, tak mi pravidelně lékař dělá vyšetření na rakovinu děložního čípku a říká co by kdyby, člověk je pak připravený.
@marta000 já teda nemám pocit, že by se o tom nemluvilo. Příbuzné to řekli třeba na vyndání tělíska, když řešila, že se budou o mimčo snažit. Mě hned na první kontrole po 2 čárkách lékař hlásil jaká je úspěšnost a doporučil hned neoznamovat rodině. A já tedy dvě čárky na testu nikdy nebrala jako něco co 100% musí vyjít, jen jako takovou tu naději.
@andelka to je jen můj názor, každý tohle snáší jinak. Já osobně mám se svým lékařem skvělý vztah a co otěhotněla ségra, tak se mě každou návštěvu ptal kdy přijdu já. A když jsem přišla na první prohlídku v 8tt hned byl rád, že už jsem přišla taky v očekávání. A pak když člověk vidí, že se mu při ultrazvuk mění výraz v obličeji, bylo mi jasné, že se něco děje.
Asi kdybych o tom věděla, že je to tak časté nezaskočilo by mě to tak moc, fakt do poslední chvíle nemá člověk tušení, že se plod přestal vyvíjet, kór když se vaše tělo dál chová jako kdyby se nic nedělo. A jelikož jsem v tu dobu nevěděla o nikom komu by se tohle v mém okolí stalo, tak mě to zaskočilo vic.
A jak říkám poté co si žena projde tímhle stresem se zákrokem a následnými komplikacemi a zjišťuje co dál, dovídá se, že je to častý jev, ale až po tom co si tím vším projde.
@marta000 samozřejmě, že je to těžký zapřah na psychiku, ale třeba já bych ve výsledku za tohle byla radši než vidět několikrát na ultrazvuku, že je vše v pořádku a pak najednou konec.
Navíc dvě čárky na testu může mít víc příčin, hormony a přitom žena není vůbec těhotná. Mimoděložní těhotenství...zrovna o tom nám třeba i říkali na škole v biologii, takže jsem opravdu překvapená, že o tom v dnešním době někdo nemá tucha. 😮
@marta000 jinak já chápu, že se snažíš najít něco co by ti uhelčilo, ale ono dokud to člověk nezažije stejně se na to nepřipraví. Já znala všechna rizika, věděla procenta, dokonce měla známou co potratila v 28tt,ale když to přišlo stejně to semnou otřáslo stejně jako bych neměla tucha.
Tohle všechno stejně vyléčí jen čas a další zdravé miminko, které si pochováš v naručí. ❤️
@marta000 proc by to měl zmiňovat? To je nesmysl a sorry ale kdyz jdeš na prvni utz a tam ti doktor rekne ze to skončilo driv nez to začalo, tak mi to jako tragedie nepřijde. Ja zazila kontroly až do 11tt naprosto v pořádku, srdeční akce byla nevolnosti byly stále, bolest prsou, zvracení a pak si tak jdeš na screening, s tebou manžel, aby poprvé viděl dítě na utz a tam ti doktor rekne ze srdce netluce. A ty a manžel tam sedis v naprostém šoku a koukáš na doktora jestli to myslí vážně. To jsem zažila ja a ano rozhodilo nas to i pres to, ze jsem věděla ze se to stava, proto jsem nikdy dvě carky nebrala jako jistotu čehokoliv
@lachtanice86 to věřím že musí být strašné :( to mě moc mrzí. Tím se taky uklidňují, že jsem ráda že se na to přišlo takhle brzo, než pak v pozdějším stadiu.
Ale ano je to šok, já to mám teď ještě čerstvé a chci jít dál, chci s dát brzo do pořádku a zkusit to znovu a doufat, že se zadaří.
Nechci tady rozvádět debatu a nechci aby se tady napdalo. Jen říkám svůj názor. Mě to zajímá, jaké mají ženy zkušenosti, jaké měly problémy a tak.
Hodně čtu, že se to v jejich okolí dělo a taky, že dokud se jim to nestalo, tak nevěděly, že je to tak časté. To je zrovna můj případ, věděla jsme, že ten první trimestr je možné nějaké riziko (mimoděložní těhotenství, nebo že se přestane plod vyvíjet,...) Ale nevěděla jsem, že je to opravdu až tak časté.
@marta000 tak moje původní lékařka třeba při potvrzení těhotenství (a to dělala až v 9tt) na tuto možnost upozorňovala na rovinu a vím, že toto některým ženám taky vadí (prý zbytečný stres a strašení...). I tu na koniku, když některá dá dotaz (a taky to bývá často) na neprosperující těhotenství, dostane většinou podporu se slovy, že lékaři zbytečně stresují, neberou v úvahu nepravidelný cyklus atd... Ono si nevybereš...
Takto vysoké % vzniká protože se započítávají potraty ještě před očekávanou MS. Jinak ZT které jsou v období 6tt a dal je 20%
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@marta000 tak pokud maji odpovidat jen uzivatelky , co potrat prodelaly , tak se toho asi moc nedovis...