Vyvolaný porod v druhém trimestru. Co dál dělat? Pracovní neschopnost nebo jít do práce?

lori1097
16. čer 2021

Ahoj, já jsem hodně čerstvě po vyvolaném porodu v 17tt z genetické vady (triplodie) = vada neslučitelná se životem, takže moje malá holčička by porod nepřežila nebo bych v průběhu těhotenství potratila. Prosím o radu a nevím co dál dělat, jestli v šestinedělí mám právo na pracovní neschopnost, nebo jít do práce? Po psychické stránce jsme na tom zle a po fyzické to tak strašné není, prosím máte někdo zkušenosti co v této situaci dál dělat / co si všechno zařídit? 😔

mamikry
16. čer 2021

@lori1097 Je mi to moc lito. Ja jsem prisla o chlapecka pred rokem ve 20tt, omotal si pupecni snuru kolem krku. Pracovni neschopnost jsem neresila, ale rekla bych, ze bude asi zalezet na tobe. Psychika se casem srovna, ale clovek si tu bolest musi odzit, nezmizi nikdy, ale naucis se s ni zit. Ja jsem se sbirala skoro rok, vyhledala jsem psychologa. Muzes se obratit na Dite v srdci. Maji linku, na kterou muzes volat, kdyz mas splin a potrebujes se vypovidat. Pani je moc mila. Maji na FB taky stranky Dite v srdci - rodiny po ztrate. Mne hodne pomahalo tu bolest sdilet. Preji hodne sily do dalsich dnu. ❤

mamikry
16. čer 2021

@lori1097 Jinak jsem zarizovala jen posledni rozlouceni, miminko jsme nechali zpopelnit. Nic dalsiho jsem nezarizovala. Do 24tt se bere porod jako potrat.

andelka
16. čer 2021

Já jsem byla v 19 tt. Doma jsem byla celé šestinedělí na nemocenské. Byla jsem na ní už dva týdny před tou událostí ( kdybych měla sedavou klidnou práci,tak bych asi šla dřív,ale v té svojí jsem musela být úplně fyzicky fit). Malou máme doma v urně. V nemocnici jsme požádali o vydání a zašli na pohřební službu. Jinak se nic nezarizovalo.
Hodně sil přeji. U mě byly nejhorší první tři týdny, měsíc. Po těch 6-8 týdnech už to bylo dobrý relativně.

kopretina159
17. čer 2021

@lori1097 ja jsem přišla o miminko ve 22 týdnu (taky vady neslučitelné se životem). Už je to přes 2 roky bolí to pořád ale už s tím umím žít 😔. Hlavně mi tu už lumpačí 16 měsíční zdravý a úžasný syn, můj hnací motor, moje všechno♥️. Nicméně na neschopence jsem byla celé šestinedělí a mohla jsem zůstat i déle, ale potřebovala jsem jít do práce, abych nějak zaměstnala hlavu. Kdybys potřebovala, klidně napiš. Přeji hodně sily 😊

levandule_k
17. čer 2021

Pomoc můžeš najít i na webu prazdnakolebka.cz Je to pro lidi, co přišli o dítě v jakémkoliv věku a z jakékoliv příčiny. Jsou tam třeba fáze truchlení, laické poradenství, profesionální poradentství. atd.
Přeji ti hodně sil a ať si k vám miminko najde brzo cestu. ❤

krasna_neznama86
17. čer 2021

Ahoj, prošla.jsem si vyvolaným porodem/potratem asi před skoro 8 lety, tak vím, jak Ti je... Byla jsme tehdy ve 21 TT. Na neschopence jsem byla celé šestinedělí, bohužel na konci šestinedělí byly komplikace, tak jsem si to protáhla asi o dalších 6 týdnů doma. Klidně mi napis, kdybys chtěla.
Přeji pevné nervy 🍀

lori1097
autor
17. čer 2021

@levandule_k děkuju 🍀

terulle05
22. čer 2021

@lori1097 i já si tím prošla 19.5 toho to roku . Přeji hodně sil

laraes
30. čer 2021

Ahoj, já jsem ve třetím týdnu po potratu v 21tt. Proběhlo to ve čtvrtek a v pondělí už jsem pracovala na HO, na kterém jsem stále. Už se mě ptali, kdy se vrátím, ale nemám na to psychicky, stačí zmínka a tečou mi slzy. Nejhorší je, že nevíme příčinu, protože vše vypadalo v pořádku. Čekám an výsledky krve...doktorka to přisuzuje Covidu

andelka
30. čer 2021

@laraes to mě moc mrzí. Dobře ale že můžeš pracovat z domu.
U nás se nezjistilo vůbec nic, na žádném vyšetření,ani předtím ani potom, genetika v pořádku. Pitva se teda nedělala. Všichni říkali,že nejspíš " blbá náhoda".

laraes
1. črc 2021

@andelka za tu práci z domova jsem moc ráda, ale vzhledem k dovoleným se už také budu muset vrátit, ale mám z toho docela obavy. Včera jsem utíkala i před tchýní, protože jsem se bála s ní zůstat sama. Myslela jsem, že čas pomůže, ale 3 týdny jsou asi ještě moc krátká doba. "blbá náhoda" je strašný důvod. Vy jste se pokoušeli o další? Nejdřív jsem chtěla, aby čas utekl rychle a já mohla ihned otěhotnět, ale teď se toho bojím čím dál víc, zvlášť když je důvod neznámý

andelka
1. črc 2021

@laraes 3 týdny bylo to nejhorší. Pak se to začalo lepšit. Ale když jsem se po 6 týdnech vrátila do práce, stejně jsem pak s kolegyní brečela na záchodě. Ale po 2 měsících, po první, druhé ms už se to zlepšilo dost. Počkali jsme tři ms a zkusili to znovu,povedlo se hned a malý se narodil do roka po potratu. Výsledky přišly v červenci, to už jsem byla v 11 tt. Důvod prostě neznámý, nezjištěný. Nic tomu nenasvědčovalo předtím a nic se nezjistilo ani z odběrů, ani z genetiky..

laraes
2. črc 2021

@andelka moc děkuju za podporu. Začala jsem už běhat, a chci pomalu sportovat, aby se aspoň jedna část mého života/osobnosti tvářila jako jako dřív. S manželem jsme si říkali, jak je možné, že v této vyspělé době nezjistí příčinu, to nechápeme. Teď jen doufám, že se také vrátí ms a budu si připadat trochu "normálně". A byla jsi brána jako riziková, vzhledem k předchozí události? Já se vnitřně nemohu srovnat s tím, že bylo mimi 3 týdny mrtvé a já jak blbec čekala na pohyby, protože mě tahle možnost nenapadla. Myslím, že pokud se povede, tak nezvládnu kontroly až po měsíci

andelka
2. črc 2021

@laraes Dělej vše jak budeš cítit. Já měla doma dvě děti,tak mě hodně pomohlo to,že s nimi prostě ten život musel jít dál. A během nemocenské jsme se sestěhovali s partnerem. Takže jsem se nenudila.
Ono je to pořád ještě neprobádané území. Člověk nikdy nemá úplnou jistotu. Je to prostě jak se říkalo dřív,že je žena v naději. Je to naděje,ale jistota žádná. Člověk musí být trochu pokorný taky.
Ne, nebyla jsem brana jako riziková. Ale měla jsem velmi empatického doktora ( hned po šestinedělí jsem přešla k novému) a chápal moje obavy. Poprvé jsem u něj byla už v 6 tt, a pak obvykle po 14 dnech. A až po 20 tt klasicky po měsíci ( a jsou tam mezi tím stejně ještě další vyšetření,takže kontrola byla průběžná a častá). Zpočátku mi dělal často utz,než byly pohyby. Od 14 tt jsem pak byla na nemocenské. Tohle dítě bylo vymodlene a poslední možnost. Taky chápal věk,bylo mi 35+ čerstvě.
Já nevím jak dlouho bylo malé mrtvé. V 16 tt bylo všechno ok, dělal se utz. Jen jsem spinila,tak mě nechal Dr doma ( práce fyzicky náročná), v 18+4 jsem najednou přestala cítit pohyby, a v jednu chvíli mě hodně zabolelo břicho. Za dva dny přišlo špinění. Kvůli tomu jsem se objednala dřív na kontrolu. Dr říkal,že to nic, a jestli mám zadanku na velký utz a echo..no ale podíval se utz a bohužel nenašel srdeční činnost a velikost miminka byla jako při poslední návštěvě. Dal mi papír do nemocnice a nazdar. Nejhirsi den v životě. Druhý den hospitalizace. Nic se nezjistilo a ani já netuším co se mohlo stát. V té době už jsem byla 14 dní na nemocenské. Nedělala jsem nic co bych neměla. Jen jsem v tom 17tt byla nachlazená. Tak snad jedině to? Ale co mohlo způsobit náhlou zástavu fakt netuším.

terulle05
3. črc 2021

@lori1097 zdravím mě gynekolozka říkala zda mi má dát PN ale ja jsem OSVČ tak jsem jí nepotřebovala ale kdybych byla zaměstnaná tak mi jí dá 100%